Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπέρταση, φάρμακα, κατάθλιψη: Πώς επηρεάζουν τη στύση;

Υπέρταση, φάρμακα, κατάθλιψη: Πώς επηρεάζουν τη στύση;

Η υπέρταση επηρεάζει άμεσα την σεξουαλική ζωή των ανδρών μέσω της μη ικανοποιητικής ροής του αίματος στην περιοχή της πυέλου. Τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές εξετάζουν κατά πόσο η στυτική δυσλειτουργία στους υπερτασικούς αρρώστους οφείλεται στην αντιυπερτασική αγωγή ή στην υπέρταση καθ’ αυτή. Ενώ, προσφάτως ήρθε να προστεθεί και το ερώτημα πως η κατάθλιψη επηρεάζει τόσο την αρτηριακή πίεση όσο και τη σεξουαλική ζωή του άνδρα.

Η υπέρταση επηρεάζει άμεσα την σεξουαλική ζωή των ανδρών μέσω της μη ικανοποιητικής ροής του αίματος στην περιοχή της πυέλου. Τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές εξετάζουν κατά πόσο η στυτική δυσλειτουργία στους υπερτασικούς αρρώστους οφείλεται στην αντιυπερτασική αγωγή ή στην υπέρταση καθ’ αυτή. Ενώ, προσφάτως ήρθε να προστεθεί και το ερώτημα πως η κατάθλιψη επηρεάζει τόσο την αρτηριακή πίεση όσο και τη σεξουαλική ζωή του άνδρα.

Σχέση υψηλής πίεσης και στύσης: Ένα υδραυλικό πρόβλημα

Η αρτηριακή υπέρταση επιδρά δυσμενώς στην καρδιακή λειτουργία και μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο εσωτερικό των αγγείων επιταχύνοντας τη συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας ή την σκλήρυνση των αρτηριών.

Η υψηλή πίεση ωστόσο ευθύνεται και για την επηρεασμένη σεξουαλική ζωή ανδρών και γυναικών μέσω της μη ικανοποιητικής ροής του αίματος στην περιοχή της πυέλου. Στον άνδρα για να υπάρχει καλή στύση απαιτείται αποτελεσματική ροή στις αρτηρίες και τις φλέβες του πέους. Ακόμα και στην ηλικία των 30 ένας άνδρας με υψηλή αρτηριακή πίεση όπως έχουν δείξει υπερηχογραφικές μελετες στις αρτηρίες του πέους έχει μειωμένη ροή αίματος και πιθανώς θα εμφανίσει προβλήματα στη σεξουαλική του ζωή.

Η στυτική δυσλειτουργία σε αρκετές περιπτώσεις θα τον οδηγήσει στον ιατρό για έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και των υπολοίπων παραγόντων κινδύνου.

Yψηλή αρτηριακή πίεση ή φάρμακα για την υπέρταση;

Η αρτηριακή υπέρταση διπλασιάζει τον κίνδυνο για στυτική δυσλειτουργία και οι ασθενείς με υπέρταση παρουσιάζουν συνήθως σοβαρότερου βαθμού στυτική δυσλειτουργία σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Το ερώτημα που έχει αποτελέσει θέμα αρκετών συζητήσεων τα τελευταία χρόνια είναι κατά πόσον η στυτική δυσλειτουργία στους υπερτασικούς αρρώστους οφείλεται στην αντιυπερτασική αγωγή ή στην υπέρταση καθ’ αυτή.

Σε παλαιότερες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια με υπέρταση παρατηρήθηκαν σημαντικές δομικές μεταβολές στις αρτηρίες και στα σηραγγώδη σωμάτια του πέους. Οι μελέτες αυτές έδειξαν ότι υπάρχει σημαντική θετική συσχέτιση ανάμεσα σ’ αυτές τις μεταβολές και στα αυξημένα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

Όσον αφορά τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, φαίνεται ότι ορισμένες κατηγορίες όπως οι β-αναστολείς και τα διουρητικά επηρεάζουν δυσμενώς με αρκετούς μηχανισμούς τη στυτική λειτουργία. Για τους β-αναστολείς ενδιαφέρον παρουσιάζει μια παλαιότερη έρευνα που είχε δείξει ότι η συχνότητα εμφάνισης του προβλήματος είναι πολύ μεγαλύτερη στους ασθενείς που γνώριζαν ότι μια από τις ανεπιθύμητες ενέργειες των β-αναστολέων είναι η πιθανή εκδήλωση διαταραχών στη στύση.

Η χαμηλή τεστοστερόνη που συνήθως είναι χαμηλή στους υπερτασικούς αρρώστους και επηρεάζεται και από φάρμακα όπως οι β-αναστολείς μειώνει την στυτική λειτουργία αλλά και την επιθυμία για σεξ.

Η κατάθλιψη επηρεάζει τον υπερτασικό ασθενή;

Ψυχογενείς παράγοντες και κυρίως η κατάθλιψη επηρεάζουν αρνητικά τόσο την αρτηριακή πίεση όσο και τη σεξουαλική ζωή του άνδρα. Σε μελέτη από τη Φινλανδία που δημοσιεύτηκε πριν από ένα μήνα οι ερευνητές προσπάθησαν να διερευνήσουν ακόμα περισσότερο τη σχέση της στυτικής δυσλειτουργίας με την υπέρταση λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά και το βαθμό εκπαίδευσης και να εξετάσουν σε ποιο βαθμό εκδηλώσεις κατάθλιψης επηρεάζουν αυτή τη συσχέτιση.

Στην έρευνα συμμετείχαν 924 άνδρες με αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν στο μέλλον καρδιαγγειακή νόσο ή διαβήτη. Τα αποτελέσματα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αναδεικνύουν για πρώτη φορά τη σημαντική επίδραση του ψυχογενούς παράγοντα και κυρίως της κατάθλιψης στην εκδήλωση στυτικής δυσλειτουργίας στα άτομα που ελάμβαναν αντιυπερτασική αγωγή και πολύ περισσότερο σε όσους δεν γνώριζαν ότι είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση. Σε αντίθεση με τα αποτελέσματα των προηγούμενων μελέτων η σχέση αρτηριακής υπέρτασης και στυτικής δυσλειτουργίας κατά την επεξεργασία των δεδομένων της μελέτης δεν φάνηκε τόσο σημαντική.

Από τα παραπάνω προκύπτει το συμπέρασμα ότι η στυτική δυσλειτουργία και η κατάθλιψη συνδέονται στενά μεταξύ τους και κοινός παρονομαστής για τις δύο νοσολογικές καταστάσεις είναι η αρτηριακή υπέρταση.

health.in.gr

Sports in

Η βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague μετά την ισοπαλία του ΠΑΟΚ με τη Λαμία (pic)

Δείτε πως έχει διαμορφωθεί η βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague μετά το παιχνίδι της Λαμίας με τον ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024