Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ταινίες πορνό: Εχθρός ή σύμμαχος της σεξουαλικής ζωής;

Ταινίες πορνό: Εχθρός ή σύμμαχος της σεξουαλικής ζωής;

Στην εποχή μας το σεξ έχει υποστεί πολλές αλλαγές, όχι μόνο ως προς τη διαθεσιμότητά του στο σύγχρονο άνθρωπο αλλά και στην υποκειμενική αντίληψη της σημασίας του. Νέοι τρόποι σεξουαλικής έκφρασης γίνονται πιο διαδεδομένοι και κερδίζουν έδαφος στο κρεβάτι μας, συμβαδίζοντας πια με την τεχνολογία και τη νόρμα της εποχής.

Γράφουν οι: Ρόκκας Κωνσταντίνος*, ουρολόγος – ανδρολόγος και Θεοδωρόπουλος Αργύρης**, ψυχολόγος

Στην εποχή μας το σεξ έχει υποστεί πολλές αλλαγές, όχι μόνο ως προς τη διαθεσιμότητά του στο σύγχρονο άνθρωπο αλλά και στην υποκειμενική αντίληψη της σημασίας του. Νέοι τρόποι σεξουαλικής έκφρασης γίνονται πιο διαδεδομένοι και κερδίζουν έδαφος στο κρεβάτι μας, συμβαδίζοντας πια με την τεχνολογία και τη νόρμα της εποχής.

Πολλοί, άνδρες κυρίως, δοκίμασαν αυτό το νέο «ελκυστικό» προϊόν και το ενσωμάτωσαν στη σεξουαλική τους πραγματικότητα. Η παρακολούθηση ταινιών σεξουαλικού περιεχομένου αποτελεί έναν τρόπο ενίσχυσης του σεξουαλικού ενδιαφέροντος σε αρκετά ζευγάρια.

Συμπεριφορές τέτοιου είδους, όταν γίνονται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δε σημαίνει απαραίτητα ότι ορίζουν κάποιο πρόβλημα στη σχέση ή στη σεξουαλική ζωή των συντρόφων. Απαραίτητο είναι το ζευγάρι να συμφωνεί από κοινού στην υιοθέτηση αυτής της συμπεριφοράς. Στην περίπτωση που ένας από τους δύο συντρόφους είναι αρνητικός και πιέζεται να συμμετέχει σε κάτι τέτοιο, τότε είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί πρόβλημα στο ζευγάρι.

Οι ταινίες πορνό φαίνεται να λειτουργούν ως ενισχυτής στην ερωτική επιθυμία και την ηδονή. Τα οπτικά ερεθίσματα που δέχεται ο εγκέφαλος από τις εικόνες δυναμώνουν τις φαντασιώσεις και τη διάθεση για σεξουαλική επαφή. Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα τις επιδράσεις που έχουν ξεχωριστά στους άνδρες και τις γυναίκες ,αλλά είναι γεγονός ότι οι άνδρες τις προτιμούν πιο πολύ, κάτι που ενδεχομένως ενισχύει την άποψη ότι οι άνδρες είναι οπτικοί τύποι, ενώ οι γυναίκες πιο συναισθηματικές.

Η «ελεύθερη» πλέον πρόσβαση στην αγορά πορνογραφικών ταινιών και η χρήση του διαδικτύου φαίνεται ότι επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή πολλών ζευγαριών τα τελευταία χρόνια. Αρκετές γυναίκες προβληματίζονται ανακαλύπτοντας ότι ο σύντροφός τους βλέπει πορνό ταινίες και επισκέπτεται ιστοσελίδες σεξουαλικού περιεχομένου, προσπαθώντας να δώσουν κάποια εξήγηση και να κατανοήσουν τα αίτια αυτής της συμπεριφοράς. Συνήθως, το γεγονός αυτό τις κάνει να σκέφτονται ότι δεν είναι επαρκείς για να τον ικανοποιήσουν σεξουαλικά, συγκρίνοντας πολλές φορές τον εαυτό τους με τα γυναικεία πρότυπα που προβάλλονται στις συγκεκριμένες ταινίες.

Μπαίνουν επίσης στη διαδικασία να εκτιμήσουν αυτή τη συμπεριφορά ως φυσιολογική ή μη, διστάζοντας να ρωτήσουν τον ίδιο για το τι ακριβώς συμβαίνει. Εγκλωβίζονται σε ένα φαύλο κύκλο υποθέσεων για τα αίτια, βιώνοντας θυμό για τη συγκεκριμένη κατάσταση, εκφράζοντας τον όμως με έμμεσους τρόπους, οι οποίοι επιδεινώνουν τελικά το πρόβλημα.

Η τακτική και χωρίς όρια παρακολούθηση ταινιών σεξουαλικού περιεχομένου συνδέεται συχνά με τη σταδιακή απομάκρυνση του συντρόφου, μειώνοντας τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών. Στην περίπτωση αυτή, η γυναίκα που προβληματίζεται για το τι μπορεί να συμβαίνει χρειάζεται να προσεγγίσει το σύντροφό της, εκφράζοντάς του τα συναισθήματά της, ώστε να μπορέσουν να διερευνήσουν μαζί τα αίτια του προβλήματος και πώς μπορούν να το διαχειριστούν.

Όσον αφορά τον άνδρα, συχνά καταλήγει να είναι εθισμένος στο πορνό, αφιερώνοντας πολλές ώρες από την καθημερινότητά του, ακόμη και κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Ο εθισμός αυτός είναι παρόμοιος στη λειτουργία του με εκείνον στον τζόγο και το αλκοόλ. Ο εξαρτημένος θα νιώσει ανακούφιση, ευχαρίστηση και μείωση του άγχους και του στρες όταν έρθει σε επαφή με το πορνό. Επίσης, ως συνέπεια, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι μπορεί να προκληθεί ψυχογενής στυτική δυσλειτουργία και διαταραχές της εκσπερμάτισης (πρόωρη ή και ανεσταλμένη εκσπερμάτιση). Πράγματι, ο άνδρας που βολεύεται στην παρακολούθηση πορνό εφησυχάζει, γίνεται αδρανής και παθητικός άρα και πιο ευπαθής στις σεξουαλικές δυσλειτουργίες.

Όταν ο άνδρας καταλήξει «εγκλωβισμένος» στο πορνό και δυσκολεύεται να σταματήσει τη συγκεκριμένη συμπεριφορά, τότε είναι σκόπιμο να απευθυνθεί σε ψυχολόγο εξειδικευμένο στη σεξουαλική υγεία. Με τη βοήθεια του ειδικού θα αντιμετωπίσει τον εθισμό και θα αρχίσει να ενεργοποιεί τη σεξουαλική του ζωή, με τη γυναίκα που επιθυμεί να διεκδικήσει.

* Ο Κωνσταντίνος Ρόκκας, Χειρούργος Ουρολόγος-Ανδρολόγος, είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, πρώην Ταμίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και μέλος σημαντικού αριθμού επιστημονικών εταιρειών.

** Ο Αργύρης Θεοδωρόπουλος είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής, κάτοχος master ψυχολογίας. Ειδικεύεται στη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους, των σεξουαλικών δυσλειτουργιών και των προβλημάτων σχέσης.

health.in.gr

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 77-71: Ο Σλούκας «σφράγισε» το πλεονέκτημα έδρας

Με τον Σλούκα να σκοράρει στο φινάλε, ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε του Ολυμπιακού με 77-71 και σφράγισε το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ της Basket League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024