Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι ασθενείς με ψωρίαση θα πρέπει να ελέγχονται και για διαταραχές της στύσης

Οι ασθενείς με ψωρίαση θα πρέπει να ελέγχονται και για διαταραχές της στύσης

Σε μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στην Κίνα και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Impotence Research, διερευνήθηκε η συχνότητα της στυτικής δυσλειτουργίας, των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου σε ασθενείς με ψωρίαση.

Γράφουν οι: Ρόκκας Κωνσταντίνος*, ουρολόγος – ανδρολόγος και Αναστασία Μοσχονά, συμβουλευτική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια**

Σε μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στην Κίνα και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Impotence Research, διερευνήθηκε η συχνότητα της στυτικής δυσλειτουργίας, των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου σε ασθενείς με ψωρίαση.

Στη μελέτη συμμετείχαν 191 ψωριασικοί άντρες ασθενείς και 191 υγιείς άντρες. Το 52,9% των ασθενών με ψωρίαση είχαν ένδειξη στυτικής δυσλειτουργίας, συγκρινόμενοι με το 40,3% στην ομάδα ελέγχου. Τα αποτελέσματα στην ομάδα ψωρίασης έδειξαν πως η ηλικία, η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καταθλιπτικά συμπτώματα αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την στυτική δυσλειτουργία στους ψωριασικούς ασθενείς. Επιπλέον αναλύσεις των αποτελεσμάτων της έρευνας, έδειξαν πως αυξάνοντας η ηλικία, η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία και τα καταθλιπτικά συμπτώματα αποτελούν ανεξαρτητους παράγοντες κινδύνου για την στυτική δυσλειτουργία στη συγκεκριμένη ομάδα ασθενών.

Φαίνεται να υπάρχει μεγάλη συσχέτιση μεταξύ των διαταραχών της στύσης και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων που τελικά οδηγεί σε σημαντική αλλοίωση στη ποιότητα ζωής των ανθρώπων που έχουν στυτική δυσλειτουργία και ψωρίαση.

Όσο πιο σοβαρά τα καταθλιπτικά συμπτώματα, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος  των προβλημάτων της στύσης και κυρίως μέτριας-σοβαρής στυτικής δυσλειτουργίας.

Τα ποσοστά της κατάθλιψης εμφανίζονται ολοένα και πιο αυξημένα σε σχέση με το παρελθόν.  Συνεπώς, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και τις επιπτώσεις που αυτή φέρει στους ψωριασικούς ασθενείς και στην ποιότητα ζωής τους, καθώς και στη σεξουαλική τους λειτουργία. Δεν είναι λίγες οι φορές που όταν διαγνωσθεί έγκαιρα και αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το καταθλιπτικό σύμπτωμα, επέρχεται  η ψυχική ευεξία, αλλα και η  ανάκαμψη της σεξουαλικής λειτουργίας.

Τέλος, η έγκαιρη διάγνωση των διαταραχών της στύσης απο τους ειδικούς γιατρούς, μπορεί να βοηθήσει στο να αποτρέψει την όποια συναισθηματική και οργανική δυσφορία στους άντρες καθώς και να συντελέσει στην αναγνώριση αναστρέψιμων καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου. Ο έλεγχος της στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να γίνει μέρος της κλασικής διαδικασίας διαχείρισης της ψωρίασης στους ασθενείς.

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια με ανοσολογικό υπόστρωμα, που προσβάλλει περίπου το 1-3 % του πληθυσμού παγκοσμίως. Δεν οφείλεται σε μόνο μία αιτία, αλλά πρόκειται για το αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, δηλαδή είναι μια πολυπαραγοντική νόσος. Η ακριβής αιτιολογία της ψωρίασης δεν έχει διελευκανθεί και παραμένει άγνωστη. Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, η ψωρίαση είναι αποτέλεσμα διαταρραχής του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού και φαίνεται να σχετίζεται με την στυτική δυσλειτουγία (ΣΔ).

Η στυτική δυσλειτουργία, όπως είναι ευρέως γνωστό, αποτελεί ενα πολύ σημαντικό πρόβλημα υγείας που έχει αρνητική επίδραση στην κοινωνική ζωή και την ψυχική υγεία των ασθενών καθώς και των συντρόφων τους.

Οι διαταραχές της στύσης αποτελούν παράγοντα πρόβλεψης, μελλοντικών καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να αποτελεί πρόδρομο σημάδι για την στεφανιαία νόσο. Έχει αποδειχτεί πως η συγκεκριμένη δυσλειτουργία οταν οφείλεται σε οργανικούς παράγοντες κινδύνου, οπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, προκαλεί βλάβη των αγγείων τα οποία τροφοδοτούν με αίμα τα όργανα του σώματος. Η διαταραχή της στύσης προηγείται 3-5 χρόνια της εμφάνισης κλινικού καρδιαγγειακού συμβαντος.

Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, είναι εξίσου σημαντικό να μπορεί να γίνει διάγνωση της στυτικής δυσλειτουργίας έγκαιρα ώστε να διερευνηθούν οποιαδήποτε καρδιαγγειακά προβλήματα στους ασθενείς με ψωρίαση.

* Ο Κωνσταντίνος Ρόκκας, Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος, είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, πρώην Ταμίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και μέλος σημαντικού αριθμού επιστημονικών εταιρειών.

** Η Αναστασία Μοσχονά είναι Συμβουλευτική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, αναγνωρισμένο τακτικό μέλος της Βρετανικής Ένωσης Ψυχολόγων(BPS), καθώς και τακτικό μέλος του Βρετανικού Συμβουλίου Υγειας (HCPC). Στην Ελλάδα είναι τακτικό μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ) και δόκιμο μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Συστημικής Θεραπείας (ΕΛΕΣΥΘ).

health.in.gr

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024