Και μυστικά SOS για μετά...

Τσικνοπέμπτη: Πώς να απολαύσετε το φαγητό - Tips για ευπαθείς καλοφαγάδες

Τσικνοπέμπτη: Πώς να απολαύσετε το φαγητό - Tips για ευπαθείς καλοφαγάδες
Τσικνοπέμπτη, η χαρά του έλληνα καλοφαγά! Τα κρεατικά έχουν την τιμητική τους στο τραπέζι και μαζί τους φυσικά και το αλκοόλ αφού σίγουρα όλοι θα πιούμε ένα ποτηράκι. Καλά είναι, όμως, να θυμόμαστε πάντα την ρήση «παν μέτρον άριστον».

Η υπερβολή σε φαγητό, αλκοολούχα ποτά, γλυκίσματα και ξενύχτια, μόνο αξέχαστη θα μας αφήσουν την Τσικνοπέμπτη, και όχι με θετικό αποτέλεσμα, καθώς το στομάχι μας δέχεται παραπάνω τροφή σε ποσότητα από τη συνήθη του διαιτολογίου μας.

Διαβάστε επίσης:

Συμβουλές για να απολαύσετε το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης

Για μέγιστη, λοιπόν, απόλαυση όλων των εδεσμάτων του τραπεζιού της Τσικνοπέμπτης αρκεί να θυμάστε μερικές απλές συμβουλές:

- Η μάσηση της τροφής είναι σημαντική. Τρώτε και μασάτε αργά. Όταν μασάτε αργά τις τροφές, υπάρχει χρόνος ώστε ο οργανισμός σας να απορροφήσει όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες.
- Συνδυάστε τις τροφές σας. Προτιμήστε τις σαλάτες και τα λαχανικά στα γεύματά σας, βοηθούν στην πέψη και την καλή λειτουργία του εντέρου.
- Περπατήστε μετά το φαγητό. Ένας περίπατος, είναι ιδανικός για την καλύτερη πέψη. Δέκα με δεκαπέντε λεπτά μετά από κάθε γεύμα, αρκούν ώστε να βοηθήσετε τις τροφές να κινηθούν κατά μήκος της πεπτικής οδού.
- Διατηρήστε τη συνήθη ποσότητα του φαγητού σας. Καλό θα ήταν να μην παραγεμίζετε το πιάτο σας ή να μην επαναλάβετε την ίδια ποσότητα. Θα σας βοηθήσει να αποφύγετε το φούσκωμα.
- Προτιμήστε το νερό αντί των χωνευτικών. Πίνετε τακτικά νερό κατά τη διάρκεια του γεύματος.
- Αν σας αρέσουν πολύ τα γλυκά ή αλμυρά εδέσματα προσπαθήστε να τρώτε λίγες ποσότητες, ώστε να μην επιβαρύνετε το στομάχι σας.
- Το κάπνισμα επιβαρύνει την δυσπεψία. Προσπαθήστε να το αποφύγετε αμέσως μετά το φαγητό.
- Κάντε επιλογή των τροφών. Πρήξιμο συνήθως προκαλούν τροφές που παράγουν αέρια, όπως: τα όσπρια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα φασολάκια και ο αρακάς, οι αγκινάρες, το κρεμμύδι, οι πιπεριές, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, η φλούδα της ντομάτας, ορισμένα φρούτα όπως το αχλάδι, το ροδάκινο, το βερίκοκο και τα εσπεριδοειδή, τα γλυκαντικά σορβιτόλη (π.χ. στις τσίχλες) και φρουκτόζη, το ανθρακούχο νερό και τα αναψυκτικά με ανθρακικό, αλλά και οι πολύ λιπαρές τροφές καθώς δύνανται να προκαλέσουν έντονες συσπάσεις του εντέρου.
- Ετοιμάστε γεύματα ελαφριά, με λίγες θερμίδες και υπέροχη γεύση, ώστε να βοηθούν τον μεταβολισμό και να αποφευχθούν η δυσπεψία και το φούσκωμα.
- Αν είστε καλεσμένοι σε γεύμα ή δείπνο, φροντίστε να μην είστε νηστικοί. Ο λόγος είναι να μην «φορτώσουμε» το στομάχι μας με πολύ τροφή.

Συμβουλές για ευπαθείς καλοφαγάδες!

