Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διαφορετική η συμπτωματολογία του εμφράγματος στις γυναίκες

Διαφορετική η συμπτωματολογία του εμφράγματος στις γυναίκες

Λιγότερες γυναίκες που έχουν υποστεί έμφραγμα βιώνουν συμπτώματα στηθάγχης, συγκριτικά με τους άνδρες ασθενείς, σύμφωνα με μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ και δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.

Λιγότερες γυναίκες που έχουν υποστεί έμφραγμα βιώνουν συμπτώματα στηθάγχης, συγκριτικά με τους άνδρες ασθενείς, σύμφωνα με μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ και δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.

Γενικά ενώ οι άνδρες είναι πιθανότερο να υποστούν έμφραγμα, οι γυναίκες πριν την ηλικία των 55 ετών είναι πιθανότερο να αποβιώσουν από έμφραγμα, συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους άνδρες.

Χωρίς να εμφανίζουν τα κλασσικά συμπτώματα στηθάγχης που συνοδεύουν το έμφραγμα, οι επιστήμονες παραδέχονται ότι ορισμένες γυναίκες ασθενείς τελικά μπορεί να μην υποβάλλονται στην κατάλληλη θεραπεία.

Στην μελέτη, που συμμετείχαν περισσότερα από 1.000 νοσοκομεία, διαπιστώθηκε ότι στις νεότερες γυναίκες (κάτω των 55 ετών) οι διαφορές στην συμπτωματολογία με τους άνδρες, ίδιας ηλικίας, ήταν ξεκάθαρες. Συνολικά, το 42% των γυναικών δεν είχαν στηθάγχη, συγκριτικά με το 30% των ανδρών. Και σε περίπτωση νοσηλείας, παρατηρήθηκε ότι οι γυναίκες ήταν πιθανότερο να αποβιώσουν συγκριτικά με τους άνδρες της ίδιας ηλικιακής ομάδας. Μάλιστα το 14% των γυναικών με έμφραγμα απεβίωσε, συγκριτικά με το 10% των ανδρών.

Όπως γράφουν οι επιστήμονες στο άρθρο που συνοδεύει τη δημοσίευση της μελέτης «η έγκαιρη αναγνώριση και η εύστοχη διαχείριση του εμφράγματος μυοκαρδίου ειδικά όταν στοχεύει στη μείωση του χρόνου αναζήτησης άριστης ιατρικής φροντίδας, είναι ύψιστης σημασίας. Η στηθάγχη και η δυσφορία είναι τα χαρακτηριστικότερα συμπτώματα του εμφράγματος μυοκαρδίου. Οι ασθενείς χωρίς στηθάγχη και δυσφορία τείνουν να εμφανίζονται στο νοσοκομείο καθυστερημένα, δεν αντιμετωπίζονται ‘επιθετικά’ και έχουν σχεδόν διπλάσια μεσοπρόθεσμη θνησιμότητα, από εκείνους που έχουν πιο τυπικά συμπτώματα του εμφράγματος μυοκαρδίου.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εμφράγματα στις νεότερες γυναίκες είναι σχετικά σπάνια. Ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της μελέτης ήταν τα 74 έτη, συγκριτικά με τα 67 για τους άνδρες.

Η Δρ Κάθι Ρος του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιολογίας διευκρινίζει ότι το έμφραγμα δεν σημαίνει απαραίτητα αφόρητους πόνους στο στήθος. «Τα συμπτώματα ποικίλουν. Σε ορισμένους ασθενείς οι πόνοι είναι σοβαροί ενώ άλλοι δεν αισθάνονται τίποτα περισσότερο από μια μικρή δυσφορία. Το σημαντικότερο πάντως που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι με την παραμικρή ένδειξη εμφράγματος, πρέπει να αναζητάμε άμεσα ιατρική βοήθεια», τονίζει η νοσηλεύτρια που δεν πήρε μέρος στην ερευνητική ομάδα.

Και επισημαίνει ότι «οι νεαρές γυναίκες θα πρέπει να έχουν πάντα κατά νου ότι η καρδιακή νόσος εμφανίζεται διαφορετικά στο γυναικείο φύλο, απ’ ότι στο ανδρικό. Είναι σύνηθες λοιπόν το ιατρικό προσωπικό να μην δίνει τόση μεγάλη προσοχή σε μια γυναίκα με καρδιολογικά συμπτώματα».

health.in.gr

Sports in

Λουίς Ενρίκε: «Μεγάλο κίνητρο για την Παρί το τρεμπλ»

Όσα είπε ο Λουίς Ενρίκε για ένα πιθανό τρεμπλ της Παρί Σεν Ζερμέν φέτος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024