Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μήπως είστε εθισμένοι στο σεξ; Αναγνωρίστε το πρόβλημα και βρείτε λύση

Μήπως είστε εθισμένοι στο σεξ; Αναγνωρίστε το πρόβλημα και βρείτε λύση

Στην εποχή μας όλο και πιο συχνά ακούμε και διαβάζουμε για τον όρο «σεξουαλικός εθισμός». Πρόκειται για μια παθολογική, μη φυσιολογική κατάσταση όπου υπάρχει υπερβολική ενασχόληση του ατόμου με το σεξ, σε τέτοιο βαθμό που του προκαλεί δυσλειτουργία στην καθημερινή του ζωή.

Γράφουν οι: Ρόκκας Κωνσταντίνος*, ουρολόγος – ανδρολόγος και Θεοδωρόπουλος Αργύρης**, ψυχολόγος

Στην εποχή μας όλο και πιο συχνά ακούμε και διαβάζουμε για τον όρο «σεξουαλικός εθισμός». Πρόκειται για μια παθολογική, μη φυσιολογική κατάσταση όπου υπάρχει υπερβολική ενασχόληση του ατόμου με το σεξ, σε τέτοιο βαθμό που του προκαλεί δυσλειτουργία στην καθημερινή του ζωή.

Η διαταραχή αυτή εμφανίζεται πιο συχνά στους άνδρες και το ποσοστό εμφάνισης κυμαίνεται στο 2% – 3%. Δεν αφορά μόνο τους ελεύθερους αλλά και πολλούς έγγαμους άνδρες, οι οποίοι το κρύβουν από τη σύζυγό τους, καταλήγοντας στην ουσία να ζουν ένα είδος «διπλής ζωής». Πρόκειται για ένα πρόβλημα που συνήθως ξεκινάει στην εφηβική ηλικία και στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής.

Ο σεξουαλικός εθισμός δεν διαφέρει πολύ από άλλου είδους εξαρτητικές συμπεριφορές, όπως είναι ο τζόγος, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Το άτομο ασχολείται με εμμονικό τρόπο αναζητώντας και κάνοντας αυτό που τελικά θα του προφέρει ανακούφιση και ευχαρίστηση. Για το λόγο αυτό και συνεχίζει να εθίζεται σε αυτή τη συμπεριφορά. Ο εθισμός στο σεξ σχετίζεται και ενισχύεται και μέσα από βιολογική βάση, καθώς εκκρίνονται ειδικές ορμόνες, οι ενδορφίνες οι οποίες κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας προκαλούν αίσθημα ευφορίας

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά στοιχεία ενός σεξουαλικά εθισμένου ανθρώπου;

Ο σεξουαλικά εθισμένος ασχολείται σε μεγάλο βαθμό μέσα στην καθημερινή του ζωή με σκέψεις, φαντασιώσεις και συμπεριφορές σχετικές με τη σεξουαλική δραστηριότητα. Οι συμπεριφορές περιλαμβάνουν πολλές ώρες παρακολούθησης πορνό ταινιών, αυνανισμός, διαδικτυακό και τηλεφωνικό σεξ, σεξουαλικές επαφές της μιας βραδιάς, με άγνωστες γυναίκες, σε οίκους ανοχής κ.ά.

Βασικό στοιχείο είναι η παρορμητικότητα και η εμμονή με την ενασχόληση γύρω από το σεξ. Όπως και σε άλλες καταστάσεις εξάρτησης, το άτομο νιώθει ευχαρίστηση και αγχόλυση μετά τη σεξουαλική εκτόνωση αλλά μόνο βραχυπρόθεσμα γιατί σύντομα πάλι θα αρχίσουν οι εξαρτητικές πράξεις. Ως συνέπεια, ο άνθρωπος εγκλωβίζεται σε ένα φαύλο κύκλο σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών εξάρτησης στον οποίο πολλές φορές ούτε καταλαβαίνει ότι είναι «φυλακισμένος». Η ενασχόληση με το σεξ μπορεί να είναι τόσο έντονη που ο άνθρωπος τελικά δυσλειτουργεί στην καθημερινή του ζωή. Δεν του μένει χρόνος και διάθεση για φιλίες, για να έχει μια σταθερή σχέση και μειώνεται η απόδοση στην εργασία του.

Ο σεξουαλικός εθισμός συνυπάρχει ως ασθένεια ή αποτελεί ένα επιπρόσθετο σύμπτωμα διαφόρων ψυχικών νόσων. Για παράδειγμα στη διπολική διαταραχή, και ιδιαίτερα σε περιόδους εκδήλωσης μανίας, το άτομο παρουσιάζει έντονα ασχολία με το σεξ. Στην κατάθλιψη, το άτομο μπορεί να αρχίσει να ασχολείται υπερβολικά με το σεξ ώστε να «δραπετεύει» από την άσχημη, καταθλιπτική διάθεση και να βρίσκει κάποιου είδους ευχαρίστηση μέσα από τον εθισμό στο σεξ. Στην ψυχαναγκαστική – καταναγκαστική διαταραχή ο σεξουαλικός εθισμός μπορεί να λειτουργεί ως ένα είδος εμμονής. Στη γενικευμένη αγχώδη διαταραχή μπορεί να έχει στόχο να προσφέρει τελικά μια πρόσκαιρη αγχόλυση. Στις παραφιλίες (ή σεξουαλικές διαστροφές) ο σεξουαλικός εθισμός διατηρεί και ενισχύει τις ήδη υπάρχουσες διαστροφές, όπως φετιχισμός, ηδονοβλεψία, τηλεφωνικό σεξ, κ.ά.

Όσον αφορά τη θεραπεία του σεξουαλικού εθισμού, όπως και σε όλες ασθένειες, απαραίτητη αρχικά είναι η αναγνώριση και η αποδοχή του προβλήματος. Το άτομο όταν συνειδητοποιήσει ότι νοσεί από αυτό, ότι του «κοστίζει» στην ποιότητα ζωής και ότι χάνει την προσωπική του ελευθερία τότε έχει κάνει το πρώτο βήμα. Μέσα από την ψυχοθεραπεία το άτομο θα συνειδητοποιήσει με ποιες σκέψεις, συμπεριφορές εγκλωβίζεται στη συνήθεια της εξάρτησης και πώς θα βγει έξω από αυτή. Στα πρώτα στάδια της θεραπείας ενδεχομένως να χρειαστεί και φαρμακευτική παρέμβαση. Παρόλα αυτά, το σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι τα προβλήματα αυτά στην εποχή μας μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς.

* Ο Κωνσταντίνος Ρόκκας, Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος, είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, πρώην Ταμίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και μέλος σημαντικού αριθμού επιστημονικών εταιρειών.

** Ο Αργύρης Θεοδωρόπουλος είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής, κάτοχος master ψυχολογίας. Ειδικεύεται στη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους, των σεξουαλικών δυσλειτουργιών και των προβλημάτων σχέσης.

health.in.gr

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 17:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Volley League γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024