Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο μητρικός διαβήτης ενοχοποιείται για γεννητικά ελλείμματα στους απογόνους

Ο μητρικός διαβήτης ενοχοποιείται για γεννητικά ελλείμματα στους απογόνους

Νέα Υόρκη: Οι έγκυες που πάσχουν από διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αποκτήσουν παιδί με πολλαπλά γενετικά ελλείμματα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Obstetrics and Gynecology.

Νέα Υόρκη: Οι έγκυες που πάσχουν από διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αποκτήσουν παιδί με πολλαπλά γενετικά ελλείμματα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Obstetrics and Gynecology.

Ενδεχομένως εξ όλων των μητρικών εκθέσεων και καταστάσεων που ίσως σχετίζονται με τα γεννητικά ελλείμματα, ο διαβήτης να είναι ο ισχυρότερος. Αυτό δημιουργεί έντονες ανησυχίες δεδομένης της παγκόσμιας εξάπλωσης του διαβήτη τύπου ΙΙ.

Ο μητρικός διαβήτης τύπου Ι και ΙΙ είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου γεννητικών ελλειμμάτων περιλαμβανομένης της καρδιάς, του εγκεφάλου, της σπονδυλικής στήλης και του μυοσκελετικού συστήματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι διαβητικές γυναίκες με καλό έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα κατά τη διάρκεια της κύησης δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες απόκτησης παιδιού με γεννητικά ελλείμματα συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό.

Ο διαβήτης κύησης που εκδηλώνεται το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης έχει επίσης σχετιστεί με γεννητικά ελλείμματα αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν ήδη διαβήτη ο οποίος δεν έχει διαγνωστεί προηγουμένως.

Ο Δρ Αδόλφο Κορρέα από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών θέλησε να κατανοήσει πως τα γεννητικά ελείμματα σχετίζονται με τον προ-κύησης διαβήτη και τον διαβήτη κύησης. Μελέτησε λοιπόν τις μητέρες 13.030 βρεφών που είχαν γεννηθεί με ελλείμματα και τις μητέρες 4.895 βρεφών χωρίς διαβητικές δυσπλασίες. Διερεύνησε τους κινδύνους για 39 διαφορετικές γεννητικές ανωμαλίες, όπως καρδιακά ελλείμματα, λαγόχειλο και λυκόστομα, και δυσπλασίες των άκρων.

Συνολικά οι γυναίκες με διαβήτη πριν την κύησης είχαν πάνω από τριπλάσιο κίνδυνο να αποκτήσουν παιδί με ένα ή περισσότερα γεννητικά ελλείμματα. Η σχέση ήταν ισχυρότερη για τα βρέφη με αρκετές γεννητικές ανωμαλίες.

Οι γυναίκες με διαβήτη κύησης είχαν 42% περισσότερες πιθανότητες να έχουν παιδί με μια γεννητική ανωμαλία και 50% να έχουν παιδί με πολλαπλές δυσπλασίες, αλλά η σχέση περιοριζόταν αυστηρά σε γυναίκες που ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες.

Αυτό δείχνει ότι οι υπέρβαρες γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη κύησης πιθανόν να ήταν διαβητικές πριν την εγκυμοσύνη. Είναι απίθανο ο διαβήτης να εκδηλώνεται μόνο κατά την κύηση και να σχετίζεται με γεννητικά ελλείμματα, επειδή εκδηλώνεται αργά, όταν ο οργανισμός του εμβρύου έχει ήδη σχηματιστεί.

Οι περισσότερες από τις μισές κυήσεις μεταξύ των διαβητικών γυναικών ήταν απρογραμμάτιστες και οι γυναίκες δεν σκοπεύουν να μείνουν έγκυες είναι λιγότερο πιθανό να είναι προσεκτικές στην διατήρηση του σακχάρου υπό έλεγχο.

Όλες οι γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη και είναι σε αναπαραγωγική ηλικία θα πρέπει να είναι σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό τους για την λήψη 400 μg φυλλικού οξέος σε καθημερινή βάση. Το εν λόγω θρεπτικό συστατικό έχει διαπιστωθεί ότι προλαμβάνει τις γεννητικές ανωμαλίες στον εγκέφαλο και την σπονδυλική στήλη.

health.in.gr

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024