Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αντισυλληπτικό χάπι και εγκυμοσύνη μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών

Αντισυλληπτικό χάπι και εγκυμοσύνη μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών

Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικό χάπι για δέκα χρόνια σχεδόν μειώνουν στο μισό τις πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο των ωοθηκών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Cancer.

Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικό χάπι για δέκα χρόνια μειώνουν στο μισό τις πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο των ωοθηκών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Cancer.

Παράλληλα, ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ίδιο έντυπο, επιβεβαιώνει παλαιότερα στοιχεία που έχουν αναδείξει τη σχέση των θρόμβων αίματος με κάποιους νεότερους τύπους αντισυλληπτικών χαπιών. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στην Δανία διαπίστωσαν ότι τα δισκία που περιέχουν δροσπιρενόνη, δεσογεστρέλη ή γεστοδίνη διπλασιάζουν τον κίνδυνο θρόμβων αίματος, συγκριτικά με παλαιότερο αντισυλληπτικό που περιέχει λεβονοργεστρέλη.

Πάντως η έρευνα του Πανεπιστημίου του Νιουκάστλ διαπίστωσε ότι για κάθε 100.000 γυναίκες που χρησιμοποιούν το αντισυλληπτικό χάπι για μια δεκαετία, καταγράφονται επιπλέον 50 περιστατικά καρκίνου του μαστού και 12 λιγότεροι καρκίνοι των ωοθηκών.

Τα στοιχεία αυτά συνηγορούν με παλαιότερες μελέτες που είχαν δείξει ότι παράγοντες όπως το αντισυλληπτικό χάπι και η εγκυμοσύνη επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου, αλλάζοντας τα επίπεδα των ορμονών στον οργανισμό.

Ο Δρ Ρίτσαρντ Εντμοντσον από το Ινστιτούτο για την Έρευνα του Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ εξηγεί ότι «οι γυναίκες μπορούν να είναι βέβαιες ότι η από του στόματος αντισύλληψη δεν είναι μόνο αποτελεσματική μέθοδος ελέγχου του οικογενειακού προγραμματισμού, αλλά έχει και επιπρόσθετα οφέλη όπως η μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου των ωοθηκών. Φυσικά θα πρέπει να αναφέρουμε και τον ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.»

Η μελέτη εστίασε σε δείγμα 300.000 γυναικών που είχαν λάβει μέρος στη μεγάλη ευρωπαϊκή μελέτη EPIC (European Prospective Investigation of Cancer). Οι συμμετέχουσες έπαιρναν συνδυαστικά αντισυλληπτικά χάπια, που περιείχαν οιστρογόνα και προγεστερόνη. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η χρήση του χαπιού για μια δεκαετία μείωνε στο μισό τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών, συγκριτικά με την χρήση του δισκίου για έναν χρόνο ή λιγότερο. Επίσης προέκυψαν στοιχεία ότι η απόκτηση παιδιών μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών. Μάλιστα όσο περισσότερα παιδιά αποκτούσε η γυναίκα, τόσο μεγαλύτερη η προστασία.

Ειδικότερα, η αναλογία ήταν η εξής:

  • καταγράφηκαν 28 καρκίνοι των ωοθηκών ανά 100.000 γυναίκες που έπαιρναν αντισυλληπτικό χάπι για 12 μήνες ή λιγότερο
  • 15 περιπτώσεις ωοθηκικού καρκίνου ανά 100.000 γυναίκες που έπαιρναν το χάπι τουλάχιστον 10 χρόνια
  • μεταξύ των γυναικών που δεν απέκτησαν ποτέ παιδιά, καταγράφηκαν 34 καρκίνοι ανά 100.000 γυναίκες
  • στις γυναίκες που είχαν κυοφορήσει τουλάχιστον μία φορά καταγράφηκαν 24 περιστατικά ανά 100.000 γυναίκες.

Πάντως από την έρευνα δεν προέκυψαν αποδείξεις για τη σχέση θηλασμού και πρόληψης του καρκίνου των ωοθηκών, που είχε αναδειχθεί από παλαιότερες μελέτες.

Αρκετοί παράγοντες ενοχοποιούνται για την πρόκληση καρκίνου των ωοθηκών, περιλαμβανομένης της ηλικίας, της παχυσαρκίας, του καπνίσματος και συγκεκριμένων γονιδιακών μεταλλάξεων.

Η Ναόμι Άλλεν, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μέλος της ομάδας EPIC εξηγεί ότι «ο καρκίνος των ωοθηκών είναι δύσκολος ως προς την ανίχνευση και η πρόληψή του είναι σημείο κρίσιμο για την αντιμετώπιση των ασθενών. Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι σημαντικά διότι οι περισσότερες γυναίκες αγνοούν ότι η λήψη του αντισυλληπτικού χαπιού ή η εγκυμοσύνη συντελούν στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου των ωοθηκών.»

health.in.gr

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024