Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συχνή η αερόβια κολπίτιδα σε γυναίκες με συμπτώματα κολπίτιδας

Συχνή η αερόβια κολπίτιδα σε γυναίκες με συμπτώματα κολπίτιδας

Την αυξημένη συχνότητα της αερόβιας κολπίτιδας σε γυναίκες με συμπτώματα κολπίτιδας αναδεικνύει ελληνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Clinical Microbiology and Infectious Diseases.

Την αυξημένη συχνότητα της αερόβιας κολπίτιδας σε γυναίκες με συμπτώματα κολπίτιδας αναδεικνύει ελληνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Clinical Microbiology and Infectious Diseases.

Η αερόβια κολπίτιδα είναι μια κλινική οντότητα η οποία ορίστηκε στις αρχές του 2000, αλλά μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να είναι υποδιαγνωσμένη και υποεκτιμημένη. Είναι λοίμωξη η οποία χαρακτηρίζεται από διαταραχή της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου και σημαντική ανάπτυξη αερόβιων βακτηρίων στην καλλιέργεια του κολπικού επιχρίσματος.

Η ερευνητική ομάδα του Κέντρου Έρευνας Λοιμώξεων του Ιασώ με επικεφαλή τον Καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Ματθαίο Φαλάγγα και τον καθηγητή Μικροβιολογίας Νικόλαο Λεγάκη, σε συνεργασία με τους ερευνητές Γιαννούλα Τάνσαρλη και Τηλέμαχο Σκαλίδη, μελέτησε τον επιπολασμό των φλεγμονωδών διαταραχών της χλωρίδας του κόλπου με σημαντική ανάπτυξη αερόβιων βακτηρίων σε γυναίκες με συμπτώματα κολπίτιδας.

Κολπικά επιχρίσματα από 761 γυναίκες με συμπτώματα κολπίτιδας συλλέχθηκαν προοπτικά. Από αυτές, οι 579 διαγνώστηκαν με τους πιο συχνούς τύπους κολπίτιδας: μυκητιασική κολπίτιδα (κυρίως από Candida albicans), μη ειδική βακτηριακή κολπίτιδα (bacterial vaginosis) ή κολπίτιδα από τριχομονάδα. Στο υπόλοιπο 23,9% (182 γυναίκες, εκ των οποίων 66 έγκυες) διαγνώστηκε φλεγμονώδης διαταραχή της χλωρίδας του κόλπου, με βάση συγκεκριμένα εργαστηριακά κριτήρια, με σημαντική ανάπτυξη αερόβιων βακτηρίων στις καλλιέργειες κολπικού υγρού. Το κολοβακτηρίδιο (Escherichia coli) ήταν το βακτήριο που απομονώθηκε συχνότερα (45,7% στις μη έγκυες και 34,8% στις έγκυες). Άλλα συχνά βακτήρια ήταν ο στρεπτόκοκκος ομάδας B και ο εντερόκοκκος (Enterococcus faecalis).

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η συγκεκριμένη ομάδα γυναικών, πέρα από κλινικά, είχαν και μικροσκοπικά ευρήματα φλεγμονής, καθώς και ότι άλλοι τύποι κολπίτιδας και άλλων νοσημάτων αποκλείστηκαν, συμπεραίνεται ότι η πλειοψηφία αυτών έπασχαν από αερόβια κολπίτιδα.

Με βάση αυτά τα ερευνητικά ευρήματα, κατά τη διερεύνηση περιστατικών με πιθανή κολπίτιδα, πρέπει να εξετάζεται η πιθανότητα της σοβαρής διαταραχής της μικροβιακής χλωρίδας του κόλπου που μπορεί να οδηγήσει σε αερόβια κολπίτιδα.

health.in.gr

Sports in

LIVE: Μπάγερν – Άρσεναλ

Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Μπάγερν - Άρσεναλ για το Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024