Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μήπως πίσω από τη στυτική δυσλειτουργία «κρύβεται» διαβήτης;

Μήπως πίσω από τη στυτική δυσλειτουργία «κρύβεται» διαβήτης;

Στους άνδρες με σακχαρώδη διαβήτη, η στυτική δυσλειτουργία είναι πολύ συχνή, προσβάλλοντας έναν στους τρεις έως έναν στους δύο ασθενείς. Είναι γνωστό μέσα από αρκετές μελέτες τα τελευταία χρόνια ότι οι διαβητικοί ασθενείς οι οποίοι ρυθμίζονται μόνο με δίαιτα παρουσιάζουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία, σε σχέση με εκείνους που έχουν ανάγκη, είτε από υπογλυκαιμικά φάρμακα, είτε από ινσουλίνη.

Στους άνδρες με σακχαρώδη διαβήτη, η στυτική δυσλειτουργία είναι πολύ συχνή, προσβάλλοντας έναν στους τρεις έως έναν στους δύο ασθενείς. Είναι γνωστό μέσα από αρκετές μελέτες τα τελευταία χρόνια ότι οι διαβητικοί ασθενείς οι οποίοι ρυθμίζονται μόνο με δίαιτα παρουσιάζουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία, σε σχέση με εκείνους που έχουν ανάγκη, είτε από υπογλυκαιμικά φάρμακα, είτε από ινσουλίνη.

Έχει επίσης αποδειχθεί ότι η εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας στους ασθενείς αυτούς σχετίζεται με την πρόοδο της ηλικίας, με τη διάρκεια της νόσου, με την εμφάνιση επιπλοκών από το διαβήτη καθώς και με τον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

Πρόσφατα παρατηρήθηκε με τη βοήθεια μετρήσεων της ροής στις αρτηρίες του πέους ότι, οι διαβητικοί άνδρες με αυξημένο δείκτη μάζας σώματος έχουν σοβαρότερη διαταραχή στη λειτουργία της στύσης.

Η αγγειοπάθεια και η νευροπάθεια που προκαλούνται από το σακχαρώδη διαβήτη ευθύνονται κυρίως για την εκδήλωση της στυτικής δυσλειτουργίας. Στους διαβητικούς ασθενείς επίσης συνυπάρχει αρτηριακή υπέρταση και διαταραχές στα λιπίδια που επίσης επιδρούν δυσμενώς στις μικρής διαμέτρου αρτηρίες του πέους.

Σημαντικό ρόλο, τέλος, στην εμφάνιση προβλημάτων στη σεξουαλική ζωή των διαβητικών ασθενών παίζουν τα συμπτώματα κατάθλιψης που συχνά παρουσιάζονται σ’ αυτούς τους ασθενείς.

Ποιος είναι ο ρόλος της τεστοστερόνης;

Τα τελευταία χρόνια επισημαίνεται η σημασία της χαμηλής τεστοστερόνης στην επηρεασμένη σεξουαλική δραστηριότητα των διαβητικών ασθενών. Η σχέση της χαμηλής τεστοστερόνης και του διαβήτη μπορεί να μην είναι τόσο εμφανής, ωστόσο οι δύο αυτές παθολογικές καταστάσεις έχουν παράλληλους δρόμους. Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη έχουν διπλάσια πιθανότητα να έχουν χαμηλή τεστοστερόνη συγκριτικά με τα άτομα χωρίς ιστορικό διαβήτη. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι η χαμηλή τεστοστερόνη ευθύνεται για το διαβήτη. Είναι πιθανό ότι μεταβολικοί και υγιεινοδιαιτητικοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, αυξάνουν παράλληλα και την πιθανότητα παρουσίας χαμηλών επιπέδων τεστοστερόνης.

Στις πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες για τη διάγνωση και αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας η μέτρηση της τεστοστερόνης αποτελεί εξέταση «πρώτης γραμμής» τόσο για τη διάγνωση, όσο και για τη διαστρωμάτωση κινδύνου για καρδιαγγειακά συμβάματα αλλά και την καλύτερη αντιμετώπιση των διαβητικών ασθενών που δεν ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στους αναστολείς της 5-φωσφοδιεστεράσης. Αν αναλογιστεί κανείς ότι τρεις στους τέσσερις διαβητικούς ασθενείς έχουν στυτική δυσλειτουργία και παράλληλα σχετικά χαμηλές τιμές τεστοστερόνης είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς πόσο σημαντική είναι η μέτρησή της για την εκτίμηση του κινδύνου και την αποτελεσματικότερη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Η στυτική δυσλειτουργία «δείχνει» διαβήτη;

Σε αρκετές περιπτώσεις η στυτική δυσλειτουργία είναι ο λόγος για τον οποίο αρκετοί απευθύνονται στον γιατρό, μαθαίνοντας εκ των υστέρων ότι έχουν αυξημένες τιμές σακχάρου, κάτι που υπολογίζεται ότι παρατηρείται στο 40% των ανδρών.

Mια πολύ πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιουλίου/Αυγούστου του επιστημονικού εντύπου «Annals of Family Medicine» σε πληθυσμό 4519 ανδρών που συμμετείχαν στην Αμερικανική Εθνική Μελέτη για την Υγεία και τη Διατροφή (National Health and Nutrition Examination Survey, NHANES), έδειξε ότι οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία έχουν πάνω από διπλάσια πιθανότητα να έχουν αδιάγνωστο διαβήτη συγκριτικά με τους άνδρες που δεν έχουν προβλήματα στη στύση. Υπολογίστηκε μάλιστα ότι, για τους άνδρες ηλικίας 40-59 ετών η πιθανότητα διαβήτη μεταξύ των ανδρών χωρίς στυτική δυσλειτουργία είναι ένας στους 50 και αντίστοιχα, ένας στους 10 όταν αναφερόταν στυτική δυσλειτουργία.

Τα ευρήματα της μελέτης είναι σημαντικά, ιδιαίτερα για τους μεσήλικες άνδρες και βρίσκονται σε συμφωνία με τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών που έδειξαν ότι, η στυτική δυσλειτουργία έχει μεγαλύτερη προγνωστική σημασία για καρδιαγγειακά συμβάματα όταν εκδηλώνεται στους άνδρες κάτω των 60.

Η στυτική δυσλειτουργία συνήθως δεν αποτελεί πρώιμη επιπλοκή του διαβήτη, αλλά όψιμη -δεδομένου ότι προκαλείται από βλάβες στις αρτηρίες και τα νεύρα και άρα χρειάζεται αρκετά χρόνια αδιάγνωστου διαβήτη για να αναπτυχθεί. Και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για να επισκέπτονται δίχως καθυστέρηση οι άνδρες με προβλήματα στη στύση στο γιατρό.

health.in.gr

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024