Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπέρταση: Η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης βελτιώνει τη σεξουαλική ζωή;

Υπέρταση: Η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης βελτιώνει τη σεξουαλική ζωή;

Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα αρκετά συχνό πρόβλημα για τους  υπερτασικούς άνδρες μετά την ηλικία των 40. Η υπέρταση από μόνη της, τα φάρμακα και ψυχογενείς παράγοντες που συχνά συνυπάρχουν συμβάλλουν στην εμφάνιση του προβλήματος.

Γράφουν οι Κωνσταντίνος Ρόκκας* και Νικόλαος Ιωακειμίδης**

Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα αρκετά συχνό πρόβλημα για τους υπερτασικούς άνδρες μετά την ηλικία των 40. Η υπέρταση από μόνη της, τα φάρμακα και ψυχογενείς παράγοντες που συχνά συνυπάρχουν συμβάλλουν στην εμφάνιση του προβλήματος.

Η εκδήλωση της στυτικής δυσλειτουργίας έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για μελλοντικά καρδιαγγειακά συμβάματα και καθιστά απαραίτητη την καλή ρύθμιση τόσο της αρτηριακής πίεσης όσο και των υπολοίπων παραγόντων κινδύνου.

Οι άνδρες με ήπια υπέρταση και καλή ρύθμιστη της αρτηριακής πίεσης μπορούν να έχουν μια ασφαλή σεξουαλική ζωή. Αντίθετα, τα άτομα με αρρύθμιστη υπέρταση θα πρέπει να υποβληθούν σε καρδιολογικό έλεγχο και να ρυθμίσουν την αρτηριακή τους πίεση πριν ακολουθήσουν οποιαδήποτε θεραπεία για τη στυτική δυσλειτουργία.

Η καλή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και ταυτόχρονα η βελτίωση της σεξουαλικής ζωής επιτυγχάνονται με την αλλαγή των υγιεινοδιαιτητικών συνηθειών σε συνδυασμό με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Α. Υγιεινοδιαιτητικοί τρόποι

Η μείωση κατά 5-10% του σωματικού βάρους, 30 λεπτά την ημέρα ή 2,5 ώρες την εβδομάδα μέτριας έντασης αεροβική άσκηση (περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι), η μεσογειακού τύπου διατροφή και η διακοπή του καπνίσματος που αποδεδειγμένα μειώνουν την αρτηριακή πίεση μπορούν να βελτιώσουν και τη στυτική λειτουργία. Η μεσογειακού τύπου διατροφή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικούς παράγοντες και ω-3 λιπαρά που βοηθούν στη βελτίωση της λειτουργίας των αρτηριών και την πρόληψη της αθηρωμάτωσης. Επιπρόσθετα, με τη βοήθεια της καθημερινής άσκησης και της απώλειας σωματικού βάρους βελτιώνεται η λειτουργία του τοιχώματος των πεικών αρτηριών και πιθανώς αυξάνονται τα επίπεδα της τεστοστερόνης που είναι μειωμένα σε σημαντικό ποσοστό των υπερτασικών ασθενών.

Β. Αντιυπερτασικά φάρμακα

Αρκετοί άνδρες με υπέρταση εμφανίζουν κακή συμμόρφωση στην συνιστώμενη φαρμακευτική αγωγή καθώς γνωρίζουν σε αρκετές περιπτώσεις ότι συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων όπως είναι οι β-αναστολείς και τα διουρητικά επηρεάζουν δυσμενώς τη στυτική λειτουργία. Στις περιπτώσεις αυτές, και λαμβάνοντας πάντα υπόψη το ιστορικό του ασθενούς (βαρύτητα υπέρτασης, στεφανιαία νόσος) μπορούν να προτιμηθούν κατηγορίες αντιυπερτασικών φαρμάκων που παράλληλα με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης έχει βρεθεί ότι βελτιώνουν τη στυτική δυσλειτουργία. Η νεμπιβολόλη αποτελεί το μόνο φάρμακο από τους β-αναστολείς που λόγω της ιδιότητάς της να ευοδώνει την παραγωγή του μονοξειδίου του αζώτου που είναι η χημική ουσία η οποία διαστέλει τις αρτηρίες του πέους αυξάνοντας τη ροή αίματος στα σηραγγώδη σωμάτια αποτελεί φάρμακο πρώτης γραμμής, ιδιαίτερα στους νέους υπερτασικούς ασθενείς που συχνά χρειάζονται αυτή την κατηγορία αντιυπερτασικών φαρμάκων. Υπάρχουν επίσης τα τελευταία χρόνια αρκετά δεδομένα για την ευεργετική δράση των ανταγωνιστών της αγγειοτασίνης ΙΙ. Πειραματικά δεδομένα δείχνουν ότι τα φάρμακα αυτά μπορούν να βελτιώσουν την ροή του αίματος μέσω του ανταγωνισμού της αγγειοσυσπαστικής ουσίας της αγγειοτασίνης ΙΙ που παράγεται στο ενδοθήλιο των λείων μυικών κυττάρων και παρατηρείται σε αυξημένες συγκεντρώσεις στις πεικές αρτηρίες των υπερτασικών ασθενών.

Γ. Φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία

Οι αναστολείς της 5-φωσφοδιεστεράσης (σιλδεναφίλη, ταδαλαφίλη, βαρδεναφίλη και αβαναφίλη) που είναι φάρμακα «πρώτης γραμμής» στη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας είναι αποτελεσματικά στους υπερτασικούς ασθενείς και μπορούν να συγχορηγηθούν με ασφάλεια με όλες τις κατηγορίες των αντιυπερτασικών φαρμάκων. Είναι σημαντικό ότι με τη χρησιμοποίηση των φαρμάκων αυτών επιτυγχάνεται καλύτερη συμμόρφωση στη συνιστώμενη αντιυπερτασική αγωγή και κατά συνέπεια καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Δ. Η ανίχνευση και θεραπεία της υπνικής άπνοιας

Η αποφρακτική υπνική άπνοια αποτελεί μια από τις αιτίες ανθεκτικής υπέρτασης και σημαντικός παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας. Παράλληλα, φαίνεται πως, όσο μεγαλύτερη είναι η σοβαρότητα της στυτικής δυσλειτουργίας, τόσο πιο πιθανό είναι ο υπερτασικός ασθενής να παρουσιάζει υπνική άπνοια. Για τον λόγο αυτό οι ειδικοί συνιστούν την προληπτική εξέταση των ανδρών με στυτική δυσλειτουργία που δεν ρυθμίζουν καλά την πίεσή τους για την ενδεχόμενη ύπαρξη υπνικής άπνοιας. Η θεραπεία της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας με τη βοήθεια της συσκευής θετικής πίεσης (CPAP) βελτιώνει τα προβλήματα στη στύση,παράλληλα με τη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης. Όταν η θεραπεία με CPAP συνδυάζεται με αναστολείς της 5-φωσφοδιεστεράσης τα αποτελέσματα είναι περισσότερο εντυπωσιακά.

* Ο Κωνσταντίνος Ρόκκας, Χειρούργος Ουρολόγος-Ανδρολόγος, είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, πρώην Ταμίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και μέλος σημαντικού αριθμού επιστημονικών εταιρειών.

**Ο Νικόλαος Ιωακειμίδης είναι Καρδιολόγος, επιστημονικός συνεργάτης της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής.

health.in.gr

Sports in

Μάχες «επιβίωσης» στα playout της Super League

Mάχη για την επιβίωσή τους στην Super League δίνουν αρκετές ομάδες στην 5η αγωνιστική των playout.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024