Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η μεσογειακή διατροφή, το «μυστικό» για καλύτερη σεξουαλική ζωή

Η μεσογειακή διατροφή, το «μυστικό» για καλύτερη σεξουαλική ζωή

Είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια ότι, η διατροφή που είναι πλούσια σε όσπρια, δημητριακά, πράσινα λαχανικά, φρούτα και που περιλαμβάνει το ελαιόλαδο και το ψάρι σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας αλλά και με βελτίωση της σεξουαλικής ζωής στους άνδρες που έχουν ήδη εμφανίσει πρόβλημα στη στυτική τους λειτουργία.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ρόκκας, Χειρούργος Ουρολόγος-Ανδρολόγος*

Είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια ότι, η διατροφή που είναι πλούσια σε όσπρια, δημητριακά, πράσινα λαχανικά, φρούτα και που περιλαμβάνει το ελαιόλαδο και το ψάρι σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας αλλά και με βελτίωση της σεξουαλικής ζωής στους άνδρες που έχουν ήδη εμφανίσει πρόβλημα στη στυτική τους λειτουργία.

Η μεγαλύτερη προσήλωση σ’ αυτό τον τρόπο διατροφής και η αποφυγή διατροφικών συνηθειών που σχετίζονται με την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος και τροφών πλούσιων σε λιπαρά και ζάχαρη επιδρά αρκετά ευεργετικά στη στυτική λειτουργία των ανδρών με διαβήτη και μεταβολικό σύνδρομο όσο και εκείνων που δεν έχουν αυτούς δεν έχουν μεταβολικές διαταραχές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι συγκεκριμένα βασικά συστατικά της διατροφής, όπως για παράδειγμα το ελαιόλαδο και το λυκοπένιο που βρίσκεται στις ντομάτες, μπορεί να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό τη στύση. Παλαιότερα είχε παρατηρηθεί ότι χορήγηση ημερησίως για τρεις μήνες 20 cc εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου αναμιγμένου με 8 mg λυκοπενίου βελτίωσε σημαντικά τη στύση σε ποσοστό που άγγιζε το 50% των ασθενών. Τα καλά αποτελέσματα οφείλονται στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες που έχει το λυκοπένιο και στη μείωση της φλεγμονής και της κακής χοληστερίνης που φράζει τα αγγεία.

Μέσω αυτών των μηχανισμών η μεσογειακή διατροφή προστατεύει το ενδοθήλιο που είναι η «φόδρα» των αγγείων καθώς παράγεται μεγαλύτερη ποσότητα μονοξειδίου του αζώτου που αποτελεί την κύρια χημική ουσία για τη διαστολή των αρτηριών του πέους και τη στύση.

Η στυτική δυσλειτουργία είναι δείκτης γιας γενικευμένης αγγειακής νόσου, συνήθως προηγείται χρονικά της εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου και είναι προβλεπτικός δείκτης για έμφραγμα και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια στο μέλλον.

Η υιοθέτηση του μεσογειακού τύπου διατροφής έχει συσχετιστεί με μείωση του κινδύνου για καρδιολογικά συμβάματα μέσα από μια πληθώρα μελετών που έχουν δημοσιευτεί τα τελευταία χρόνια. Συνεπώς, η βελτίωση της στυτικής λειτουργίας μέσω μιας υγιεινής διατροφής σε συνδυασμό πάντα με την άσκηση, την απώλεια σωματικού βάρους και τη διακοπή του καπνίσματος αντικατοπτρίζει την καλύτερη λειτουργία των αρτηριών και της καρδιάς μας και ένα μειωμένο κίνδυνο για σοβαρά καρδιολογικά συμβάματα στο μέλλον.

Σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Αθηνών παρατηρήθηκε ότι, οι άνδρες που ήταν περισσότερο προσηλωμένοι στο μεσογειακό τρόπο διατροφής είχαν μειωμένα ποσοστά σοβαρού βαθμού διαταραχής στη στυτική λειτουργία και παρουσίαζαν καλύτερη καρδιακή λειτουργία, μικρότερο βαθμό αθηρωμάτωσης στις καρωτίδες και λιγότερο σκληρές αρτηρίες σε σχέση με εκείνους που δεν υιοθετούσαν τη μεσογειακή διατροφή. Τα δεδοµένα αυτά υποδηλώνουν πως η μεσογειακή διατροφή ωφελεί τη σεξουαλική υγεία των ανδρών και αποτελεί ασπίδα προστασίας για την καρδιά και τις αρτηρίες.

* Ο Κωνσταντίνος Ρόκκας, Χειρούργος Ουρολόγος-Ανδρολόγος, είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, πρώην Ταμίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και μέλος σημαντικού αριθμού επιστημονικών εταιρειών.

health.in.gr

Sports in

H Γιουβέντους έχασε την δίκη με τον Ρονάλντο και θα του καταβάλει 19,5 εκατομμύρια ευρώ

Η Γιουβέντους έχασε τη δίκη με τον Κριστιάνο Ρονάλντο που αφορά οικονομικές οφειλές προς τον Πορτογάλο σούπερ σταρ και καλείται να του πληρώσει σχεδόν 20 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024