Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες που λαμβάνουν ΘΟΥ

Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες που λαμβάνουν ΘΟΥ

Στοκχόλμη: Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης (ΘΟΥ) θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ διότι αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου του μαστού με θετικούς οιστρογονικούς υποδοχείς, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute.

Ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Καρολίνσκα με επικεφαλής την Δρ Αλίσια Γουόλκ μελέτησε στοιχεία για την κατανάλωση αλκοόλ που είχαν συγκεντρωθεί την περίοδο 1987-1990 και το 1997 και αφορούσαν 51.847 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Μέχρι τα μέσα του 2004, είχαν εντοπιστεί 1.188 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού.

Από την επεξεργασία των δεδομένων παρατηρήθηκε αυξημένη συχνότητα του καρκίνου του μαστού με θετικούς οιστρογονικούς υποδοχείς μεταξύ των γυναικών που έπιναν αλκοόλ και λάμβαναν ΘΟΥ προς ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Η ερευνήτρια διερεύνησε περαιτέρω και την επίδραση του αλκοόλ στον γενικότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού και διαπίστωσε ότι ο αυξημένος κίνδυνος δεν υφίστατο για τον καρκίνο του μαστού με αρνητικούς οιστρογονικούς υποδοχείς.

health.in.gr

Ειδήσεις:  Περισσότερα Θέματα