Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί πολλές γυναίκες δεν κάνουν θεραπεία για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;

Γιατί πολλές γυναίκες δεν κάνουν θεραπεία για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;

Πολλές γυναίκες με σοβαρά εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα δεν υποβάλλονται σε ανάλογη θεραπεία, παρά τις αποτελεσματικές και ασφαλείς εναλλακτικές που έχουν, σύμφωνα αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Menopause.

Πολλές γυναίκες με σοβαρά εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα δεν υποβάλλονται σε ανάλογη θεραπεία, παρά τις αποτελεσματικές και ασφαλείς εναλλακτικές που έχουν, σύμφωνα αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Menopause.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου «Monash» της Μελβούρνης, με επικεφαλής την Δρ Σούζαν Ντέιβις, ανέλυσε στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 1.500 γυναίκες, 40-65 ετών, την περίοδο 2013-14.

Το 70% δήλωσε ότι είχε μέτρια έως σοβαρά αγγειοκινητικά συμπτώματα και το 18% ανέφερε μέτρια έως σοβαρά σεξουαλικά συμπτώματα. Στα αγγειοκινητικά συμπτώματα περιλαμβάνονται οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις.

Παρόλα αυτά οι περισσότερες γυναίκες δεν υποβάλλονταν σε κανενός είδους θεραπεία. Μόνο το 11% ανέφερε χρήση θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης και λιγότερο από 1% χρήση κάποιας μορφής θεραπείας που δεν περιλάμβανε ορμόνες.

Οι γυναίκες που έπαιρναν ορμόνες, έκαναν χρήση κυρίως δισκίων με οιστρογόνα, αντί δερματικών επιθεμάτων τα οποία θεωρούνται ασφαλέστερα.

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης που συνδυάζει οιστρογόνα και προγεστερόνη επίσης είναι πολύ αποτελεσματική. Αλλά, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της μελέτης «Women’s Health Initiative» που έκαναν λόγο για αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγεία, πολλές γυναίκες την διέκοψαν, ή διστάζουν να την κάνουν.

Παράλληλα, ελάχιστες γυναίκες έκαναν θεραπεία με κολπικά οιστρογόνα για την αντιμετώπιση των σεξουαλικών συμπτωμάτων, με συνηθέστερη την κολπική ξηρότητα και λειτουργικότητα κατά την εμμηνόπαυση.

Τα κολπικά οιστρογόνα θεωρούνται ασφαλή και αποτελεσματικά, αλλά συνταγογραφούνταν σε λιγότερο από το 5% των γυναικών, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Αν και η έρευνα έγινε στην Αυστραλία, τα αποτελέσματα αφορούν και άλλες χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου. Από την επαφή μου με συναδέλφους από άλλα κράτη έχω διαπιστώσει ότι η διαχείριση της εμμηνόπαυσης παρουσιάζει κοινά στοιχεία στη Μ. Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία» σχολιάζει η Δρ Ντέιβις.

Επιχειρώντας να αιτιολογήσει το αποτέλεσμα της μελέτης η ερευνήτρια σημειώνει ότι, γενικά υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα μεταξύ γυναικών και γιατρών για τις διαθέσιμες επιλογές, την ασφάλεια τους και τον τρόπο χορήγησής τους. «Επίσης, υπάρχει παντελής έλλειψη κατανόησης ότι για τις περισσότερες γυναίκες τα συμπτώματα αυτά δεν είναι εφήμερα. Δεν πρόκειται να εξαφανιστούν σε λίγους μήνες. Πολλές γυναίκες υποφέρουν για χρόνια. Και αυτό είναι κάτι που δεν γνωρίζουν γιατροί και ασθενείς» επισημαίνει η Δρ Ντέιβις.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024