Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Καλοκαίρι και σεξ: Ποιοι κίνδυνοι απειλούν τη σεξουαλική μας υγεία;

Καλοκαίρι και σεξ: Ποιοι κίνδυνοι απειλούν τη σεξουαλική μας υγεία;

Το καλοκαίρι είναι η εποχή η οποία στο μυαλό μας είναι ταυτισμένη με τις διακοπές, την ξεκούραση, την ξεγνοιασιά, τα ταξίδια, τις εξόδους, τις νέες γνωριμίες και την ανανέωση της ερωτικής μας ζωής. Είναι γεγονός ότι τους καλοκαιρινούς μήνες μεγάλο ποσοστό των ανδρών και των γυναικών αισθάνεται ότι η σεξουαλική τους ζωή αλλάζει, βελτιώνεται αισθητά.

Γράφουν οι: Ρόκκας Κωνσταντίνος*, ουρολόγος – ανδρολόγος και Αργύρης Θεοδωρόπουλος**, ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής

Το καλοκαίρι είναι η εποχή η οποία στο μυαλό μας είναι ταυτισμένη με τις διακοπές, την ξεκούραση, την ξεγνοιασιά, τα ταξίδια, τις εξόδους, τις νέες γνωριμίες και την ανανέωση της ερωτικής μας ζωής. Είναι γεγονός ότι τους καλοκαιρινούς μήνες μεγάλο ποσοστό των ανδρών και των γυναικών αισθάνεται ότι η σεξουαλική τους ζωή αλλάζει, βελτιώνεται αισθητά.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τα σεξουαλικά ερεθίσματα αυξάνουν καθώς η διασκέδαση, η ελευθερία, η καλοπέραση, οι κοινωνικές επαφές, η έλλειψη υποχρεώσεων και άγχους ενεργοποιούν την ερωτική επιθυμία. Για όσους δεν έχουν σχέση οι πιθανότητες να γνωρίσουν ερωτικό σύντροφο μεγαλώνουν ενώ τα περισσότερα παντρεμένα ζευγάρια έχουν συχνότερες σεξουαλικές επαφές.

Παρά το γεγονός ότι το καλοκαίρι αναζωπυρώνει την ερωτική μας επιθυμία, υπάρχουν όμως και αρκετοί απρόβλεπτοι κίνδυνοι που μπορεί να απειλήσουν τη σεξουαλική μας υγεία. Κυριότεροι από αυτούς είναι τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και το ενδεχόμενο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ή ΣΜΝ)

Τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα είναι ασθένειες ή μολύνσεις οι οποίες οφείλονται σε ιούς, μύκητες και μικρόβια που μεταδίδονται μέσα από τη σεξουαλική επαφή. Τα κυριότερα είναι οι ηπατίτιδες, το AIDS, τα κονδυλώματα, τα χλαμύδια, ο έρπης των γεννητικών οργάνων και οι μύκητες.

Κονδυλώματα

Τα κονδυλώματα, είναι ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα το οποίο στην εποχή μας θεωρείται μάστιγα καθώς το ποσοστό των ατόμων που έχει προσβληθεί φτάνει το 70%! Τα κονδυλώματα, που παρουσιάζονται με τη μορφή μικρών κρεατοελιών, εμφανίζονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, του περίνεου (περιοχή μεταξύ των γεννητικών οργάνων και πρωκτού) και του πρωκτού. Στις γυναίκες συνήθως εμφανίζονται στα χείλη του αιδοίου και στον κόλπο. Στους άνδρες, στη βάλανο του πέους, στην ουρήθρα και στη βάση του πέους. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι γυναίκες οι οποίες έχουν κονδυλώματα πρέπει να εξετάζονται τακτικά από γυναικολόγο καθώς συγκεκριμένοι ιοί κονδυλωμάτων ενδέχεται να προκαλέσουν καρκίνο της μήτρας.

Ηπατίτιδες

Οι ηπατίτιδες, με σοβαρότερη τη B και τη C, προκαλούν φλεγμονή στο ήπαρ. Η ζημιά μπορεί να καταλήξει να είναι τόσο σοβαρή που να προκαλέσει κίρρωση (από δυσλειτουργία μέχρι και καταστροφή του συκωτιού).

AIDS

Το AIDS (ή σύνδρομο επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας) είναι μια σοβαρή νόσος που δεν έχει τα υψηλά ποσοστά εμφάνισης σε σύγκριση με προηγούμενες δεκαετίες. Όμως δεν πρέπει να θεωρούμε ότι είναι κάτι που έχει ξεπεραστεί καθώς ακόμη και στην εποχή μας παρουσιάζονται καινούριες περιπτώσεις.

