Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο καρκίνος του μαστού δεύτερη αιτία θανάτου στην Ελλάδα

Ο καρκίνος του μαστού δεύτερη αιτία θανάτου στην Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Ο πρώτος σε συχνότητα εμφάνισης είναι ο καρκίνος του μαστού που αποτελεί το 25% όλων των καρκίνων στις γυναίκες. Κάθε χρόνο 1.200 Ελληνίδες πεθαίνουν χτυπημένες από τη νόσο, η οποία στη χώρα μας αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα τροχαία.

Θεσσαλονίκη: Ο πρώτος σε συχνότητα εμφάνισης είναι ο καρκίνος του μαστού, που αποτελεί το 25% όλων των καρκίνων στις γυναίκες. Κάθε χρόνο 1.200 Ελληνίδες πεθαίνουν χτυπημένες από τη νόσο, η οποία στη χώρα μας αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα τροχαία.

Εξάλλου, κάθε χρόνο 3.000 Ελληνίδες προσβάλλονται από καρκίνο του μαστού, ενώ κάθε χρόνο παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων κατά 3-4%. Αυτά ανέφερε ο διευθυντής της Γ’ Χειρουργικής Κλινικής-Χειρουργικής Μαστού του Θεαγενείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Αρης Μπουσουλέγκας κατά τη διάρκεια παρουσίασης έρευνας για τον καρκίνο του μαστού.

Ο κ. Μπουσουλέγκας επισήμανε ότι υπάρχει κίνδυνος σε 20 χρόνια να διπλασιαστούν τα κρούσματα της συγκεκριμένης νόσου.

Οι γυναίκες είναι ανυπεράσπιστες απέναντι στον καρκίνο του μαστού λόγω ανεπαρκούς πληροφόρησης που φτάνει σε ποσοστό 76%. Η ενημέρωση και ο αυτοέλεγχος του μαστού από την 8η έως τη 10η ημέρα του κύκλου από την ηλικία των 20 και η μαστογραφία στην ηλικία των 35 σε γυναίκες υψηλού κινδύνου και στα 40 στις υπόλοιπες γυναίκες μπορούν να συμβάλουν στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου αλλά και στην ίαση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο νομό Θεσσαλονίκης κατά το διήμερο 12-13 Νοεμβρίου 2005 σε δείγμα 452 γυναικών, το 32% των ερωτηθέντων δεν έκανε ποτέ αυτοέλεγχο, το 32% έκανε μια φορά το μήνα, το 14% μία φορά το χρόνο, το 13% μία φορά το δίμηνο και το 9% μια φορά το εξάμηνο.

Στο ερώτημα σε ποια ηλικία πρέπει να γίνεται η μαστογραφία το 39% των ερωτηθέντων απάντησε μετά τα 40, το 25% μετά τα 30, το 22% ότι δεν γνωρίζει, το 14% μετά τα 50 και το 10% μετά τα 20. Από τις γυναίκες που αποτάθηκαν στα νοσοκομεία για εξέταση το 40% χρειάστηκε να περιμένει μία εβδομάδα, το 6% δύο εβδομάδες, το 14% ένα μήνα και το 40% πάνω από μήνα.

Στο ερώτημα αν σε περίπτωση καρκίνου του μαστού θα πήγαιναν σε δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο το 42% απάντησε σε δημόσιο, το 42% σε ιδιωτικό, το 15% απάντησε ότι δεν γνωρίζει και το 1% απάντησε ότι δεν θα πήγαινε σε κανένα νοσοκομείο.

Ο κ. Μπουσουλέγκας ανέφερε ότι κάθε χρόνο 25.000 γυναίκες εξετάζονται για καρκίνο του μαστού στα εξωτερικά ιατρεία του Θεαγενείου, ενώ οι 4.000 από αυτές υποβάλλονται σε εξέταση για πρώτη φορά. Εξάλλου στο Κέντρο Προληπτικού Ελέγχου του Θεαγενείου εξετάζονται κάθε χρόνο 24.000 γυναίκες, εκ των οποίων οι 2.500 για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με τον κ. Μπουσουλέγκα, καρκίνος του μαστού παρατηρείται σε ποσοστό 0,5% των εξεταζόμενων γυναικών και σε όσες δεν είχαν ποτέ πρόβλημα.

Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης παρουσιάζοντας την αφίσα που κυκλοφόρησε από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο της εκστρατείας για την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού με σύνθημα ‘Βάλε στόχο στη ζωή σου’, ανέφερε ότι ο καρκίνος του μαστού αν και ο συχνότερος σε εμφάνιση είναι ιάσιμος εφόσον διαγνωστεί εγκαίρως και επισήμανε τη σημασία της πρόληψης με την τακτική αυτοεξέταση και τη μαστογραφία.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Α’ ΔΥΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Χατζητόλιος ανέφερε ότι, στο Κέντρο Προληπτικού Ελέγχου του Θεαγενείου το 2004 εξετάστηκαν 30.000 γυναίκες και τόνισε ότι η Κινητή Μονάδα Πρόληψης η οποία δεν λειτουργούσε τα τελευταία χρόνια, έχει ενταχθεί στο Interreg και προσλήφθηκε ιατρικό προσωπικό προκειμένου να λειτουργήσει το 2006 και να αρχίσει να επισκέπτεται τα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας για την πρόληψη των γυναικολογικών καρκίνων.

health.in.gr

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024