Ο τρόπος ζωής της μητέρας επηρεάζει το μελλοντικό σωματικό βάρος των παιδιών
Οι γυναίκες που είναι υπέρβαρες ή έχουν ανθυγιεινό τρόπο ζωής πριν την εγκυμοσύνη έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί που θα εξελιχθεί σε παχύσαρκο, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The American Journal of Clinical Nutrition.
Spotlight
-
«Μύλος» με τις δηλώσεις Κασσελάκη για τις δαπάνες στην Υγεία – Νέα επίθεση ΝΔ – Τι απαντά η Κεχαγιά
-
Η Billie Eilish λέει ότι η «αυτο-ευχαρίστηση» τη βοηθά να νιώθει «δυνατή και άνετη» μέσα στο σώμα της
-
Η «βεντέτα» ανάμεσα στην οικογένεια Φλώρου και τον Βελόπουλο που οδήγησε στο πρωτοφανές επεισόδιο στη Βουλή
-
Φλέσσα: Τα παιδιά στα Τέμπη τα σκοτώσαμε όλοι μαζί – Σφοδρή αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ
Οι γυναίκες που είναι υπέρβαρες ή έχουν ανθυγιεινό τρόπο ζωής πριν την εγκυμοσύνη έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί που θα εξελιχθεί σε παχύσαρκο, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The American Journal of Clinical Nutrition.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον υποστηρίζουν ότι ακόμα και πριν η γυναίκα συλλάβει, οι επιλογές της έχουν σημαντική επίπτωση στους απογόνους της με τη παχυσαρκία, το κάπνισμα και την ανεπάρκεια βιταμίνης D να τους θέτουν σε δια βίου κίνδυνο.
Επιπλέον, τα περιττά κιλά κατά την κύηση και η αποτυχία να θηλάσουν, θέτουν το αναπτυξιακό μέλλον του παιδιού σε περαιτέρω κίνδυνο.
Η Δρ Σιαν Ρομπινσον και οι συνεργάτες της μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 991 ζευγάρια μητέρας-παιδιού που είχαν λάβει μέρος στην έρευνα Southampton Women’s Survey. Οι γυναίκες είχαν εντοπιστεί πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό. Τα παιδιά που είχαν γεννηθεί το διάστημα 1998 -2003 είχαν υποβληθεί κατά διαστήματα σε ιατρικό έλεγχο.
Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, οι γυναίκες που εμφάνιζαν παράγοντες κίνδυνου (λόγω του τρόπου ζωής) πριν, κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά την εγκυμοσύνης είχαν σχεδόν πενταπλάσιες πιθανότητες να έχουν παιδί που ήταν υπέρβαρο σε ηλικία έξι ετών.
Όσες ήταν παχύσαρκες πριν την εγκυμοσύνη, είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, κάπνιζαν κατά την κύηση, είχαν πάρει πολλά κιλά στην εγκυμοσύνη και δεν είχαν θηλάσει περισσότερο από έναν μήνα το παιδί, ήταν επίσης πιθανότερο να έχουν παχύσαρκο παιδί σε ηλικία έξι ετών.
Οι συγκεκριμένες διαπιστώσεις δεν μπορούσαν να αιτιολογηθούν από άλλους παράγοντες όπως η διατροφική ποιότητα του παιδιού ή τα επίπεδα σωματικής δραστηριοποίησής τους.
«Τα πρώιμα στάδια της ζωής του εμβρύου είναι καίριας σημασίας, καθώς τότε προγραμματίζονται τα κέντρα ελέγχου της όρεξης και της ενεργειακής ισορροπίας, τα οποία έχουν δια βίου συνέπειες στον άνθρωπο», εξηγεί η ερευνήτρια.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις