Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καθυστερημένη ανάπτυξη προκαλεί η προγεννητική έκθεση στην κοκαΐνη

Καθυστερημένη ανάπτυξη προκαλεί η προγεννητική έκθεση στην κοκαΐνη

Νέα Υόρκη: Η προγεννητική έκθεση στην κοκαΐνη μπορεί να έχει επιπτώσεις διαρκείας στην ανάπτυξη του παιδιού, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Νέα Υόρκη: Η προγεννητική έκθεση στην κοκαΐνη μπορεί να έχει επιπτώσεις διαρκείας στην ανάπτυξη του παιδιού, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Στη μελέτη που διενήργησε η Δρ Γκέιλ Ρίτσαρντσον και οι συνεργάτες της στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση 224 παιδιά από την γέννησή τους μέχρι και την ηλικία των 10 ετών και διαπιστώθηκε ότι αυτά των οποίων οι μητέρες είχαν κάνει χρήση κοκαΐνης κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης έτειναν να αναπτύσσονται με βραδύτερο ρυθμό εν συγκρίσει με τους συνομηλίκους τους.

Κατά μέσο όρο τα παιδιά αυτά ήταν μικρότερα όσο αφορά το ύψος, το βάρος και την περίμετρο κρανίου σε ηλικία 10 ετών. Παλαιότερη μελέτη είχε δείξει ότι η προγεννητική έκθεση στην κοκαΐνη σχετίζεται με έναν αριθμό αναπτυξιακών καθυστερήσεων και προβλημάτων συμπεριφοράς στην παιδική ηλικία. Ορισμένες μελέτες, όχι όλες, έχουν επίσης δείξει ότι η έκθεση στην ουσία επιβραδύνει την ανάπτυξη του βρέφους και οι μακροχρόνιες επιπτώσεις δεν είναι ξεκάθαρες.

Στην παρούσα μελέτη επιλέχθηκαν γυναίκες που είχαν προσέλθει σε προγεννητική κλινική. Έδωσαν πληροφορίες για την χρήση κοκαΐνης και καπνού πριν την εγκυμοσύνη και κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.

Όλες όσες ανέφεραν χρήση κοκαΐνης κατά το πρώτο τρίμηνο εγγράφηκαν στη μελέτη και ως ομάδα ελέγχου χρησιμοποιήθηκαν αυτές που δεν ανέφεραν χρήση κοκαΐνης. Την επόμενη δεκαετία, καταγράφηκε η ανάπτυξη των παιδιών τους με ειδικές μετρήσεις σε ηλικία 1, 3, 7 και 10 ετών.

Γενικά, τα παιδιά που είχαν εκτεθεί στην κοκαΐνη σε εμβρυϊκή ηλικία ήταν μικρότερα σε ηλικία 7 και 10 ετών.

Επειδή οι επιστήμονες μπόρεσαν να συνυπολογίσουν και άλλους παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η χρήση άλλων ουσιών και το μητρικό ύψος, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πρώιμη έκθεση στην κοκαΐνη από μόνη της είναι υπεύθυνη για την βραδύτερη μακροχρόνια ανάπτυξη.

Πρόκειται λοιπόν για ένδειξη ότι η κοκαΐνη έχει τερατογόνο επίδραση. Οι τερατογόνες επιδράσεις αναφέρονται σε τροποποιήσεις της φυσιολογικής εμβρυϊκής ανάπτυξης.

Η κακή ανάπτυξη μπορεί να είναι ένδειξη αναπτυξιακών προβλημάτων. Η περίμετρος του κρανίου σχετίζεται με το μέγεθος του εγκεφάλου και μπορεί να αποτελέσει έμμεσο δείκτη αναπτυξιακής καθυστέρησης.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα εκτεθειμένα στην κοκαΐνη παιδιά τείνουν να έχουν ελλείμματα σε συγκεκριμένες πλευρές της πνευματικής λειτουργίας, όπως οι λεκτικές ικανότητες και η προσοχή.

Η Δρ Ρίτσαρντσον συνεχίζει να παρακολουθεί τα παιδιά προκειμένου να διαπιστώσει αν οι αναπτυξιακές επιδράσεις της προγεννητικής έκθεσης στην κοκαΐνη εμμένουν και στην εφηβεία.

health.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024