Κίνδυνος εκδήλωσης σπάνιας μορφής καρκίνου από τα εμφυτεύματα σιλικόνης

Κίνδυνος εκδήλωσης σπάνιας μορφής καρκίνου από τα εμφυτεύματα σιλικόνης

Νέα Υόρκη: Τα αποτελέσματα μελέτης περιπτώσεων δείχνουν ότι τα ενθέματα σιλικόνης στο στήθος μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης αναπλαστικού μεγάλου Τ-κυττάρου λεμφώματος στον μαστό.

Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι επειδή η κακοήθεια είναι σπάνια, ο απόλυτος κίνδυνος παραμένει πολύ χαμηλός.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο Journal of the American Medical Association, η Δρ Δάφνη ντε Τζονγκ από το Ολλανδικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο εκτίμησε τη σχέση μετά τον εντοπισμό δύο περιπτώσεων που είχαν αναπλαστικό μεγάλου Τ-κυττάρου λέμφωμα στην ινώδη κάψουλα που περιβάλλει τα ενθέματα σιλικόνης. Αν και παρόμοιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην ιατρική βιβλιογραφία, επίσημες μελέτες δεν έχουν εξετάσει το συγκεκριμένο ζήτημα.

Μια έρευνα σε ολλανδική βάση δεδομένων παθολογίας απέδωσε 11 περιπτώσεις γυναικών (μέσης ηλικίας 40 ετών) που είχαν διαγνωστεί με τη συγκεκριμένη μορφή λεμφώματος του μαστού την περίοδο 1990-2006. Κάθε περίπτωση ασθενούς συγκρίθηκε με ίδιας ηλικίας και έτους διάγνωσης μιας ή περισσοτέρων γυναικών-ελέγχου με άλλες μορφές λεμφωμάτων στον μαστό.

Πέντε εκ των ασθενών είχαν υποβληθεί σε αμφίπλευρη προσθήκη εμφυτευμάτων σιλικόνης ένα έως 23 χρόνια πριν την διάγνωση. Και οι πέντε γυναίκες είχαν προχωρήσει στην επέμβαση καθαρά για αισθητικού λόγους.

Το πιο συχνής μορφής λέμφωμα στην ομάδα ελέγχου ήταν το διάχυτο μεγάλου Β-κυττάρου λέμφωμα, και ακολουθούσε το σχετιζόμενο με τον βλεννογόνο λεμφικού ιστού τύπου λέμφωμα. Μόλις μια στις 35 γυναίκες της ομάδας ελέγχου είχε μαστικό εμφύτευμα πριν την διάγνωση του λεμφώματος.

Οι πιθανότητες εκδήλωσης αναπλαστικού μεγάλου Τ-κυττάρου λεμφώματος που σχετίζονται με τα εμφυτεύματα σιλικόνης για αισθητικούς λόγους ήταν 18,2.

Όπως προαναφέρθηκε, ο απόλυτος κίνδυνος ήταν εξαιρετικά μικρός. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι είναι μόλις 0,1 με 0,3 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα με εμφυτεύματα ανά έτος.

health.in.gr

Ειδήσεις:  Περισσότερα Θέματα