Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα αντισυλληπτικά χάπια αμβλύνουν τους πόνους της περιόδου

Τα αντισυλληπτικά χάπια αμβλύνουν τους πόνους της περιόδου

Τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να καταπραΰνουν τις επώδυνες εμμηνορρυσίες σε ορισμένες γυναίκες, σύμφωνα με 30ετη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Human Reproduction.

Τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να καταπραΰνουν τις επώδυνες εμμηνορρυσίες σε ορισμένες γυναίκες, σύμφωνα με 30ετη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Human Reproduction.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών της Ακαδημίας Sahlgrenska στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, περισσότερες από τις μισές γυναίκες υποφέρουν από δυσμηνόρροια, σε κάποιο στάδιο της αναπαραγωγικής τους ζωής.

Η σκανδιναβική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια αναφέρουν ελαφρώς λιγότερο έντονους πόνους περιόδου. Τα αντισυλληπτικά δισκία βέβαια επισήμως δεν συνταγογραφούνται για την αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας.

Οι επιστήμονες έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση εκατοντάδες κοπέλες 19 ετών, σε τρεις χρονικές φάσεις: το 1981, το 1991 και το 2001. Πέντε χρόνια μετά το αρχικό ερωτηματολόγιο αξιολόγησης που είχαν συμπληρώσει οι τρεις ομάδες γυναικών, οι ερευνητές επικοινώνησαν και πάλι μαζί τους για να διαπιστώσουν τυχόν αλλαγές στην υγεία τους.

Όπως εξηγεί η Δρ Ιντζελα Λιντ «διαπιστώσαμε ότι υπήρχε σημαντική διαφοροποίηση ως προς τη σοβαρότητα της δυσμηνόρροιας, ανάλογα με το αν οι γυναίκες είχαν χρησιμοποιήσει αντισυλληπτικά χάπια ή όχι.» Αν και ήταν δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί η ακριβής διαφορά ως προς το επίπεδο του πόνου, κατά μέσο όρο αντιπροσώπευε μια αλλαγή από τον «σοβαρό» στον «μέτριο» πόνο, για μία στις τρεις γυναίκες που έπαιρναν αντισυλληπτικά δισκία.

Η Δρ Λιντ εξηγεί ότι η επίδραση των επώδυνων περιόδων στην καθημερινότητα της γυναίκας δεν θα πρέπει να υποεκτιμάται. «Οι επώδυνες εμμηνορρυσίες είναι συχνές, ειδικά στις νεαρές γυναίκες, προκαλώντας απουσίες από τις σχολικές ή επαγγελματικές δραστηριότητές τους, παρεμβαίνοντας στην καθημερινότητά τους αρκετές ημέρες κάθε μήνα. Η αποτελεσματική διαχείριση της δυσμηνόρροιας είναι επωφελής τόσο για τις ίδιες τις γυναίκες αλλά και για την κοινωνία.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι αμερικανική δημοσκόπηση έχει δείξει ότι η δυσμηνόρροια γίνεται αιτία απώλειας 600 εκατομμυρίων χαμένων εργασιακών ωρών στις ΗΠΑ, κάθε χρόνο.

Πάντως παλαιότερες προσπάθειες που είχαν γίνει για να εντοπίσουν σχέση μεταξύ αντισυλληπτικού χαπιού και πόνων περιόδου δεν είχαν αποφέρει καρπούς, με την Ανασκόπηση Cochrane το 2009 να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία που τεκμηριώνουν βελτίωση του πόνου είναι περιορισμένα.

Προς το παρόν, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Φαρμάκων, που επιβλέπει την αδειοδότηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν περιλαμβάνει την θεραπεία της δυσμηνόρροιας στις ενδείξεις χρήσης των αντισυλληπτικών χαπιών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οποιοσδήποτε γιατρός επιθυμεί να συνταγογραφήσει για το σκοπό αυτό αντισυλληπτικά, είναι εκτός νομικού πλαισίου.

Η Δρ Λιντ καταλήγει πάντως ότι, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι ισχύουσες ενδείξεις χρήσης και να είναι νόμιμη η συνταγογράφηση των αντισυλληπτικών στην θεραπεία της δυσμηνόρροιας.

health.in.gr

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024