Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η κοινωνικότητα προάγει την υγεία της καρδιάς

Η κοινωνικότητα προάγει την υγεία της καρδιάς

Νέα Υόρκη: Ο κίνδυνος θανάτου από καρδιακή νόσο των ηλικιωμένων γυναικών ίσως σχετίζεται με τον αριθμό των συγγενικών και κοινωνικών σχέσεων που διατηρούν, σύμφωνα με νεότερη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Psychosomatic Medicine.

Νέα Υόρκη: Ο κίνδυνος θανάτου από καρδιακή νόσο των ηλικιωμένων γυναικών ίσως σχετίζεται με τον αριθμό των συγγενικών και κοινωνικών σχέσεων που διατηρούν, σύμφωνα με νεότερη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Psychosomatic Medicine.

Ερευνητική ομάδα του V.A. San Diego Healthcare System με επικεφαλής τον Δρ Τομας Ρουτλεντζ μελέτησε στοιχεία που αφορούσαν 503 γυναίκες που είχαν λάβει μέρος σε μια εθνική μελέτη και όλες είχαν υποβληθεί σε ακτινογραφικό έλεγχο για να διαπιστωθεί η κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων λόγω στηθάγχης ή άλλων ενδείξεων στεφανιαίας νόσου.

Οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν επίσης ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο περιλαμβάνονταν και ερωτήσεις για το μέγεθος του κοινωνικού τους κύκλου, περιλαμβανομένων των σχέσεων με την οικογένεια, τον σύντροφο, τους φίλους, τους συναδέλφους και κοινωνικές ομάδες.

Από την επεξεργασία των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι εκείνες που είχαν σχετικά μικρό κοινωνικό κύκλο είχαν παραπάνω από διπλάσιες πιθανότητες θανάτου εντός των προσεχών δυο έως τεσσάρων ετών συγκριτικά με γυναίκες με περισσότερους κοινωνικούς δεσμούς.

Οι περισσότερο κοινωνικά απομονωμένες γυναίκες είχαν επίσης πιο σοβαρή στένωση των καρδιακών αρτηριών στην αρχή της μελέτης, όπως και αυξημένη συχνότητα καπνίσματος, υπέρτασης και διαβήτη. Ωστόσο κανείς εκ των παραγόντων αυτών ούτε και η συχνότητα της κατάθλιψης δεν εξηγούσαν την σχέση μεταξύ κοινωνικών σχέσεων και κινδύνου θανάτου.

Ένα παράγοντας που ξεχώρισε ήταν το εισόδημα. Οι γυναίκες που είχαν τις λιγότερες οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις είχαν περισσότερες πιθανότητες συγκριτικά με τις υπόλοιπες να έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 20.000 ευρώ. Το χαμηλό εισόδημα συνδεόταν στενά με τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Πάντως, και ο παράγοντας εισόδημα δεν εξηγεί πλήρως τη σχέση που εκατοντάδες μελέτες είχαν διαπιστώσει μεταξύ κοινωνικών «δικτύων» και υγείας και θνησιμότητας.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μελέτη θα πρέπει να ενθαρρύνει τους επαγγελματίες της υγείας να λαμβάνουν υπόψη και τους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες όταν έχουν να αντιμετωπίσουν μια ασθενή με υποψία καρδιακής νόσου, καθώς και αυτοί οι παράγοντες έχουν ισχυρή επίδραση στην υγεία της καρδιάς.

«Γενικότερα όμως συμβουλεύουμε τις ηλικιωμένες γυναίκες να επιδιώκουν να έχουν κοινωνική ζωή. Ακόμα και η φροντίδα ενός ζώου μπορεί να βοηθήσει», σημειώνει ο Δρ Ρουτλεντζ.

health.in.gr

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024