Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το άγχος της καλής «επίδοσης» κάνει κακό στην ερωτική απόδοση

Το άγχος της καλής «επίδοσης» κάνει κακό στην ερωτική απόδοση

«Άγχος» και «επίδοση» φαίνεται να είναι εξ ορισμού δύο έννοιες οι οποίες λειτουργούν αρνητικά στις σεξουαλικές επαφές «μπλοκάροντας» τους δύο ερωτικούς συντρόφους. Στον άνδρα οι δύο αυτές έννοιες μπορεί να καθρεφτίζονται μέσα από ανησυχία και ερωτήματα σχετικά με δυσκολία στη λειτουργία της στύσης και της εκσπερμάτισης.

Γράφουν οι: Ρόκκας Κωνσταντίνος*, ουρολόγος – ανδρολόγος και Θεοδωρόπουλος Αργύρης**, ψυχολόγος

«Άγχος» και «επίδοση» φαίνεται να είναι εξ ορισμού δύο έννοιες οι οποίες λειτουργούν αρνητικά στις σεξουαλικές επαφές «μπλοκάροντας» τους δύο ερωτικούς συντρόφους.

Στον άνδρα οι δύο αυτές έννοιες μπορεί να καθρεφτίζονται μέσα από ανησυχία και ερωτήματα σχετικά με δυσκολία στη λειτουργία της στύσης και της εκσπερμάτισης. Ερωτήματα όπως «θα αποκτήσω καλή στύση;», «θα έχω σκληρή στύση στη διείσδυση;», «θα μπορέσω να κρατήσω να μην τελειώσω γρήγορα;» απασχολούν και ρίχνουν το ανδρικό ηθικό.

Πράγματι, η στυτική λειτουργία είναι ένα βασικό ζήτημα που ανησυχεί πολλούς άνδρες. Άλλοι προβληματίζονται αν θα καταφέρουν να αποκτήσουν σκληρή στύση και άλλοι αν θα τη διατηρήσουν. Μεγάλο ποσοστό ανδρών, κυρίως στις πρώτες τους σεξουαλικές επαφές, έχουν έντονη ανησυχία για τα θέματα αυτά που μπορεί να τους οδηγήσει σε μια πιθανή αποτυχία.

Μια αποτυχημένη σεξουαλική επαφή μπορεί να προκαλέσει στον άνδρα συναισθήματα στεναχώριας, απογοήτευσης, θυμού και ανασφάλειας. Σε περίπτωση που τα συναισθήματα αυτά δεν ξεπεραστούν ο άνδρας που θα προσπαθήσει πάλι σε μια επόμενη σεξουαλική επαφή είναι πιθανό να αισθανθεί άγχος και να έρθει πάλι αντιμέτωπος με μια αποτυχία. Ως συνέπεια τα παραπάνω δυσάρεστα συναισθήματα θα μεγεθυνθούν και κάθε επόμενη προσπάθεια θα καταλήγει σε αρνητικό αποτέλεσμα. Ο άνδρας στην περίπτωση αυτή μπλέκει μέσα σε ένα φαύλο κύκλο άγχους για απόδοση στον οποίο τελικά εγκλωβίζεται.

Σημαντικό ρόλο στο σημείο αυτό παίζει και η αντίδραση της συντρόφου. Όταν η σύντροφος έχει υποστηρικτική στάση απέναντι σε μια δυσκολία στύσης του άνδρα είναι πιο πιθανό να τον βοηθήσει να απεγκλωβιστεί από αυτό το πρόβλημα. Αντίθετα, μία σύντροφος με επικριτική και χρεωστική συμπεριφορά ίσως συμβάλλει στην ενίσχυση της δυσκολίας.

Επιπλέον, ουσιώδη σημασία έχει η προσωπικότητα και η προσδοκία του άνδρα. Ένας άνδρας που διακατέχεται από τελειομανία και ξεκινά μια σεξουαλική επαφή με υπερβολική προσδοκία και σκέψεις, όπως «πόσο θα την ικανοποιήσω;» «πόσους οργασμούς θα της δώσω;» είναι πιθανό να «μπλοκάρει» ο ίδιος τον εαυτό του στο σεξ.

Βέβαια, στις προσδοκίες αυτές και στο άγχος απόδοσης παίζουν ρόλο και οι πληροφορίες που έχει λάβει ο άνδρας από το κοινωνικό περιβάλλον και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Πράγματι, ο σύγχρονος άνδρας δέχεται καθημερινά μη ρεαλιστικά μηνύματα σχετικά με το πώς θα γίνει καλύτερος εραστής, ποια είναι η ιδανική εξωτερική εμφάνιση που πρέπει να έχει, μηνύματα τα οποία τον γεμίζουν άγχος και τον «ακινητοποιούν». Επίσης δεν είναι σπάνιο να έχει δεχτεί μη ρεαλιστικές πληροφορίες και από φίλους οι οποίοι μεγεθύνουν και υπερβάλουν σχετικά με τις σεξουαλικές τους εμπειρίες, οδηγώντας τον ίδιο σε αίσθημα μειονεξίας και κατωτερότητας.

Παράλληλα, η λειτουργία της εκσπερμάτισης φαίνεται να επηρεάζεται αρκετά από τον παράγοντα άγχος. Ένας αγχώδης άντρας είναι αρκετά συχνό να παρουσιάσει πρόωρη εκσπερμάτιση λόγω της ανησυχίας του να ικανοποιήσει τη γυναίκα. Όσο μεγαλύτερο είναι το στρες τόσο πιο γρήγορη μπορεί να είναι η εκσπερμάτιση η οποία είναι πιθανό να συμβεί και πριν την είσοδο του πέους στον κόλπο. Ακόμη δεν είναι σπάνιο να παρουσιαστεί πρόβλημα ανεσταλμένης εκσπερμάτισης όπου ο άνδρας δυσκολεύεται να εκσπερματίσει όχι μόνο μετά τη διείσδυση στον κόλπο αλλά ακόμη και κατά τα προκαταρκτικά παιχνίδια.

* Ο Κωνσταντίνος Ρόκκας, Χειρούργος Ουρολόγος-Ανδρολόγος, είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, πρώην Ταμίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και μέλος σημαντικού αριθμού επιστημονικών εταιρειών.

** Ο Αργύρης Θεοδωρόπουλος είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής, κάτοχος master ψυχολογίας. Ειδικεύεται στη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους, των σεξουαλικών δυσλειτουργιών και των προβλημάτων σχέσης.

health.in.gr

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024