Αν πάσχετε από διαβήτη και παίρνετε ινσουλίνη, ή αντιδιαβητικά δισκία προσέξτε ιδιαίτερα το αλκοόλ γιατί μπορεί να προκαλέσει ή να εντείνει την υπογλυκαιμία. Ο κίνδυνος της υπογλυκαιμίας αυξάνεται ιδιαίτερα αν πίνετε νηστικοί.

Η μέγιστη κατανάλωση αλκοόλ για τις γυναίκες είναι μια μονάδα και για τους άνδρες δύο. Μια μονάδα αλκοόλ ισοδυναμεί με ένα ποτήρι κρασί, ή μια μπίρα, με 25 ml βότκα, ή ουίσκι καθώς και με 50 ml λικέρ, ή βερμούτ.

Έχετε πάνω σας κάποια ένδειξη ότι είστε διαβητικός/ή γιατί μπορεί μια πιθανή υπογλυκαιμία να μπερδευτεί με τη μέθη.

Αν είστε σε θεραπεία με ινσουλίνη και πρόκειται να βγείτε έξω για γεύμα αργότερα από ότι συνηθίζετε να τρώτε, μεταθέστε την ώρα της ένεσης περί την ώρα του γεύματος.

Στη θέση του αρχικού γεύματος φάτε ένα σνακ για να αποφύγετε την υπογλυκαιμία. Αν έχετε την οποιαδήποτε αμφιβολία για την προσαρμογή του χρόνου των ενέσεων, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Αν πάσχετε από υπέρταση έχετε κατά νου ότι η υπερβολική πρόσληψη άλατος απορυθμίζει την αρτηριακή πίεση και για αυτό φροντίστε να αποφύγετε τις αλμυρές αμαρτίες. Στο εμπόριο κυκλοφορούν υποκατάστατα άλατος στα οποία μπορείτε να καταφύγετε, αφού συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Μην αφήσετε τη χαλαρότητα της ημέρας να χαλάσει το πρόγραμμα της φαρμακευτικής σας θεραπείας. Αν δεν παίρνετε τα φάρμακα σας όπως σας συνέστησε ο γιατρός σας, είναι σα να μην τα παίρνετε καθόλου, αφού για να έχουν αποτέλεσμα, χρειάζεται να υπάρχουν σε σταθερά επίπεδα στον οργανισμό.

Αν παίρνετε διουρητικά προσέξτε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το οποίο έχει επίσης διουρητική δράση και ο συνδυασμός τους μπορεί να επιφέρει υποτασική κρίση.

Αν υποφέρετε από γαστρίτιδα ή έλκος πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή την Τσικνοπέμπτη, γιατί υπάρχει από τον κόσμο μια τάση υπερβολής στη χρήση καρυκευμάτων και στην παρασκευή βαριών και λιπαρών φαγητών που κυριολεκτικά δοκιμάζουν το στομάχι μας. Μην ντραπείτε να ενημερώσετε τους οικοδεσπότες για να συμπεριλάβουν στο μενού και κάτι πιο ελαφρύ για εσάς. Το αλκοόλ εξάλλου είναι γνωστό ότι είναι επιβαρυντικό και ερεθιστικό για το στομάχι και για αυτό καλό είναι όσο μπορείτε να το αποφύγετε.

Αν έχετε τσιμπημένη χοληστερόλη ή τριγλυκερίδια, τότε όσα προαναφέρθηκαν περί αποφυγής λίπους και περιττών θερμίδων αφορούν εσάς περισσότερο από τον καθένα. Πέραν αυτών φροντίστε να παίρνετε συστηματικά τα φάρμακα που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας και καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών. Το κόκκινο κρασί είναι το ιδανικό ποτό για εσάς, αλλά πάλι με μέτρο (1-2 ποτηράκια το πολύ). Αν μάλιστα έχετε ιδιαίτερα αυξημένα τα τριγλυκερίδια, τότε το αλκοόλ είναι απαγορευτικό.

Συμβουλές SOS για μετά...

Κι επειδή ένα απολαυστικό γεύμα μπορεί να έχει άσχημη κατάληξη... με φούσκωμα, δυσπεψία και καούρα, έχουμε έναν σημαντικό λόγο για να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κάθε φορά που γεμίζουμε το πιάτο μας.

Ο βασικός λόγος που μετά από ένα γεύμα καταλήγουμε με τα παραπάνω δυσάρεστα συμπτώματα είναι διότι το στομάχι μας δέχεται παραπάνω τροφή από την συνηθισμένη ποσότητα που έχουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες γαστρικών οξέων για να χωνέψει την τροφή, τα οποία όταν βρίσκουν διέξοδο προς τα πάνω, προκαλούν το δυσάρεστο αίσθημα της καούρα, του πρηξίματος και των εντερικών αερίων.

Αν θέλετε να γλιτώσετε από τα συμπτώματα αυτά, τότε:

  • Πίνετε άφθονο νερό.
  • Αποφύγετε την υπερκατανάλωση ροφημάτων με ανθρακικό.
  • Μασάτε αργά.
  • Συμπεριλάβετε στα γεύματά σας σαλάτες. Προτιμήστε να τις καταναλώνετε πριν από τα άλλα φαγητά, ώστε να περιορίζετε το αίσθημα της πείνας.
  • Αποφύγετε να ξαπλώνετε ή να ασχολείστε με κοπιώδεις δραστηριότητες μετά το φαγητό. Εάν θέλετε να διευκολύνετε την πέψη, να κάνετε έναν ήρεμο περίπατο, με αργό βήμα.
  • Μην καπνίσετε αμέσως μετά το φαγητό.
Κι αν οι παραπάνω συμβουλές δεν αποδώσουν, τότε καλή λύση είναι η χρήση σκευασμάτων που καταστέλλουν την παλινδρόμηση. Τα συγκεκριμένα σκευάσματα χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή και το βασικό πλεονέκτημά τους είναι η ταχύτητα της ανακούφισης που προσφέρουν. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα αλγινικά.

Τα σκευάσματα αυτά έχουν αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα καθώς δρουν σχηματίζοντας ένα στρώμα που «επιπλέει» πάνω από το περιεχόμενο του στομάχου, δημιουργώντας έτσι ένα φυσικό φραγμό (τείχος) μεταξύ των στομαχικών υγρών (οξέων) και του οισοφάγου, καταστέλλοντας με αυτό τον τρόπο την παλινδρόμηση.

Ο τρόπος δράσης τους, τους επιτρέπει να επιφέρουν αποτέλεσμα μέσα σε 3-5 λεπτά από τη λήψη, ενώ σημαντικό πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορούν να χορηγούνται παράλληλα με κάθε άλλη θεραπευτική αγωγή, ώστε να επιτυγχάνεται μια συνολική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και ο ασθενής να ανακουφίζεται άμεσα.

Τα αλγινικά συνιστώνται στη θεραπεία της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης για την αντιμετώπιση ήπιων συμπτωμάτων, είναι κατάλληλα για την αντιμετώπιση των επίμονων μεταγευματικών και νυκτερινών συμπτωμάτων, ενώ μπορούν να ληφθούν άφοβα και από εγκύους και ηλικιωμένους.

Αν παρόλα αυτά, εξακολουθείτε να αισθάνεστε «πρήξιμο», φούσκωμα, και έχετε αέρια,  δηλαδή έχετε μετεωρισμό, τότε η λύση είναι τα προϊόντα που περιέχουν σιμεθικόνη.

Η σιμεθικόνη έχει γρήγορη δράση για άμεσα αποτελέσματα και συνίσταται από την Εταιρεία Ιατρικών Σπουδών. Είναι κατάλληλη για εγκύους, στη γαλουχία, διαβητικούς  και για παιδιά από 6 ετών. Δεν έχει διαπιστωθεί καμία παρενέργεια και μπορεί να συγχορηγηθεί με φάρμακα αντιμετώπισης του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) ή και δυσκοιλιότητας.  

Είναι ιδανικό για την καταπολέμηση του φουσκώματος μετά το φαγητό, καθώς δεν ανήκει στην κατηγορία των αντιόξινων (δηλαδή δεν περιέχει υδροξείδιο αργιλίου και υδροξείδιο μαγνησίου) τα οποία λανθασμένα χρησιμοποιούνται ευρέως, αλλά εμποδίζουν την πέψη.

Η σιμεθικόνη έχει άριστο προφίλ ασφάλειας. Δρα φυσικά, εξουδετερώνοντας τα αέρια που είναι εγκλωβισμένα μέσα στον γαστρεντερικό σωλήνα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα (λιγότερο από 15 λεπτά), ανακουφίζοντας άμεσα από τη δυσφορία που αυτά προκαλούν.

health.in.gr