Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Χωρίς πρόσβαση στην αντισύλληψη 233 εκατ. γυναίκες μέχρι το 2015

Χωρίς πρόσβαση στην αντισύλληψη 233 εκατ. γυναίκες μέχρι το 2015

Όλο και περισσότερες γυναίκες χρησιμοποιούν μεθόδους αντισύλληψης παγκοσμίως, αλλά υψηλό είναι και το ποσοστό των γυναικών που επιθυμούν να καθυστερήσουν ή να μην αποκτήσουν άλλα παιδιά, χωρίς όμως να χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά μέσα.

Όλο και περισσότερες γυναίκες χρησιμοποιούν μεθόδους αντισύλληψης παγκοσμίως, αλλά υψηλό είναι και το ποσοστό των γυναικών που επιθυμούν να καθυστερήσουν ή να μην αποκτήσουν άλλα παιδιά, χωρίς όμως να χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά μέσα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου The Lancet, ερευνητές του τμήματος Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ σε συνεργασία με το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, μελέτησαν στοιχεία από 194 χώρες, για το διάστημα 1990-2010, τα οποί αφορούσαν γυναίκες έγγαμες ή που συζούσαν, αναπαραγωγικής ηλικίας.

Η παγκόσμια χρήση αντισυλληπτικών μέσων από τις γυναίκες αυτές, είχε αυξηθεί από 55% το 1990 στο 63% το 2010, ενώ η έλλειψη πρόσβασης στην αντισύλληψη έχει μειωθεί από 15% το 1990 σε 12% το 2010. Ωστόσο οι επιστήμονες προβλέπουν ότι μέχρι το 2015, 233 εκατομμύρια γυναίκες δεν θα χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά μέσα.

«Οι αλλαγές με την πάροδο του χρόνου, ως προς την αύξηση της αντισύλληψης και τη μείωση της ανάγκης των μεθόδων αυτών, μας κάνει να αισιοδοξούμε», σημειώνει η Δρ Άνν Μπιντλεκομ, ερευνήτρια γονιμότητας και οικογενειακού προγραμματισμού στο τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ. «Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν μέρη του πλανήτη μας που δεν εκπληρώνεται η ανάγκη για οικογενειακό προγραμματισμό», συμπληρώνει.

Πάντως, η μεγαλύτερη ζήτηση για αντισυλληπτικά μέσα το διάστημα 1990-2010 παρατηρήθηκε στη νότια Ασία και την ανατολική, βόρεια και νότια Αφρική. Η χρήση αντισυλληπτικών μέσων ήταν υψηλή στις αναπτυσσόμενες χώρες και ελαφρώς μειωμένη στη δυτική Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης αντισύλληψης καταγράφηκαν στην κεντρική και δυτική Αφρική, όπου λιγότερες από μία στις πέντε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας χρησιμοποιούσαν κάποια μέθοδο αντισύλληψης το 2010.

Η Δρ Μπιντλεκομ εξηγεί ότι η μελέτη δείχνει και τις ασυμφωνίες στην πρόσβαση στην αντισύλληψη σε διάφορες περιοχές της Αφρικής. Η ανατολική και κεντρική Αφρική είχαν όμοια ποσοστά χρήσης αντισυλληπτικών μέσων το 1990 αλλά το 2010, το ποσοστό χρήσης είχε διπλασιαστεί στην ανατολική Αφρική.

Η αύξηση στη χρήση αφορούσε σύγχρονες μεθόδους αντισύλληψης (όπως προφυλακτικά ή ορμονική αντισύλληψη), συγκριτικά με τις παραδοσιακές, όπως η απόσυρση πριν την εκσπερμάτιση. Παγκοσμίως όμως, εννέα στις δέκα έγγαμες γυναίκες χρησιμοποιούσε κάποια μέθοδο σύγχρονη αντισύλληψης το 2010.

Και καθώς η χρήση της αντισύλληψης έχει αυξηθεί, η ανεκπλήρωτη ανάγκη για οικογενειακό προγραμματισμό έχει μειωθεί. Όμως, υπήρχαν περίπου 146 εκατομμύρια παντρεμένες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που το 2010 επιθυμούσαν να καθυστερήσουν ή να μην αποκτήσουν άλλα παιδιά χωρίς όμως να χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά μέσα, εκτιμούν οι επιστήμονες ή 221 εκατ. γυναίκες αν συμπεριληφθούν και αυτές που κατέφευγαν σε παραδοσιακά μέσα αντισύλληψης. Για πάνω από το 20% των γυναικών στην ανατολική, κεντρική και δυτική Αφρική, το 2010 δεν εκπληρώνονταν η ανάγκη για οικογενειακό προγραμματισμό.

health.in.gr

Sports in

«Αυτό είναι ξενοφοβία» – Στην αντεπίθεση οι Πολωνοί για την κριτική στον Σιμόν Μαρτσίνιακ

Οι Πολωνοί πέρασαν στην αντεπίθεση για την κριτική των Γερμανών στον διαιτητή του αγώνα Ρεάλ-Μπάγερν, Σιμόν Μαρτσίνιακ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024