Αποτελέσματα αναζήτησης με λέξη κλειδί
Γονιδιακή θεραπεία υπόσχεται ίαση της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας
Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να θεραπεύσουν πειραματόζωα με δρεπανοκυτταρική αναιμία, χάρη σε θεραπευτικό σχήμα που διόρθωσε την γονιδιακή μετάλλαξη στα αιματοποιητικά βλαστοκύτταρα, έτσι ώστε τα νέα κύτταρα να γίνουν και πάλι υγιή και να παράγουν φυσιολογική αιμοσφαιρίνη. »
Υπο-αναφορά των ανεπιθύμητων ενεργειών των φαρμάκων στην Ελλάδα
Έκκληση στους επαγγελματίες υγείας, αλλά και στους ασθενείς, έκανε η πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Αικατερίνη Αντωνίου, για την προώθηση της αναφοράς πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών φαρμάκων, επισημαίνοντας ότι το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό αλλά μπορεί να γίνει και δηλητήριο λόγω παρενεργειών. »
Το ποδήλατο μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εμφράγματος
Υπάρχει ένας απλός τρόπος να μειώσετε τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου και εμφράγματος, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Circulation. Μπορείτε να κάνετε τακτικά ποδήλατο. »
Γιατί ορισμένοι αντέχουν την εργασία σε βάρδιες και άλλοι όχι;
Ορισμένοι άνθρωποι προσαρμόζονται εύκολα στην εργασία σε εναλλασσόμενες βάρδιες και άλλοι πάλι όχι. Φιλανδοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένας γονιδιακός υποδοχέας της μελατονίνης επηρεάζει την προσαρμογή του σώματος στην εργασία σε βάρδιες. »
Η ανοσοθεραπεία υπερέχει στη θεραπεία του προχωρημένου μελανώματος
Καναδοί ερευνητές αποφαίνονται ότι η ανοσοθεραπεία είναι καλύτερη στην αντιμετώπιση των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με τελικού σταδίου καρκίνο του δέρματος, καθώς βελτιώνει την επιβίωση και μειώνει τον κίνδυνο επικίνδυνων παρενεργειών. »
Οστεοαρθρίτιδα ισχίου: Πότε και γιατί χειρουργείται;
Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου, που εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στις μέρες μας, είναι μία πάθηση η οποία, συχνά, οδηγεί στο χειρουργείο. Ο λόγος είναι κυρίως ο πόνος, που προκαλεί η χρήση του σκέλους (χωλότητας). Αυτό οφείλεται στη φθορά που έχει υποστεί ο χόνδρος της άρθρωσης (κεφαλή του ισχίου ή κοτύλη), παρουσιάζοντας σημαντική μείωση στην κινητικότητά και στη λειτουργικότητα, τόσο του ισχίου, όσο και των υπόλοιπων αρθρώσεων. »
Πόσες Ελληνίδες θηλαζουν τα παιδιά τους και τί εμποδίζει τον μητρικό θηλασμό;
Ο μητρικός θηλασμός έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλαπλά οφέλη υγείας, τόσο για την μητέρα, όσο και για το παιδί. Ωστόσο, ο σύγχρονος τρόπος ζωής της γυναίκας δεν επιτρέπει πάντα το αποκλειστικό θηλασμό του παιδιού. Θηλάζουν άραγε οι ελληνίδες τα παιδιά τους και πόσο; Ποιοι παράγοντες συντελούν στην διακοπή του; »
Οι κατά φαντασία ασθενείς κινδυνεύουν τελικά να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια
Οι υγιείς άνθρωποι, που χωρίς λόγο ανησυχούν συνεχώς για την υγεία τους, τελικά μπορεί να αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας, σύμφωνα με νορβηγική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMC Open. »
Νωρίτερα η εμφάνιση της πολλαπλής σκλήρυνσης για όσους ζουν βόρεια
Το κλίμα παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση της πολλαπλής σκλήρυνσης, καθώς η εκδήλωσή της γίνεται πιο πρώιμα όσο πιο βόρεια ζει κανείς, σύμφωνα με νέα αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry. »
Ένα πακέτο τσιγάρα την μέρα προκαλεί 150 μεταλλάξεις στους πνεύμονες
Ένας άνθρωπος που καπνίζει ένα πακέτο τσιγάρα τη μέρα, συσσωρεύει κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 150 γενετικές μεταλλάξεις σε κάθε κύτταρο των πνευμόνων του, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science. »


Λεξικό Ιατρικών όρων
Εισάγετε την λέξη που επιθυμείτε: