Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί οι άνδρες νάρκισσοι δεν είναι καλοί εραστές;

Γιατί οι άνδρες νάρκισσοι δεν είναι καλοί εραστές;

Είναι γνωστός ο μύθος του νάρκισσου, του νεαρού άνδρα, ο οποίος δεν κατάφερε να αγαπήσει και να έχει μια σχέση παρόλο που φημιζόταν για την ομορφιά του. Ο μύθος μιλάει με συμβολικό τρόπο για τις καταστροφικές συνέπειες του ναρκισσισμού στις ερωτικές σχέσεις. Ότι δηλαδή ο νάρκισσος δεν έχει την ικανότητα να αγαπήσει καθώς εστιάζει υπερβολικά στη δική του οντότητα και εικόνα, αδιαφορώντας για το πώς νιώθει ο άλλος. Επίσης, ο μύθος δείχνει και την τραγικότητα του ατόμου που ερωτεύεται έναν νάρκισσο καθώς δε θα μπορεί ποτέ να «παίρνει» αλλά μόνο να «δίνει».

Γράφουν οι: Ρόκκας Κωνσταντίνος*, ουρολόγος – ανδρολόγος και Αργύρης Θεοδωρόπουλος**, ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής

Είναι γνωστός ο μύθος του νάρκισσου, του νεαρού άνδρα, ο οποίος δεν κατάφερε να αγαπήσει και να έχει μια σχέση παρόλο που φημιζόταν για την ομορφιά του. Καθώς περιφερόταν στο δάσος του τράβηξε την προσοχή η εικόνα του προσώπου του την οποία είδε στα νερά ενός ποταμού. Η θέα αυτή τον εντυπωσίασε και καθηλώθηκε στο σημείο αυτό να κοιτάζει ατέλειωτες ώρες. Στην ουσία θαύμασε και ερωτεύτηκε τον ίδιο του τον εαυτό! Βύθισε το χέρι του στο νερό για να αγγίξει το πρόσωπό αλλά μάταια, η αντανάκλαση πάντα διαλυόταν. Έτσι έμεινε μόνιμα στη θέση αυτή καθηλωμένος, θαυμάζοντας τον εαυτό του, μέχρι που «μαράθηκε» και όπου στο σημείο αυτό φύτρωσε το ομώνυμο άνθος.

Επίσης, ο μύθος αναφέρει τον ανεκπλήρωτο έρωτα που είχε η νύμφη Ηχώ για τον Νάρκισσο. Η νύμφη παρασύρθηκε από την απαράμιλλη ομορφιά του και τον ερωτεύτηκε παράφορα. Χωρίς αποτέλεσμα όμως καθώς ο Νάρκισσος απλά περιφερόταν θαυμάζοντας τον εαυτό του και αδιαφορούσε για τον έρωτα της Ηχούς. Η Ηχώ παρέμεινε να τον καλεί συνεχώς, με συνέπεια η φωνή της να εξασθενεί διαρκώς, σε βαθμό που ακούγονταν μόνο οι τελευταίες συλλαβές (ηχώ) και τελικά να «σβήσει».

Ο παραπάνω μύθος μιλάει με συμβολικό τρόπο για τις καταστροφικές συνέπειες του ναρκισσισμού στις ερωτικές σχέσεις. Ότι δηλαδή ο νάρκισσος δεν έχει την ικανότητα να αγαπήσει καθώς εστιάζει υπερβολικά στη δική του οντότητα και εικόνα, αδιαφορώντας για το πώς νιώθει ο άλλος. Επίσης, ο μύθος δείχνει και την τραγικότητα του ατόμου που ερωτεύεται έναν νάρκισσο καθώς δε θα μπορεί ποτέ να «παίρνει» αλλά μόνο να «δίνει».

Νάρκισσος είναι εκείνος που θεωρεί τον εαυτό του σημαντικότερο, πιο ξεχωριστό από τους άλλους ανθρώπους, τους οποίους θεωρεί υποδεέστερους και ότι πρέπει να ασχολούνται και να εκπληρώνουν τις ανάγκες του. Ο νάρκισσος έχει μια ανικανοποίητη «δίψα» για αναγνώριση και θαυμασμό. Προτεραιότητα έχει ο εαυτός του και αδυνατεί να καταλάβει τι νιώθουν οι γύρω του. Έτσι δεν μπορεί να κάνει υγιείς σχέσεις καθώς ο άλλος βιώνει την υποτίμηση και την εκμετάλλευση.

