Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί πολλές νεαρές γυναίκες παραλείπουν την εμμηνορρυσία;

Γιατί πολλές νεαρές γυναίκες παραλείπουν την εμμηνορρυσία;

Πολλές νεαρές γυναίκες χρησιμοποιούν την ορμονική αντισύλληψη για να παραλείπουν την εμμηνορρυσία, κυρίως γιατί τις βολεύει η πρακτική αυτή, δείχνει μεγάλη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Contraception.

Πολλές νεαρές γυναίκες χρησιμοποιούν την ορμονική αντισύλληψη για να παραλείπουν την εμμηνορρυσία, κυρίως γιατί τις βολεύει η πρακτική αυτή, δείχνει μεγάλη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Contraception.

Η παράλειψη ενός καταμήνιου κύκλου δεν εγκυμονεί κινδύνους για τις περισσότερες γυναίκες, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ωστόσο, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όρεγκον μίλησαν με 1.324 γυναίκες που χρησιμοποιούσαν αντισυλληπτικά χάπια τους τελευταίους έξι μήνες. Στην ορμονική αντισύλληψη εκτός απ’ το χάπι, περιλαμβάνονται επίσης τα δερματικά επιθέματα και ο κολπικός δακτύλιος.

Εκ του δείγματος, το 17% δήλωσε ότι άλλαζαν το πρότυπο της αιμορραγίας τους παραλείποντας τις κενές εβδομάδες (χωρίς χάπι) ή φορώντας νέο επίθεμα ή δακτύλιο αμέσως μετά τη λήξη του προηγούμενου, χωρίς ενδιάμεσο κενό. Επειδή κατά την ορμονική αντισύλληψη η ωορρηξία σταματά, η εβδομαδιαία αιμορραγία που εκδηλώνεται κάθε μήνα δεν αποτελεί πραγματική εμμηνορρυσία (η οποία προκύπτει από την απόρριψη του ωαρίου), αλλά αιμορραγία λόγω ορμονικών μεταβολών.

Ορισμένα χάπια είναι σχεδιασμένα να επιμηκύνουν τον κύκλο μεταξύ των αιμορραγικών περιόδων. Αυτοί οι εκτεταμένοι κύκλοι επιτρέπουν στις γυναίκες να έχουν εμμηνορρυσία ανά τρεις μήνες ή μόνο μια φορά τον χρόνο.

Εκ των γυναικών που καθυστερούσαν ή παρέλειπαν μια περίοδο, οι μισές δήλωσαν ότι το έκαναν χάριν ευκολίας, ώστε να αποφύγουν την εμμηνορρυσία π.χ. στις διακοπές τους. Το 30% δήλωσε ότι ήταν προσωπική τους απόφαση και το 16,7% επιθυμούσε να αποφύγει τα εμμηνορρυσιακά συμπτώματα.

«Η μελέτη αναδεικνύει το έλλειμμα ενημέρωσης που υπάρχει στον ευαίσθητο τομέα της ορθής χρήσης των σκευασμάτων. Είναι αναγκαίο οι γιατροί να γνωρίζουν τους πραγματικούς λόγους που μια ασθενής τους ζητά να πάρει ορμονική αντισύλληψη», εξηγεί ο Δρ Κρίστοφερ Μινσον, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το 53% των γυναικών που παρέλειπαν έναν καταμήνιο κύκλο ανέφερε ότι το έκανε κατόπιν συμβουλής φίλων, οικογένειας ή άλλων μη ιατρικών πηγών. Η παράλειψη ή καθυστέρηση της εμμηνορρυσίας μπορεί να συντελέσει σε ακατάσχετη αιμορραγία ή σε αιμορραγία μεταξύ δύο κύκλων. Τέλος, η πρακτική αυτή ενδεχομένως να δυσχεραίνει την επίγνωση της κύησης, παρά τη χρήση αντισυλληπτικών μέσων.

health.in.gr

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024