Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πως επηρεάζει η υπέρταση τη σεξουαλική ζωή των γυναικών;

Πως επηρεάζει η υπέρταση τη σεξουαλική ζωή των γυναικών;

H επίπτωση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης στη σεξουαλική λειτουργία των γυναικών δεν έχει ερευνηθεί επαρκώς. Όπως, όμως, αναφέρουν οι ειδικοί που διερεύνησαν τα τελευταία χρόνια την επίδραση της υψηλής πίεσης αλλά και των αντιϋπερτασικών φαρμάκων, είναι πιθανό να υπάρχει σχέση μεταξύ αρτηριακής υπέρτασης και μειωμένης σεξουαλικής ικανοποίησης.

H επίπτωση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης στη σεξουαλική λειτουργία των γυναικών δεν έχει ερευνηθεί επαρκώς. Όπως, όμως, αναφέρουν οι ειδικοί που διερεύνησαν τα τελευταία χρόνια την επίδραση της υψηλής πίεσης αλλά και των αντιϋπερτασικών φαρμάκων, είναι πιθανό να υπάρχει σχέση μεταξύ αρτηριακής υπέρτασης και μειωμένης σεξουαλικής ικανοποίησης.

Σε ελληνική μελέτη όπου εξετάστηκε η συσχέτιση της υπέρτασης με τη σεξουαλική λειτουργία στις γυναίκες, το ποσοστό των γυναικών που είχαν δείκτη συμβατό με σεξουαλική δυσλειτουργία (δείκτης FSFI κάτω από 25,5) ήταν πολύ μεγαλύτερο στις υπερτασικές γυναίκες (περίπου 40%), συγκριτικά με τις γυναίκες ίδιας ηλικίας που είχαν φυσιολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης. Στην ίδια μελέτη παρατηρήθηκε βρέθηκε επίσης ότι, η συχνότητα των σεξουαλικών δυσλειτουργιών είναι μεγαλύτερη όσο αυξάνεται η ηλικία, η χρονική διάρκεια της υπέρτασης και στις γυναίκες με μη ικανοποιητική ρύθμιση της υπέρτασης.

Πώς η υπέρταση επιδρά στη σεξουαλική ζωή;

Ο τρόπος που επιδρά η αυξημένη αρτηριακή πίεσης στις γυναίκες και το ερώτημα κατά πόσον η υπέρταση αυτή καθ’ αυτή ή τα αντιϋπερτασικά φάρμακα ευθύνεται για προβλήματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας, αποτελούν ερωτήματα προς διερεύνηση. Υπάρχουν πάντως ενδείξεις που υποδηλώνουν πως η αυξημένη πίεση μέσα στα αγγεία επιδρά και αλλάζει δυσμενώς την σεξουαλική τους ζωή.

Οι παράγοντες που επιδρούν στη λειτουργία των αγγείων και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση σεξουαλικών δυσλειτουργιών στις γυναίκες με υπέρταση είναι ίδιοι με αυτούς που επηρεάζουν τη στύση στους άνδρες.

Ο μηχανισμός εγκατάστασης της σεξουαλικής δυσλειτουργίας δεν διαφέρει από τους άνδρες και σχετίζεται με την περιγραφείσα αλληλουχία: υπέρταση = αρτηριοσκλήρυνση = στένωση αυλού αρτηριών = μείωση ροής αίματος = μείωση αιμάτωσης του κόλπου.

Αυτό για μερικές γυναίκες φαίνεται να οδηγεί σε έκπτωση της σεξουαλικής επιθυμίας (libido), ξηρότητα του κόλπου, δυσάρεστη επαφή και αδυναμία επίτευξης οργασμού. Στις γυναίκες που το βιώνουν το αποτέλεσμα είναι επίσης, όπως και στους άνδρες, η δημιουργία άγχους και μια διαταραχή στην σχέση με το σύντροφο τους.

Τα αντιϋπερτασικά φάρμακα παίζουν ρόλο;

Η αντυπερτασική αγωγή φαίνεται ότι επηρεάζει σε κάποιο βαθμό τη σεξουαλική λειτουργία των υπερτασικών γυναικών. Όπως στους άνδρες, έτσι στις γυναίκες φαίνεται ότι κατηγορίες φαρμάκων, όπως τα διουρητικά και οι β-αναστολείς επηρεάζουν δυσμενώς τη σεξουαλική λειτουργία ενώ αντίθετα, οι ανταγωνιστές του μετατρεπτικού ενζύμου παρουσιάζουν μια ευεργετική δράση πιθανώς μέσω μιας μεταβολής στα επίπεδα συγκεκριμένων ορμονών (οιστρογόνα, τεστοστερόνη) και μείωσης του οξειδωτικού στρες.

Οι ερευνητές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες που θα αναδείξουν την ευεργετική ή τη δυσμενή επίδραση των αντιϋπερτασικών φαρμάκων στη σεξουαλική ζωή των υπερτασικών γυναικών.

Πώς μπορεί να βελτιωθεί η σεξουαλική λειτουργία;

Στις οδηγίες για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων στις γυναίκες που δημοσιεύτηκαν το 2012 από ειδική ομάδα ερευνητών (Princeton III) επισημαίνεται η σημασία που έχει η υγιεινή διατροφή, η διακοπή του καπνίσματος και η συχνή άσκηση.

Η βελτίωση των υγιεινοδιαιτητικών συνηθειών μπορεί να βελτιώσει τις σεξουαλικές διαταραχές των υπερτασικών γυναικών πέρα από το γνωστό όφελος που έχουν όσον αφορά τους κλασικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά συμβάματα.

Η μεσογειακού τύπου διατροφή που είναι πλούσια σε όσπρια, δημητριακά, πράσινα λαχανικά, φρούτα και που περιλαμβάνει το ελαιόλαδο και το ψάρι όπως είχε δείξει παλαιότερη μελέτη σε γυναίκες με μεταβολικό σύνδρομο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της σεξουαλικών προβλημάτων.

health.in.gr

Sports in

Βασίλης Σπανούλης: Γεννημένος νικητής (vids)

Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν κορυφαίος ως παίκτης. Και ήδη σε 1,5 χρόνο έχει καταφέρει σπουδαία πράγματα ως προπονητής, καταρρίπτοντας έναν πολύ ιδιαίτερο... μύθο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024