Οι νάρκισσοι άνθρωποι όταν βρεθούν σε ηγετικές θέσεις (π.χ. πολιτική, διευθυντές επιχειρήσεων κ.ά) υπάρχει κίνδυνος να εξελιχτούν σε επικίνδυνες προσωπικότητες καθώς κακομεταχειρίζονται τους υφιστάμενους. Επίσης, στις κοινωνικές επαφές οι νάρκισσοι βιώνονται από τους άλλους ως άτομα εγωιστικά, αδιάφορα, που αδυνατούν να αναπτύξουν υγιή επικοινωνία.

Όσον αφορά τις ερωτικές σχέσεις, ο νάρκισσος δημιουργεί και διαιωνίζει δυσλειτουργικές καταστάσεις. Αυτό δεν είναι φανερό από την αρχή της γνωριμίας καθώς μια γυναίκα μπορεί να αισθάνεται τόσο εντυπωσιασμένη και έκπληκτη. Ο νάρκισσος παρουσιάζεται ως ιδιαίτερα γοητευτικός, όμορφος, με ωραίο ντύσιμο και ετοιμόλογος. Η σύντροφος του μιλάει κολακευτικά και αυτό ακριβώς «θρέφει» έναν νάρκισσο ο οποίος «φουσκώνει» την αυτοπεποίθησή του. Όμως τελικά μένει μόνο σε αυτό, να παίρνει μόνο για να δυναμώνει τον εγωισμό του και δεν δίνει.

Αυτό μπορεί να κατοπτρίζεται και στη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού. Ο νάρκισσος άνδρας θα «προσφέρει» ερωτικά μόνο όταν ο ίδιος θα θέλει να βρεθούν. Άλλες φορές, όταν η σύντροφος θελήσει εκείνη να πάρει πρωτοβουλία θα ακούσει αμέτρητες δικαιολογίες για ποιο λόγο να μην έχουν σεξουαλική επαφή.

Επίσης, όσον αφορά τη σεξουαλική λειτουργία, ο άνδρας νάρκισσος παρουσιάζει συχνά διαταραχές της εκσπερμάτισης. Ιδιαίτερα, η πρόωρη εκσπερμάτιση, μπορεί να γίνει εξηγηθεί καθώς ο νάρκισσος ενδιαφέρεται πρωτίστως για τη δίκη του ευχαρίστηση ενώ της συντρόφου του μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Η ανεσταλμένη εκσπερμάτιση μπορεί να εξηγηθεί ως αδυναμία του άνδρα να εκφραστεί, να μοιραστεί να δώσει συναισθηματικά, κάτι που είναι βασικό χαρακτηριστικό του ναρκισσισμού.

Ακόμη η απιστία είναι «εύκολο βήμα» για τον νάρκισσο. Θα δημιουργήσει στο μυαλό του όλες εκείνες τις σκέψεις «δε μου είναι αρκετή, έχω αρχίσει και βαριέμαι κ.ά.» για να απενοχοποιήσει τον εαυτό ώστε να προχωρήσει να την κάνει. Και ακόμη και αν αποκαλυφθεί η απιστία, όχι μόνο δε θα υπολογίσει την ανεπανόρθωτη συναισθηματική ζημιά που προκαλεί στη σύντροφο αλλά θα σκαρφιστεί πολλές δικαιολογίες, όπως «εσύ φταις που δεν ήμασταν καλά σεξουαλικά» για μην αναλάβει την ευθύνη της πράξης του.

Πολλές γυναίκες που βίωσαν μια σχέση με έναν άνδρα νάρκισσο αισθάνονται ότι έπεσαν θύμα εκμετάλλευσης, ότι «στέρεψαν» συναισθηματικά και έφτασαν μέχρι και να νιώθουν κακοποίηση.

* Ο Κωνσταντίνος Ρόκκας, Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος, είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, πρώην Ταμίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και μέλος σημαντικού αριθμού επιστημονικών εταιρειών.

** Ο Αργύρης Θεοδωρόπουλος είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής, κάτοχος master ψυχολογίας. Ειδικεύεται στη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους, των σεξουαλικών δυσλειτουργιών και των προβλημάτων σχέσης.

health.in.gr

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024