Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με την παιδική παχυσαρκία

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με την παιδική παχυσαρκία

Οι έγκυες γυναίκες που εκτίθενται στη ατμοσφαιρική ρύπανση έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί με τάση για παχυσαρκία, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.

Οι έγκυες γυναίκες που εκτίθενται στη ατμοσφαιρική ρύπανση έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί με τάση για παχυσαρκία, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κολούμπια, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Άντριου Ραντλ, έκαναν τη μελέτη τους στην πόλη της Νέας Υόρκης, με αφορμή τις στατιστικές που δείχνουν ότι το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών είναι μεγαλύτερο στις φτωχές γειτονιές των μεγάλων πόλεων (25% έναντι 17% του εθνικού μέσου όρου στις ΗΠΑ).

Η κακή διατροφή και η έλλειψη σωματικής άσκησης θεωρούνται βασικοί παράγοντες για την παχυσαρκία, η οποία αποτελεί μία πολυπαραγοντική διαταραχή.

Όμως, η νέα μελέτη αναδεικνύει ένα ακόμα παραμελημένο παράγοντα, την ατμοσφαιρική ρύπανση από χημικές ουσίες, όπως οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, οι οποίοι εκλύονται στην ατμόσφαιρα από την καύση του άνθρακα, του πετρελαίου και της βενζίνης, αλλά ακόμα και από τον καπνό των τσιγάρων.

Οι ερευνητές μελέτησαν εκατοντάδες εγκύους γυναίκες, ηλικίας 18 έως 35 ετών, και διαπίστωσαν ότι όσες έμεναν σε φτωχικές γειτονιές του κέντρου της πόλης (όπως το Βόρειο Μανχάταν και το Νότιο Μπρονξ) και άρα ήταν περισσότερο εκτεθειμένες στην ατμοσφαιρική ρύπανση, είχαν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα (1,79 φορές) να έχουν παχύσαρκο παιδί έως την ηλικία των πέντε ετών και υπερδιπλάσια πιθανότητα (2,26 φορές) να έχουν παχύσαρκο παιδί έως την ηλικία των επτά ετών.

Όπως εξηγεί ο Δρ Ραντλ, «για πολλούς ανθρώπους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν υγιεινά φαγητά, ούτε έχουν τον χρόνο να ασκηθούν, η προγεννητική έκθεση (της μητέρας και του εμβρύου) στην ατμοσφαιρική μόλυνση μπορεί να αποτελέσει τον παράγοντα που θα ‘γείρει’ τη ζυγαριά και θα κάνει το παιδί πιο ευάλωτο στην παχυσαρκία».

Μία προηγούμενη έρευνα από ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η έκθεση των εγκύων σε αέρα μολυσμένο με πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το δείκτη νοημοσύνης (IQ) του παιδιού και, ακόμα, αυξάνει τον κίνδυνο για εκδήλωση άγχους, κατάθλιψης και ελλειμματικής προσοχής στα μικρά παιδιά. Επίσης, οι ίδιες ρυπογόνες χημικές ουσίες διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο.

Γι’ αυτό τον λόγο, όπως τόνισαν οι ερευνητές, είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα, ώστε στο κέντρο των πόλεων να κυκλοφορούν οχήματα που ρυπαίνουν όσο το δυνατό λιγότερο.

Εξάλλου, μια νέα έρευνα από επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Ιτάι Κλουγκ, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο PLoS ONE, διαπίστωσε ότι η μακρόχρονη έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο για εισαγωγή των ενηλίκων στο νοσοκομείο λόγω πνευμονικών και καρδιολογικών προβλημάτων, εγκεφαλικού επεισοδίου ή διαβήτη.

Τα προβλήματα υγείας προκαλούνται από τη χρόνια απορρόφηση των ρυπογόνων σωματιδίων του αέρα, τα οποία είναι μικρότερα σε πλάτος από μία ανθρώπινη τρίχα. Τέτοια σωματίδια εκλύονται στην ατμόσφαιρα, ιδίως των μεγάλων πόλεων, από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, τις ξυλόσομπες και γενικά την καύση ξύλων, καθώς και από ορισμένες βιομηχανίες. Τα σωματίδια εισχωρούν στους πνεύμονες προκαλώντας φλεγμονή εκεί, αλλά και σε άλλα σημεία του σώματος.

Σ’ αυτήν τη δεύτερη έρευνα συμμετείχε και ο καθηγητής Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Πέτρος Κουτράκης.

ΑΠΕ,health.in.gr

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024