Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ανίκανο για εργασία το 10% των γυναικών με δυσμηνόρροια

Ανίκανο για εργασία το 10% των γυναικών με δυσμηνόρροια

Περίπου 10% των γυναικών με δυσμηνόρροια βιώνει σοβαρό πόνο και καθίσταται ανίκανο για εργασία, τόνισε κατά την διάλεξή του ο Δρ Παναγιώτης Χριστόπουλος, διευθυντής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Μαιευτήρων Γυναικολόγων Ελλάδας.

Περίπου 10% των γυναικών με δυσμηνόρροια βιώνει σοβαρό πόνο και καθίσταται ανίκανο για εργασία, τόνισε κατά την διάλεξή του ο Δρ Παναγιώτης Χριστόπουλος, διευθυντής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Μαιευτήρων Γυναικολόγων Ελλάδας.

«Τα ποσοστά των γυναικών που έχουν πρωτοπαθή δυσμηνόρροια στην εφηβεία, κυμαίνονται από 43%-93% με το πρόβλημα να κρίνεται σοβαρό στο 9%- 15%. Επίσης, η πρωτοπαθής δυσμηνόρροια είναι η συχνότερη και σημαντικότερη αιτία νοσηρότητας και απουσίας από το σχολείο, ενώ διαταράσσει την προσωπική ζωή των γυναικών και δημιουργείται ουσιαστικό οικονομικό κόστος, λόγω απουσίας από την εργασία» σύμφωνα με τον Δρ Χριστόπουλο.

Στην πρωτοπαθή δυσμηνόρροια ο πόνος συνήθως ξεκινά μέσα στον πρώτο χρόνο από την εμμηναρχή. Ο πόνος εμφανίζεται μόλις ξεκινά ή ακόμα και λίγες ώρες πριν από την εμφάνιση των πρώτων σταγόνων αίματος κάθε μήνα. Είναι οξύς και εντοπίζεται χαμηλά στην κοιλία, μπορεί όμως να αντανακλά στη ράχη και τους μηρούς. Ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν ναυτία, έμετο, διάρροια, πόνο στην οσφυϊκή περιοχή, πονοκέφαλο, λιποθυμική τάση και άλλα. Τα συγκεκριμένα συμπτώματα μπορεί να διαρκούν από λίγες ώρες έως λίγες ημέρες.

Τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει το κατάλληλο αναλγητικό για την αντιμετώπιση της πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας είναι η άμεση δράση, η αποτελεσματικότητα, η αναστολή των προσταγλαδινών, η μη αύξηση της αιματικής ροής και η ασφάλεια.

Tα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα (ΜΣΑΦ) και κυρίως η ιβουπροφαίνη είναι τα πιο συνηθισμένα φάρμακα για την αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας, με αποτελεσματικότητα που φτάνει μέχρι και 95% περίπου, ενώ είναι καλά ανεκτά χωρίς συχνές παρενέργειες. Η ιβουπροφαίνη και ιδιαίτερα τα άλατά της υπερτερούν έναντι των άλλων ΜΣΑΦ όσον αφορά την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα δράσης.

«Η ασπιρίνη δεν είναι αρκετά αποτελεσματική καθώς μπορεί να αυξήσει κατά πολύ την ποσότητα του αίματος της ‘περιόδου’ αλλά και την πιθανότητα γαστρορραγιών. Η παρακεταμόλη δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει επαρκώς την πρωτοπαθή δυσμηνόρροια και μάλιστα όσες είναι σοβαρού βαθμού περιπτώσεις» εξήγησε ο Δρ Χριστόπουλος.

Σύμφωνα με ελληνική συγκριτική μελέτη για την αποτελεσματικότητα της ιβουπροφαίνης και της παρακεταμόλης στην αντιμετώπιση της έμμηνου ρύσεως, διαπιστώθηκε ότι η νατριούχος ιβουπροφαίνη υπερτερεί της παρακεταμόλης και συμβάλει στην αντιμετώπιση της πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας στις νέες γυναίκες.

Στην έρευνα, την οποία πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, συμμετείχαν 90 γυναίκες με πρωτοπαθή δυσμηνόρροια ηλικίας 18-25 ετών.

Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η νατριούχος ιβουπροφαίνη έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, ταχύτερη έναρξη δράσης, διαρκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και έχει λιγότερες παρενέργειες. Αυτά τα πλεονεκτήματα είχαν σαν αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη βελτίωση της καθημερινότητας των γυναικών.

«Σε κάθε περίπτωση, με τη σωστή διερεύνηση και τη σωστή διάγνωση μπορούμε να ανακουφίσουμε σημαντικά τον πόνο κατά την ‘περίοδο’ απελευθερώνοντας τις γυναίκες από αυτό το πρόβλημα» κατέληξε ο Δρ Χριστόπουλος.

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024