Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ΘΟΥ αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας

Η ΘΟΥ αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας

Λονδίνο: Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (ΘΟΥ) ίσως αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.

Λονδίνο: Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (ΘΟΥ) ίσως αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.

Τα νέα αυτά ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με παλαιότερες μελέτες οι οποίες υποδείκνυαν ότι η ΘΟΥ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτικό σχήμα για την θεραπεία ή καθυστέρηση της εκδήλωσης της άνοιας.

Ερευνητική ομάδα του Baptist Medical Center του Πανεπιστημίου Γουέικ Φόρεστ με επικεφαλής τον Δρ Στέφεν Ραπ επέλεξαν από την Women’s Health Initiative Memory Study 3.000 γυναίκες ηλικίας 65 έως 79 ετών και με τυχαία επιλογή τους χορήγησαν είτε δισκία οιστρογόνων είτε ψευδοφάρμακο σε καθημερινή βάση.

Στη συνέχεια επελέγησαν άλλες 4.500 γυναίκες οι οποίες λάμβαναν είτε συνδυασμό οιστρογόνων και προγεστερόνης είτε ψευδοφάρμακο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καμιά εκ των συμμετεχουσών δεν είχε συμπτώματα άνοιας όταν ξεκίνησε η μελέτη το 1995.

Από την επεξεργασία των στοιχείων και τη σύγκριση μεταξύ των δυο ομάδων, προέκυψε ότι οι γυναίκες που λάμβαναν κάποια μορφή θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης αντιμετώπιζαν κατά 76% μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας εν συγκρίσει με την ομάδα ελέγχου.

Συγκεκριμένα, στην ομάδα που λάμβανε μόνο οιστρογόνα, εντοπίστηκαν 47 γυναίκες με πιθανή άνοια, εκ των οποίων οι 28 λάμβαναν οιστρογόνα και οι 19 ψευδοφάρμακο. Επιπλέον, 134 συμμετέχουσες διαγνώστηκαν με ήπια νοητική εξασθένηση (76 στην ομάδα οιστρογόνων και 58 στην ομάδα ελέγχου).

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ωστόσο, ότι αν και το ποσοστό είχε σχετικά υψηλό τελικά ο αριθμός των ατόμων που εκδήλωσε άνοια κατά τη διάρκεια της μελέτης είναι σχετικά μικρός.

Με δηλώσεις του στο BBC ο Δρ Ραπ τόνισε ότι «τα ευρήματά μας αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι η ΘΟΥ δεν θα πρέπει να χορηγείται για την πρόληψη της άνοιας».

Η ανάλυση της επίδρασης της ΘΟΥ στο μηχανισμό της μνήμης είναι μια από τις μεγαλύτερες μελέτες που εκπονείται από την Women’s Health Initiative.

Το Ιούλιο του 2002, γυναίκες που μετείχαν σε άλλες μελέτες της WHI έλαβαν οδηγία διακοπής της ΘΟΥ λόγω του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Τον Φεβρουάριο του 2004, γυναίκες που λάμβαναν θεραπεία με οιστρογόνα έλαβαν επίσης εντολή διακοπής της διότι δεν προέκυπτε κανένα όφελος για την καρδιά και αυξανόταν ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου.

Όλες οι συμμετέχουσες που έλαβαν μέρος στις μελέτες θα τεθούν υπό ιατρική παρακολούθηση για να διαπιστωθεί η επίδραση της ΘΟΥ μετά το πέρας της μελέτης.

health.in.gr

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024