Χλαμύδια

Τα χλαμύδια, προκαλούνται από βακτήρια και προκαλούν διάφορες ενοχλήσεις, από αίσθημα κνησμού και συχνοουρία, μέχρι πόνο κατά την ούρηση, κοιλιακό άλγος και πυρετό.

Έρπης των γεννητικών οργάνων

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων προκαλείται από μόλυνση από τον αντίστοιχο ιό. Τα συμπτώματα είναι κυρίως δερματικά, όπου εμφανίζονται φυσαλίδες στην περιοχή των γεννητικών οργάνων οι οποίες προκαλούν έντονο πόνο. Υπάρχει επίσης πιθανότητα να δημιουργηθεί αίσθημα κόπωσης καθώς και διόγκωση των λεμφαδένων.

Μύκητες

Οι μύκητες, που προσβάλλουν συχνότερα τις γυναίκες, προκαλούν διάφορα συμπτώματα, όπως κολπικές εκκρίσεις, κνησμό, ερεθισμό, πόνο και φλεγμονή στο αιδοίο και τον κόλπο. Επίσης, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το σεξ μέσα στη θάλασσα δεν είναι ακίνδυνο καθώς διευκολύνεται η είσοδος μικροβίων στον κόλπο και έτσι δημιουργείται πρόσφορο έδαφος σε βακτήρια και μύκητες.

Ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, όπου κυριαρχεί ο αυθορμητισμός και το «απρογραμμάτιστο» σεξ υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνη. Πρόκειται για μια κατάσταση η οποία είναι ιδιαίτερα οδυνηρή κυρίως για τη γυναίκα. Της προκαλεί ποικίλα δυσάρεστα συναισθήματα. Αρχικά νιώθει αιφνιδιασμό, άγχος, πανικό και φόβο. Αισθάνεται εκτεθειμένη, αδύναμη να χειριστεί την κατάσταση, ιδιαίτερα αν είχε έναν ευκαιριακό ερωτικό σύντροφο, που συνήθως έχει «εξαφανιστεί». Η απόφαση να προχωρήσει σε έκτρωση είναι μια επώδυνη διαδικασία, τόσο σε οργανικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Οι ψυχολογικές επιπτώσεις είναι κυρίαρχες και χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε η γυναίκα να ξεπεράσει το συμβάν. Τα ποσοστά των ανεπιθύμητων εγκυμοσύνων είναι πολύ υψηλά στη χώρα μας. Εκτιμάται ότι αφορά το 20% των γυναικών και ο αριθμός των εκτρώσεων μπορεί να φτάνει και τις 150.000 – 200.000.

Οι κίνδυνοι λοιπόν που μπορεί να απειλήσουν τη σεξουαλική μας ζωή είναι υπαρκτοί. Όμως οι πιθανές αυτές καταστάσεις δεν πρέπει να μας στερήσουν την ευχαρίστηση και τη ζωντάνια των καλοκαιρινών μας διακοπών. Μπορούμε να αφεθούμε στην απόλαυση του σεξ αλλά με την κατάλληλη προστασία. Η χρήση του προφυλακτικού είναι απαραίτητη, μας εξασφαλίζει όχι μόνο προστασία από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα αλλά και από το ενδεχόμενο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Η κατάλληλη αυτή προφύλαξη μας ελευθερώνει το μυαλό και το σώμα ώστε να απολαύσουμε το σεξ.

* Ο Κωνσταντίνος Ρόκκας, Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος, είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, πρώην Ταμίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και μέλος σημαντικού αριθμού επιστημονικών εταιρειών.

** Ο Αργύρης Θεοδωρόπουλος είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής, κάτοχος master ψυχολογίας. Ειδικεύεται στη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους, των σεξουαλικών δυσλειτουργιών και των προβλημάτων σχέσης.

health.in.gr

Sports in

Aπορρίφθηκε από την εισαγγελία το αίτημα του Ντάνι Άλβες για προσωρινή αποφυλάκιση

Αρνητική ήταν η απάντηση της Εισαγγελίας της Βαρκελώνης στο αίτημα του Ντάνι Άλβες να αποφυλακιστεί προσωρινά, μετά την καταδίκη του για σεξουαλική επίθεση σε νεαρή γυναίκα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024