Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η καισαρική τομή αυξάνει τον κίνδυνο τροφικών αλλεργιών

Η καισαρική τομή αυξάνει τον κίνδυνο τροφικών αλλεργιών

Λονδίνο: Τα βρέφη που έχουν γεννηθεί με καισαρική τομή αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν τροφικές αλλεργίες και διάρροια κατά τη διάρκεια των πρώτων 12 μηνών της ζωής τους, σύμφωνα με γερμανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Disease in Childhood.

Λονδίνο: Τα βρέφη που έχουν γεννηθεί με καισαρική τομή αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν τροφικές αλλεργίες και διάρροια κατά τη διάρκεια των πρώτων 12 μηνών της ζωής τους, σύμφωνα με γερμανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Disease in Childhood.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Ludwig-Maximillians του Μονάχου έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 865 βρέφη που είχαν τραφεί με μητρικό γάλα μέχρι την ηλικία των τεσσάρων πρώτων μηνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα μωρά του δείγματος προέρχονταν από οικογένειες με ιστορικό αλλεργιών. Εξετάστηκαν όταν ήταν ενός, τεσσάρων, οκτώ και 12 μηνών. Ελήφθησαν επίσης δείγματα αίματος μετά τη συμπλήρωση του πρώτου έτους ζωής για να διαπιστωθούν σημάδια αλλεργικής αντίδρασης σε τροφές, περιλαμβανομένων των αβγών, των πρωτεϊνών του αγελαδινού γάλακτος και της πρωτεΐνης της σόγιας. Τέλος όταν τα μωρά ήταν έξι μηνών, οι μητέρες τους άρχισαν να κρατούν σημειώσεις σχετικά με την υγεία και τη διατροφή των παιδιών τους.

Συνολικά, 147 από τα 865 βρέφη είχαν γεννηθεί με καισαρική τομή, δηλαδή ποσοστό 17% του δείγματος.

Εκείνα που είχαν γεννηθεί με καισαρική τομή είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν διάρροια στον πρώτο χρόνο ζωής και είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν αλλεργία στο αγελαδινό γάλα και σε άλλα τρόφιμα.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα βακτήρια του γαστρεντερικού σωλήνα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Πιστεύεται λοιπόν, ότι η καισαρική τομή αλλάζει ή καθυστερεί τη «φυσιολογική» εγκατάσταση των βακτηρίων στο γαστρεντερικό σωλήνα του βρέφους.

Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί με φυσιολογικό τοκετό παίρνουν βακτήρια από τον κόλπο, το έντερο και τον πρωκτό της μητέρας, ενώ εκείνα που έχουν γεννηθεί με καισαρική τομή αποκτούν βακτήρια μόνο από το νοσοκομειακό περιβάλλον.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της μελέτης ο Δρ Basky Thilaganathan σύμβουλος εμβρυϊκής ιατρικής στο Νοσοκομείο St George επεσήμανε ότι «η καισαρική τομή δεν είναι φυσιολογικός τρόπος γέννησης, γι’ αυτό και δεν προκαλεί έκπληξη που αυτή η μέθοδος τοκετού οδηγεί σε μικρές διαφοροποιήσεις στον τρόπο που αναπτύσσεται το ανοσοποιητικό σύστημα».

Ωστόσο ο Δρ Thilaganathan εντοπίζει ορισμένα αδύνατα σημεία στη μελέτη που εγείρουν ερωτήματα για την ακρίβεια των ευρημάτων.

Το ένα τέταρτο των παιδιών που είχαν γεννηθεί με καισαρική τομή γεννήθηκαν δυο με τρεις εβδομάδες πριν την ολοκλήρωση της κύησης, άρα υποκείμενα προβλήματα μπορεί να οφείλονται στη σχετικά ανώριμη κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος τη στιγμή της γέννησης.

Επιπλέον, μεγάλος αριθμός των παιδιών που είχαν γεννηθεί με καισαρική τομή ήταν πρωτότοκα. Είναι γνωστό ότι οι γονείς που αποκτούν το πρώτο παιδί τείνουν να αναφέρουν ακόμα και μικρά προβλήματα συγκριτικά με εκείνους τους γονείς που έχουν και άλλα παιδιά.

Τέλος ο Δρ Thilaganathan επισημαίνει ότι πολλές καισαρικές τομές διενεργήθηκαν κατά τη διάρκεια του τοκετού, αμφισβητώντας τη θεωρία ότι τα συγκεκριμένα νεογνά δεν είχαν εκτεθεί στα βακτήρια της μητέρας.

health.in.gr

Sports in

Ο «Superman» Ποντένσε έκλεισε εισιτήριο για τις 25 Ιουλίου, ο Ολυμπιακός όμως θέλει Ευρώπη στις… 25 Σεπτέμβρη (vids)

Ο Ντανιέλ Ποντένσε ανάγκασε τη Λεωφόρο να υποκλιθεί στο ταλέντο του και έκανε ήδη μια… δουλειά για τον Ολυμπιακό. Αλλά…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024