Αποτελέσματα αναζήτησης με λέξη κλειδί
«DNA, διατροφή και μακροζωία» στο Cafe Scientifique
Την επίδραση της διατροφής στην υγεία μας και στo προσδόκιμο ζωής πραγματεύεται η επόμενη ομιλία του καινοτόμου θεσμού Cafe Scientifique. Η εκδήλωση, η οποία είναι ανοικτή για το κοινό, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, με ομιλήτρια την Αντιγόνη Δήμα, Ερευνήτρια Γ' στον Τομέα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών Αλέξανδρος Φλέμιγκ. »
Φάτε σταφύλια και μειώστε τον κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ
Η τακτική κατανάλωση σταφυλιών μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος στη μάχη κατά της νόσου Αλτσχάιμερ, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Experimental Gerontology. »
Τα παχύσαρκα ζευγάρια χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να τεκνοποιήσουν
Τελικά δεν παίζει ρόλο μόνο το σωματικό βάρος της γυναίκας όταν τα ζευγάρια προσπαθούν να τεκνοποιήσουν. Αμερικανική μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όταν και οι δύο σύντροφοι είναι παχύσαρκοι, τότε οι πιθανότητες σύλληψης κατά την διάρκεια ενός εμμηνορρυσιακού κύκλου είναι οι μισές από αυτές ενός ζευγαριού με φυσιολογικό σωματικό βάρος. »
FDA: Διευρυμένη χρήση της κανακινουμάμπης στα Σύνδρομα Περιοδικού Πυρετού
Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) χορήγησε τρεις ταυτόχρονες εγκρίσεις για τη διευρυμένη χρήση της κανακινουμάμπης στην αντιμετώπιση τριών σπάνιων και διαφορετικών τύπων Συνδρόμων Περιοδικού Πυρετού. »
Απεικόνιση του εσωτερικού του ματιού χωρίς διαστολή της κόρης
Ένα νέο, εξελιγμένο σύστημα απεικόνισης των εσωτερικών δομών του ματιού υπόσχεται να αλλάξει τη διάγνωση και παρακολούθηση σοβαρών παθήσεων, επιτρέποντας την έγκαιρη αναγνώριση της εξέλιξής τους και την άμεση θεραπευτική παρέμβαση. »
Μικρός κίνδυνος μεταβολικού συνδρόμου για όσους ζουν σε μεγάλο υψόμετρο
Σε όσο μεγαλύτερο υψόμετρο ζει κανείς, τόσο μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης μεταβολικού συνδρόμου αντιμετωπίζει, υποστηρίζουν ισπανοί ερευνητές σε μελέτη που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Frontiers in Physiology. »
Eξετάσεις για άνδρες και γυναίκες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου
Με στοχευμένα πακέτα κλινικών και διαγνωστικών εξετάσεων σε ιδιαίτερα προνομιακές τιμές, συμμετέχει το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center στις γενικότερες δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου (4 Φεβρουαρίου 2017), με κεντρικό στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού, καθώς και την προώθηση της ιδέας του προληπτικού ελέγχου. »
Υπό έρευνα η σχέση της νόσου Αλτσχάιμερ με τον HSV-1 και ο ρόλος των αντιϊκών
Στη χρήση αντιϊκών παραγόντων για την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου Αλτσχάιμερ, στρέφονται μελέτες οι οποίες συσχετίζουν τη νευροεκφυλιστική πάθηση με τον ιό του απλού έρπητα τύπου 1 (HSV-1). Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer σε συνεργασία με βρετανούς επιστήμονες, θα πραγματοποιηθεί έρευνα σε δείγμα 30 ασθενών με ήπια άνοια, όπου θα εξεταστούν όσοι είναι θετικοί στα αντισώματα του ιού ώστε να χορηγηθεί αντιϊκό φάρμακο και να μελετηθεί η εξέλιξη της υγείας τους. »
Σε εξέλιξη το 4ο Πανελλήνιο Συμπόσιο της Εταιρείας Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες του 4ου Πανελληνίου Συμποσίου της Εταιρείας Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού (ΕΜΕΔΙΠ), στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα σημαντικό επιστημονικό γεγονός, στο οποίο συμμετέχουν έγκριτοι ειδικοί στη θεραπευτική αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη και του διαβητικού ποδιού, τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς. »
Εκπαιδευτική συνάντηση για τις εξελίξεις στη Γαστρεντερολογία και Ηπατολογία
Ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή η 12η Εκπαιδευτική Συνάντηση για τις εξελίξεις στη Γαστρεντερολογία και Ηπατολογία (3-4/2), που διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛΙΓΑΣΤ), στην Αθήνα. »


Λεξικό Ιατρικών όρων
Εισάγετε την λέξη που επιθυμείτε: