Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Παιδικά προβλήματα συμπεριφοράς προκαλεί η χρήση κινητού κατά την κύηση

Παιδικά προβλήματα συμπεριφοράς προκαλεί η χρήση κινητού κατά την κύηση

Μεγαλύτερο κίνδυνο υπερκινητικότητας διατρέχουν τα παιδιά των οποίων οι μητέρες κατά την κύηση χρησιμοποιούσαν συχνά το κινητό τηλέφωνο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Environment International.

Μεγαλύτερο κίνδυνο υπερκινητικότητας διατρέχουν τα παιδιά των οποίων οι μητέρες κατά την κύηση χρησιμοποιούσαν συχνά το κινητό τηλέφωνο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Environment International.

Επιστημονική ομάδα από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης, στην Ισπανία, με επικεφαλής την διδακτορική φοιτήτρια Λαουρα Μπιρκς, ανέλυσε στοιχεία για από 80.000 ζευγάρια μητέρας-παιδιού στη Δανία, την Ισπανία, τη Νορβηγία, την Ολλανδία και την Κορέα. Τα στοιχεία κάλυπταν την περίοδο από το 1996 έως το 2011. Μόνο το δείγμα από την Δανία που αφορούσε την περίοδο του 1996 περιείχε αρκετές γυναίκες που δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ κινητό τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι ερευνητές εντόπισαν στοιχεία αυξημένου κίνδυνου συμπεριφορικών προβλημάτων, ιδιαιτέρως υπερδραστηριότητας, στα παιδιά πέντε με επτά ετών, των οποίων οι μητέρες έκαναν μεγάλη χρήση του κινητού τους τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της κύησης.

Συγκεκριμένα οι απόγονοι των γυναικών που ανέφεραν τουλάχιστον τέσσερα τηλεφωνήματα την ημέρα μέσω κινητού τηλεφώνου ή τηλεφωνική συνδιάλεξη άνω της μιας ώρας, είχαν 28% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπερδραστήριοι συγκριτικά με τα παιδιά των γυναικών που έκαναν λιγότερες ή καθόλου κλήσεις.

Πάντως, τα παιδιά των γυναικών που δεν έκαναν χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την κύηση είχαν μικρότερο κίνδυνο συμπεριφορικών και συναισθηματικών προβλημάτων.

Να σημειωθεί ότι, οι ερευνητές συνεκτίμησαν και μεταβλητές, όπως η μητρική ηλικία, η οικογενειακή κατάσταση και το μορφωτικό επίπεδο. Ο συσχετισμός, όμως, ίσχυε και στις πέντε χώρες ανεξαρτήτως χρονικής περιόδου.

«Δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποιος γνωστός βιολογικός μηχανισμός που να οδηγεί την προγεννητική ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων να προάγει την υπερκινητικότητα στους απογόνους, τα αποτελέσματα μας προκαλούν έκπληξη», λέει η Μπιρκς.

Σπεύδει πάντως να διευκρινίσει ότι σε καμιά περίπτωση η μελέτη δεν λέει ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα ή διάφοροι άλλοι παράγοντες, όπως ο τρόπος ανατροφής, μπορούν να εξηγήσουν τη σχέση μεταξύ μητρικής χρήση κινητού τηλεφώνου στην εγκυμοσύνη και των παιδικών προβλημάτων συμπεριφοράς.

«Τα αποτελέσματα πρέπει να αξιολογηθούν με προσοχή», υπογραμμίζει η ερευνήτρια.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024