Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συμπτώματα κατάθλιψης συνεπάγεται η μητρότητα για μια στις τρεις γυναίκες

Συμπτώματα κατάθλιψης συνεπάγεται η μητρότητα για μια στις τρεις γυναίκες

Συμπτώματα κατάθλιψης εμφανίζει μία στις τρεις γυναίκες μετά την απόκτηση του πρώτου της παιδιού, σύμφωνα με έρευνα που έγινε στην Αυστραλία και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BJOG.

Συμπτώματα κατάθλιψης εμφανίζει μία στις τρεις γυναίκες μετά την απόκτηση του πρώτου της παιδιού, σύμφωνα με έρευνα που έγινε στην Αυστραλία και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BJOG.

Μελέτες τόσο στη Μ. Βρετανία όσο και σε άλλες δυτικές χώρες εκτιμούν ότι το 10% – 15% των γυναικών που αποκτούν για πρώτη φορά παιδί εμφανίζουν τέτοια συμπτώματα.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Έρευνας για το Παιδί «Murdoch» και του Βασιλικού Νοσοκομείου Παίδων της Βικτόρια, διαπίστωσαν ότι περισσότερες γυναίκες, που γίνονται για πρώτη φορά μητέρες, εμφανίζουν πλέον κατάθλιψη, μετά τον τοκετό, την περίοδο της εγκυμοσύνης ή τα τέσσερα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού τους.

Οι επιστήμονες έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 1.507 γυναίκες από έξι νοσοκομεία στη Μελβούρνη, οι οποίες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο σχετικά με την ψυχική τους κατάσταση, ανά τακτά διαστήματα, για την περίοδο από τον τοκετό και μέχρι το παιδί να γίνει τεσσάρων ετών.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι, σχεδόν μια στις τρεις γυναίκες που έγινε για πρώτη φορά μητέρα, ανέφερε συμπτώματα κατάθλιψης τουλάχιστον μια φορά από τα πρώτα στάδια της κύησης έως και τέσσερα χρόνια αργότερα, ενώ η παρουσία των καταθλιπτικών συμπτωμάτων ήταν μεγαλύτερη τέσσερα χρόνια μετά τον τοκετό. Τα ψυχικά αυτά συμπτώματα ήταν συχνά μικρής διάρκειας και δεν συνεπάγεται ότι οι γυναίκες αυτές είχαν διαγνωστεί με επιλόχειο κατάθλιψη.

Συγκεκριμένα, τέσσερα χρόνια μετά τον τοκετό, το 14,5% των γυναικών εμφάνιζε συμπτώματα κατάθλιψης, εκ των οποίων το 40% δεν είχαν αναφέρει προηγουμένως τέτοια συμπτώματα. Κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, οι γυναίκες με ένα μόνο παιδί (22,9%) είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σχέση με εκείνες με δύο ή περισσότερα παιδιά (11,3%).

Η Ελίζαμπεθ Νταφ, σύμβουλος της αυστραλιανής οργάνωσης NCT εξηγεί ότι, «περισσότερες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν επιλόχειο κατάθλιψη από το εκτιμώμενο 10% – 15%, αφού οι γυναίκες μπερδεύουν τα συμπτώματα αυτά (υπερευαισθησία, κλάμα, ανικανότητα απόλαυσης της μητρότητας, αδικαιολόγητη ανησυχία για την υγεία του βρέφους) ως καταστάσεις που βιώνουν όλες οι γυναίκες που γίνονται μητέρες για πρώτη φορά».

Και καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι η ψυχική υγεία της επιτόκου, κατά την περιγεννητική περίοδο (από την 28η εβδομάδα της κύησης έως και την πρώτη εβδομάδα ζωής του νεογνού) χρειάζεται να παρακολουθείται για μεγαλύτερη χρονική περίοδο. Δεδομένης της συντριπτικής επίδρασης της επιλόχειας κατάθλιψης, οι επαγγελματίες του χώρου της υγείας θα πρέπει να δίνουν την ίδια βαρύτητα στην ψυχική και σωματική υγεία των γονέων με μικρά παιδιά».

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024