Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο θηλασμός δεν αναστέλλει τις εξάρσεις της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Ο θηλασμός δεν αναστέλλει τις εξάρσεις της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο θηλασμός ίσως προσφέρει στις πάσχουσες από σκλήρυνσης κατά πλάκας έναν τρόπο πρόληψης των συμπτωματολογικών εξάρσεων μετά τον τοκετό. Ωστόσο νεότερα δεδομένα διαψεύδουν αυτό τον ισχυρισμό.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο θηλασμός ίσως προσφέρει στις πάσχουσες από σκλήρυνσης κατά πλάκας έναν τρόπο πρόληψης των συμπτωματολογικών εξάρσεων μετά τον τοκετό. Ωστόσο νεότερα δεδομένα διαψεύδουν αυτό τον ισχυρισμό.

Μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Neurology εστίασε σε σχεδόν 300 έγκυες γυναίκες με πολλαπλή σκλήρυνση και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι ο θηλασμός μειώνει τις πιθανότητες της γυναίκες για επιδείνωση των συμπτωμάτων το διάστημα μετά τον τοκετό.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας με επικεφαλής τον Δρ Εμίλιο Πορτάτσιο μελέτησαν 298 γυναίκες και διαπίστωσαν ότι το 37% παρουσίασε υποτροπή στα συμπτώματα το 12μηνο μετά τον τοκετό. Μάλιστα το 7% είχε δύο ή περισσότερες υποτροπές.

Δεν προκύπτουν λοιπόν στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο. Ο μόνος παράγοντας που φαίνεται να προβλέπει την υποτροπή μετά τον τοκετό είναι το ιστορικό των συμπτωμάτων της ασθενούς: αν έχει σχετικά υψηλό αριθμό υποτροπών το 12μηνο πριν την εγκυμοσύνη ή κατά τη διάρκεια της, ο κίνδυνος μετά τον τοκετό είναι επίσης αυξημένος.

«Η μελέτη μας αποδεικνύει ότι η επιλογή του θηλασμού μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από την δραστηριότητα της νόσου και μετά την εγκυμοσύνη. Οι γυναίκες με πολλαπλή σκλήρυνση θα πρέπει γνωρίζουν ότι μετά τον τοκετό τα συμπτώματα μπορεί να παρουσιάσουν έξαρση, ενώ ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος αν είχαν εξάρσεις και πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Άρα λοιπόν, ο θηλασμός σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να μην είναι εφικτός και οι γιατροί να πρέπει να εισάγουν εγκαίρως την ασθενή σε κατάλληλο θεραπευτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων», εξηγεί ο Δρ Πορτάτσιο.

Γενικά το μητρικό γάλα θεωρείται η καλύτερη θρεπτική επιλογή για το νεογνό και οι ειδικοί συστήνουν στις μητέρες να θηλάζουν το παιδί τουλάχιστον για τους πρώτους έξι μήνες. Φυσικά στην περίπτωση των γυναικών που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση θα πρέπει πάντα να συνεκτιμώνται τα οφέλη και οι κίνδυνοι ως προς την εξέλιξη της ασθένειας.

Δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος να προβλεφθεί ποιες γυναίκες θα υποτροπιάσουν μετά τον τοκετό. Ακόμη κι αν μια ασθενής είναι ελεύθερη συμπτωμάτων πριν και κατά τη διάρκεια του τοκετού, δεν υπάρχει εγγύηση για την κατάσταση της μετά τον τοκετό.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι ομάδα επιστημόνων υποστηρίζει ότι ο θηλασμός μπορεί και να επιδεινώσει τα συμπτώματα, αφού οι θηλάζουσες μητέρες συνήθως διακόπτουν την λήψη των φαρμάκων που ελέγχουν την πορεία της πολλαπλής σκλήρυνσης.

health.in.gr

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024