Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πότε μια γυναίκα νιώθει αποστροφή για το σεξ;

Πότε μια γυναίκα νιώθει αποστροφή για το σεξ;

Στα σεξουαλικά προβλήματα τα οποία αφορούν τη μείωση της ερωτικής επιθυμίας της γυναίκας δεν περιλαμβάνεται μόνο η υποτονική επιθυμία αλλά και η σεξουαλική αποστροφή. Είναι μια σεξουαλική δυσλειτουργία, η οποία σύμφωνα με πρόσφατες ιατρικές μελέτες, βρίσκεται σε συνεχή αύξηση και φαίνεται να πλήττει περισσότερο τις γυναίκες παρά τους άνδρες.

Γράφουν οι: Ρόκκας Κωνσταντίνος*, ουρολόγος – ανδρολόγος και Θεοδωρόπουλος Αργύρης**, ψυχολόγος

Στα σεξουαλικά προβλήματα τα οποία αφορούν τη μείωση της ερωτικής επιθυμίας της γυναίκας δεν περιλαμβάνεται μόνο η υποτονική επιθυμία αλλά και η σεξουαλική αποστροφή. Είναι μια σεξουαλική δυσλειτουργία, η οποία σύμφωνα με πρόσφατες ιατρικές μελέτες, βρίσκεται σε συνεχή αύξηση και φαίνεται να πλήττει περισσότερο τις γυναίκες παρά τους άνδρες.

Μια γυναίκα που εμφανίζει σεξουαλική αποστροφή δεν έχει καμία επιθυμία, νιώθει ενόχληση, αηδία και απεχθάνεται να έρθει σε ερωτική επαφή με το σύντροφό της. Ακόμη και ένα άγγιγμα στα γεννητικά όργανα ή μια γυναικολογική εξέταση μπορεί να της προκαλέσει δυσφορία. Η γυναίκα με τη δυσλειτουργία αυτή νιώθει δυσάρεστα συναισθήματα, που συνήθως είναι άγχος, πίεση, θυμός, ένταση, ανησυχία και πανικός.

Η σεξουαλική αποστροφή μπορεί να εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα μπορεί να σχετίζεται με μια μοναδική, συγκεκριμένη φάση της σεξουαλικής επαφής, όπως είναι η εκσπερμάτιση, οι εκκρίσεις του κόλπου, η διείσδυση του πέους στον κόλπο, ο αυνανισμός, το στοματικό σεξ κ.ά. Μπορεί να υπάρξουν και ακραίες περιπτώσεις όπου μια γυναίκα να νιώθει δυσφορία με οποιοδήποτε ερωτικό ερέθισμα, όπως στα προκαταρκτικά στάδια είναι τα φιλιά, τα αγγίγματα, το μασάζ ή απλά το να δει μια αισθησιακή ταινία. Ακόμη η σεξουαλική αποστροφή μπορεί να είναι «εκλεκτικού τύπου», όπου να έχει σχέση με έναν συγκεκριμένο ερωτικό παρτενέρ ή να αφορά γενικότερα όλους τους άνδρες.

Όσον αφορά τους παράγοντες οι οποίοι προκαλούν τη συγκεκριμένη σεξουαλική δυσλειτουργία, είναι κυρίως ψυχολογικοί. Οι πιο συχνοί που αναφέρονται είναι η λανθασμένη πληροφόρηση και η κακή σεξουαλική αγωγή με την οποία μεγαλώνει μια έφηβη, μια γυναίκα (π.χ. ότι το σεξ είναι κάτι ανήθικο, βρώμικο, που προκαλεί προβλήματα, από το οποίο κινδυνεύει μια γυναίκα από ασθένειες, ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη κ.ά.). Επιπρόσθετα αρνητικά αίτια μπορεί να είναι διάφορες ψυχικά τραυματικές καταστάσεις, όπως η παρενόχληση, ο βιασμός, ο καρκίνος, τα προβλήματα σχέσης των συντρόφων, βιαιοπραγία κ.ά.

Η γυναίκα που εμφανίζει αποστροφή για το σεξ διακατέχεται από ποικίλα αρνητικά συναισθήματα. Νιώθει ανησυχία, αναστάτωση, πίεση, θυμό για τον εαυτό της, στεναχώρια και απογοήτευση. Το σεξ τελικά καταλήγει να το βιώνει σαν μια φοβία την οποία δεν μπορεί να ξεπεράσει. Για το λόγο αυτό υπάρχουν κάποιες γυναίκες οι οποίες κατά τη διάρκεια ή απλά στη σκέψη του σεξ παρουσιάζουν συμπτώματα άγχους, όπως εφίδρωση, ταχυκαρδία, ζάλη, τάση λιποθυμία, τρέμουλο. Οι ενοχλήσεις αυτές δυναμώνουν και συντηρούν το φόβο και την αποφυγή για τη σεξουαλική επαφή.

Παράλληλα, η γυναίκα με τη σεξουαλική αποστροφή δεν μπορεί να δει θετικά την παρουσία ενός άνδρα στη ζωή της ο οποίος θα την φλερτάρει και θα την προσεγγίσει ερωτικά. Πολλές φορές συγκρίνεται με άλλες γυναίκες που έχουν σχέσεις και σεξουαλική ζωή και νιώθει υποδεέστερη, διαφορετική και ότι είναι η μόνη που παρουσιάζει αυτή τη δυσκολία.

Παρόλα αυτά, είναι ωφέλιμο να τονίσουμε ότι στην εποχή μας, όπως όλα τα υπόλοιπα σεξουαλικά προβλήματα, έτσι και η σεξουαλική αποστροφή μπορεί να θεραπευτεί. Το πρώτο σημαντικό και απαραίτητο βήμα είναι η αποδοχή του προβλήματος και η αναγνώριση του πόσο βλάπτει την προσωπική της ζωή. Στη συνέχεια μπορεί να απευθυνθεί σε ειδικό της σεξουαλικής υγείας. Μέσα από τη θεραπεία θα αντιμετωπίσει όλες τις αρνητικές και δυσλειτουργικές σκέψεις που γεννούν και συνεχίζουν το πρόβλημα και θα καταλήξει να δει τη σεξουαλικότητά της με θετικό βλέμμα.

* Ο Κωνσταντίνος Ρόκκας, Χειρούργος Ουρολόγος-Ανδρολόγος, είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, πρώην Ταμίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και μέλος σημαντικού αριθμού επιστημονικών εταιρειών.

** Ο Αργύρης Θεοδωρόπουλος είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής, κάτοχος master ψυχολογίας. Ειδικεύεται στη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους, των σεξουαλικών δυσλειτουργιών και των προβλημάτων σχέσης.

health.in.gr

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024