Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η μονογαμία καθιστά πιθανότερη την επανεμφάνιση της βακτηριακής κολπίτιδας

Η μονογαμία καθιστά πιθανότερη την επανεμφάνιση της βακτηριακής κολπίτιδας

Οι πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι αυξάνουν τον κίνδυνο βακτηριακής κολπίτιδας, μιας ανισορροπίας των κολπικών βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσει πόνο και κνησμό στις γυναίκες, αλλά σύμφωνα με νεότερη έρευνα η μονογαμία μπορεί να συντελέσει στην επανεμφάνιση της λοίμωξης.

Οι πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι αυξάνουν τον κίνδυνο βακτηριακής κολπίτιδας, μιας ανισορροπίας των κολπικών βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσει πόνο και κνησμό στις γυναίκες, αλλά σύμφωνα με νεότερη έρευνα η μονογαμία μπορεί να συντελέσει στην επανεμφάνιση της λοίμωξης.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Clinical Infectious Diseases, οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη και είχαν υποβληθεί σε θεραπεία για βακτηριακή κολπίτιδα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να υποτροπιάσουν αν είχαν σεξουαλική επαφή με τον ίδιο σύντροφο πριν και μετά την αγωγή, συγκριτικά με τις γυναίκες που είχαν νέο σύντροφο ή κανέναν, μετά τη θεραπεία.

Τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων για το 80% των γυναικών. Όμως, στο 50% των γυναικών τα συμπτώματα επανεμφανίζονται τρεις με 12 μήνες μετά τη θεραπεία.

Οι ερευνητές λοιπόν αναρωτιούνται αν η χορήγηση αγωγής και στον ερωτικό σύντροφο της γυναίκες παράλληλα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υποτροπής.

Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι αποτέλεσμα της μείωσης των καλών βακτηρίων του κόλπου, των λακτοβακίλων και αύξησης των κακών βακτηρίων, των αναερόβιων. Οι γιατροί δεν γνωρίζουν τι ακριβώς προκαλεί αυτή την ανισορροπία. Μάλιστα, υπάρχει και η πιθανότητα της μετάδοσης της λοίμωξης μεταξύ των συντρόφων κατά τη διάρκεια του σεξ.

Επίσης είναι πιθανόν οι ερωτικές σχέσεις να εμποδίζουν την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων. Όμως, οι γυναίκες που δεν είναι σεξουαλικά ενεργές επίσης μπορούν να εκδηλώσουν βακτηριακή κολπίτιδα, άρα η πάθησης δεν είναι πάντα σχετική με τη σεξουαλική συμπεριφορά της γυναίκας.

Μελέτες που έγιναν τη δεκαετία του ’80 και μελέτησαν το αποτέλεσμα της θεραπείας του ερωτικού συντρόφου της γυναίκας στην πρόληψη της επανεμφάνισης της βακτηριακής κολπίτιδας, δυστυχώς δεν ήταν αξιόπιστες.

Η νέα έρευνα που έγινε στην Μελβούρνη της Αυστραλίας εστίασε σε 450 γυναίκες 18-50 ετών, όλες με βακτηριακή κολπίτιδα. Με τυχαίο τρόπο υποβλήθηκαν σε θεραπεία με αντιβιοτικό, προβιοτικό ή εικονικό σκεύασμα. Μετά από έξι μήνες, 115 γυναίκες (28%) είχε υποτροπιάσει. Όλες οι συμμετέχουσες ανεξαρτήτως θεραπείας, είχαν ίσες πιθανότητες να υποτροπιάσουν.

Η υποτροπή της βακτηριακής κολπίτιδας συσχετίστηκε επίσης με μη συνεπή χρήση προφυλακτικού, αλλά όχι με τη συχνότητα της ερωτικής επαφής. Οι γυναίκες είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να υποτροπιάσουν αν είχαν κάνει χρήση ορμονικών αντισυλληπτικών, είτε δισκίων, είτε κολπικού δακτυλίου.

Άρα, η ορμονική αντισύλληψη μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση έναντι της βακτηριακής κολπίτιδας, αλλά σε κάθε περίπτωση το θέμα θα πρέπει να μελετηθεί σε βάθος.

health.in.gr

Sports in

«Μπάχαλο» στη Γαλλία για τον… πετεινό στην φανέλα (pic)

Τσακώνονται σαν τα… κοκόρια οι Γάλλοι οπαδοί για τον τεράστιο πετεινό στη νέα φανέλα της Εθνικής Γαλλίας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024