Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μην αφήσετε τις κολπίτιδες να χαλάσουν τις διακοπές σας

Μην αφήσετε τις κολπίτιδες να χαλάσουν τις διακοπές σας

Το καλοκαίρι ιδιαίτερα στην όμορφη και ηλιόλουστη Ελλάδα μας είναι μια περίοδος ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης. Η θάλασσα, η κατανάλωση αλκοόλ και οι πιο συχνές ερωτικές επαφές έχουν σαν αποτέλεσμα τη συχνή ταλαιπωρία των γυναικών από τις κολπίτιδες, τις πιο γνωστές γυναικολογικές λοιμώξεις.

Το καλοκαίρι ιδιαίτερα στην όμορφη και ηλιόλουστη Ελλάδα μας είναι μια περίοδος ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης. Η θάλασσα, η κατανάλωση αλκοόλ και οι πιο συχνές ερωτικές επαφές έχουν σαν αποτέλεσμα τη συχνή ταλαιπωρία των γυναικών από τις κολπίτιδες, τις πιο γνωστές γυναικολογικές λοιμώξεις.

Παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη αυτών των λοιμώξεων είναι μεταξύ άλλων η αύξηση τοπικά της θερμοκρασίας και υγρασίας, η επαφή με την άμμο, η αύξηση των σεξουαλικών επαφών, συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων. Επίσης, η αύξηση της κατανάλωσης υδατανθράκων, η κατάχρηση αλκοόλ και ζάχαρης έχουν σαν αποτέλεσμα την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος με αποτέλεσμα την ευκολότερη ανάπτυξη και επέκταση τους.

Θα μπορούσαμε χονδρικά να τις κατατάξουμε στις έξης κατηγορίες:
Α) Μυκητιάσεις
Β) Μικροβιακές λοιμώξεις
Γ) Ιογενείς λοιμώξεις

Μυκητιάσεις: το συχνότερο είδος που προκαλεί φλεγμονή στον άνθρωπο είναι η Candida Albicans. Προκαλεί φλεγμονή όταν η φυσιολογική κατάσταση του κόλπου διαταράσσεται από διάφορες καταστάσεις όπως διαβήτη, χρήση αντιβιοτικών και κορτικοστεροειδών. Παρουσιάζεται συνήθως με έντονο κνησμό ερυθρότητα στο αιδοίο και αυξημένη έκκριση λευκωπών κολπικών υγρών. Η θεραπεία είναι κυρίως τοπική με την εφαρμογή κολπικών υπόθετων ή κρέμας. Σημαντικό είναι η παράλληλη προληπτική θεραπεία του συντρόφου.

Μικροβιακές λοιμώξεις: Τα κυριότερα υπεύθυνα μικρόβια είναι ο αιμόφιλος του κόπου (Gardnerella Vaginalis ), E. Coli, το μυκόπλασμα – ουρεόπλασμα, τα χλαμύδια, ο γονόκοκκος και ο εντερόκοκκος.
Τα συμπτώματα είναι συνήθως πιο έντονα από τις μυκητιάσεις και περιλαμβάνουν κολπικές εκκρίσεις διαφόρων χρωμάτων με δυσάρεστη οσμή, ερυθρότητα και πόνο κατά την σεξουαλική επαφή. Η θεραπευτική αντιμετώπιση στηρίζεται στα αποτελέσματα του αντιβιογράμματος της καλλιέργειας του κολπικού υγρού και η αγωγή πρέπει να δίνεται για τουλάχιστον 7 με 10 ημέρες. Είναι σημαντικό η θεραπεία να γίνεται μετά από καλλιέργεια κολπικού υγρού και να είναι πλήρης. Διαφορετικά μια πλημμελής θεραπεία χωρίς ιατρική παρακολούθηση μπορεί να οδηγήσει σε χρονιότητα με συνεχή ταλαιπωρία της γυναικάς.
Επίσης, η πλημμελής αντιμετώπιση και η χρονιότητα αυτών των λοιμώξεων αυξάνει τον κίνδυνο να δημιουργήσει προβλήματα υπογονιμότητας.

Οι ιοί που προσβάλλουν συνήθως το γεννητικό σύστημα είναι οι ιοί του έρπητα, ο μεγαλοκυτταρικός ιός και ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV.
Στελέχη του HPV εάν δεν διαγνωστούν κι αντιμετωπιστούν σωστά είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε κακοήθη εξαλλαγή. Προς τούτο τα τελευταία χρόνια υπάρχει κατάλληλος εμβολιασμός καλύπτοντας πλέον του 70 % των προβλημάτων. Συνίσταται παράλληλα για την θωράκιση του ατόμου και την αύξηση της ανοσολογικής του κατάστασης η καλή φυσική κατάσταση. Η εξαντλητικές δίαιτες, η μη ισορροπημένη διατροφή, το κάπνισμα, μη άσκηση, το stress κ.α. αποτελούν προδιαθεσιακους παράγοντες.

Εν κατακλείδι το καλοκαίρι μια ξέγνοιαστη περίοδος πρέπει να είμαστε ενήμεροι και προσεκτικοί έτσι ώστε οι καλοκαιρινές μας διακοπές να είναι πάντα μια ανέμελη δροσιά για μας.

health.in.gr

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024