Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η λιπώδης διήθηση του ήπατος σχετίζεται με τη στυτική δυσλειτουργία

Η λιπώδης διήθηση του ήπατος σχετίζεται με τη στυτική δυσλειτουργία

Το λιπώδες ήπαρ ή λιπώδης διήθηση είναι η εναπόθεση λίπους εντός των ηπατικών κυττάρων του ασθενούς. Πρόκειται για πάθηση του ήπατος χωρίς συμπτωματολογία η οποία γίνεται αντιληπτή τυχαία σε βιοχημικό εργαστηριακό έλεγχο.

Γράφουν οι Κωνσταντίνος Ρόκκας* και Νικόλαος Ιωακειμίδης**

Το λιπώδες ήπαρ ή λιπώδης διήθηση είναι η εναπόθεση λίπους εντός των ηπατικών κυττάρων του ασθενούς. Πρόκειται για πάθηση του ήπατος χωρίς συμπτωματολογία η οποία γίνεται αντιληπτή τυχαία σε βιοχημικό εργαστηριακό έλεγχο.

Τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων δείχνουν ανεβασμένες τρανσαμινάσες, που υποδηλώνουν ενδοηπατική φλεγμονή ως αποτέλεσμα της λιπώδους διήθησης. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του συνδρόμου αυτού είναι η αποκαλούμενη αντίσταση στην ινσουλίνη, δηλαδή η ανάγκη για αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας ώστε να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι η κακή διαχείριση του λίπους από το συκώτι που είναι ο βασικός παραγωγός των τριγλυκεριδίων από τις θερμίδες που περισσεύουν, αλλά και επεξεργαστής του λίπους που κινητοποιείται από το λιπώδη ιστό. Παραβλάπτεται επίσης για πολλούς λόγους η φυσιολογική διακίνηση του λίπους μεταξύ ήπατος και λιπώδους ιστού, με αποτέλεσμα το ήπαρ κυριολεκτικά να μη μπορεί να διαχειριστεί το «τοξικό λίπος» που συσσωρεύεται και πλημμυρίζει στο ηπατικό παρέγχυμα.

Για την εμφάνιση της λιπώδους διήθησης πρωταρχικής σημασίας είναι η κληρονομική προδιάθεση και η βλάβη στο ήπαρ εξελίσσεται όταν ο ασθενής πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, κεντρικού τύπου παχυσαρκία και άλλες συνιστώσες του μεταβολικού συνδρόμου. Η λιπώδης διήθηση του ήπατος μπορεί να αποτελέσει απειλή για την καρδιά. Στους ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο που έχουν κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος συμβάλλει σε πρόωρη αρτηριοσκλήρυνση και την εξέλιξή της σε καρδιαγγειακή νόσο, ανεξάρτητα από τους γνωστούς παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου.

Πως σχετίζεται με τη στυτική δυσλειτουργία;

Η στυτική δυσλειτουργία φαίνεται ότι εμφανίζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό στους άνδρες με τεκμηριωμένη και ιστολογικά μη αλκοολική λιπώδη διήθηση συγκριτικά με άτομα ίδιας ηλικίας χωρίς ηπατική βλάβη. Οι ασθενείς αυτοί εμφανίζονται να έχουν παράλληλα και μεταβολικό σύνδρομο, γεγονός που δείχνει τη στενή σχέση που έχουν το μεταβολικό σύνδρομο, η λιπώδης διήθηση του ήπατος και η στυτική δυσλειτουργία. Ο αυξημένος κίνδυνος που διατρέχουν οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία για εμφάνιση μελλοντικών καρδαιγγειακών συμβαμάτων συνιστά τη στενή παρακολούθηση της καρδιαγγειακής υγείας και των μεταβολικών επιπλοκών στους άνδρες με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.

Ποιος είναι ο ρόλος της αυξημένης φλεγμονής και της χαμηλής τεστοστερόνης;

Πειραματικές μελέτες δείχνουν τον ενεργό ρόλο της φλεγμονής, που είναι αυξημένη στα άτομα με λιπώδη διήθηση, και κατά συνέπεια θεραπευτικά μέτρα που αποσκοπούν στη μείωσή της οδηγούν σε υποχώρηση των επιπέδων δεικτών φλεγμονής στο αίμα και στο ήπαρ και ταυτόχρονα βελτίωση και της λειτουργίας των αρτηριών του πέους.

Είναι επίσης γνωστό από πρόσφατες μελέτες ότι η λιπώδης διήθηση του ήπατος παρατηρείται αρκετά συχνά σε ασθενείς με χαμηλά επίπεδα ανδρογόνων και ότι η χαμηλή τεστοστερόνη συσχετίζεται άμεσα με την εκδήλωση λιπώδους διήθησης ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων κινδύνου.

Η διαπίστωση του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν τα ανδρογόνα στην εμφάνιση λιπώδους διήθησης ανοίγει το δρόμο για την αναζήτηση θεραπειών που στοχεύουν στο περιορισμό της ηπατικής βλάβης και τη βελτίωση της στυτικής λειτουργίας, τη βελτίωση της επιθυμίας (libido) και τη βελτίωση κατ’ επέκταση της σεξουαλικής ζωής του άνδρα. Τέλος, ο συνδυασμός άσκησης και σταδιακής απώλειας βάρους αποτελεί τη βασική αρχή της θεραπευτικής αντιμετώπισης της λιπώδους διήθησης βελτιώνοντας παράλληλα και τη σεξουαλική ζωή του άνδρα.

* Ο Κωνσταντίνος Ρόκκας, Χειρούργος Ουρολόγος-Ανδρολόγος, είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, πρώην Ταμίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και μέλος σημαντικού αριθμού επιστημονικών εταιρειών.

**Ο Νικόλαος Ιωακειμίδης είναι Καρδιολόγος, επιστημονικός συνεργάτης της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής.

health.in.gr

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024