Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φλερτ: Παρωχημένο ή απαραίτητο για υγιή σεξουαλική ζωή;

Φλερτ: Παρωχημένο ή απαραίτητο για υγιή σεξουαλική ζωή;

Το φλερτ ισοδυναμεί με την πρόκληση, τη διάθεση επικοινωνίας, παιχνιδιού και επιβεβαίωσης. Όταν φλερτάρουμε επικοινωνούμε μέσα από τις αισθήσεις, το βλέμμα, την ακοή, την αφή. Το φλερτ κινείται κυρίως μέσα από το κομμάτι της σεξουαλικής φαντασίωσης, αυτό δηλαδή που φτιάχνουμε σαν εικόνα στο νου για το πρόσωπο που μας προκαλεί το ενδιαφέρον.

Γράφουν οι: Ρόκκας Κωνσταντίνος*, ουρολόγος – ανδρολόγος και Θεοδωρόπουλος Αργύρης**, ψυχολόγος

Το φλερτ ισοδυναμεί με την πρόκληση, τη διάθεση επικοινωνίας, παιχνιδιού και επιβεβαίωσης. Όταν φλερτάρουμε επικοινωνούμε μέσα από τις αισθήσεις, το βλέμμα, την ακοή, την αφή. Το φλερτ κινείται κυρίως μέσα από το κομμάτι της σεξουαλικής φαντασίωσης, αυτό δηλαδή που φτιάχνουμε σαν εικόνα στο νου για το πρόσωπο που μας προκαλεί το ενδιαφέρον.

Άραγε, σήμερα φλερτάρουμε; Μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία, ή το θεωρούμε κάτι παρωχημένο;

Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι σήμερα οι άνθρωποι δε φλερτάρουν. Μάλιστα οι γυναίκες παραπονιούνται συχνά ότι, οι άνδρες σήμερα δεν τις προσεγγίζουν με ερωτική διάθεση, ότι δεν τις διεκδικούν.

Η αλήθεια είναι ότι το φλερτ έχει αλλάξει μορφή και ακολουθεί τα νέα κοινωνικά δεδομένα. Το παραδοσιακό φλερτ φαίνεται να είχε τον άνδρα σε ρόλο κυνηγού και τη γυναίκα σε μια πιο παθητική στάση. Στην εποχή μας, το φλερτ γίνεται και από τα δύο φύλα και έχει τη μορφή μιας ανταγωνιστικής διεκδίκησης ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα που προσπαθούν από νωρίς να διασαφηνίσουν το ρόλο που θέλουν να έχουν μέσα σε μια σχέση.

Στις ημέρες μας αναζητάμε συντρόφους που να πληρούν τις ανάγκες μας και να ανταποκρίνονται στην εικόνα που θέλουμε να έχουμε για τον εαυτό μας. Θα μπορούσαν δηλαδή να είναι προέκταση του εαυτού μας, να έχουν ένα αντίστοιχο επίπεδο, νοητικό, κοινωνικό, συναισθηματικό, να μας αγαπούν, να μας συμπληρώνουν. Το αποτέλεσμα είναι να ανεβάζουμε διαρκώς τον πήχη σε μη ρεαλιστικά ύψη.

Ο σύγχρονος τρόπος προσέγγισης μεταξύ των δύο φύλων είναι ίσως ένας «ασφαλής» τρόπος, με στόχο να προσφέρει ευχαρίστηση και να τονώσει την αυτοπεποίθηση, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος ή υποψία απόρριψης. Πολλοί άνθρωποι πλέον αναρωτιούνται αν έχουν να κάνουν με τον κατάλληλο άνθρωπο, γίνονται επιφυλακτικοί για κάποιον που πιθανώς θα τους διαψεύσει ή θα τους πληγώσει και έτσι αποφεύγουν τους πιο παραδοσιακούς τρόπους φλερτ που συσχετίζονται με περισσότερη συναισθηματική εμπλοκή και «δόσιμο» προς τον άλλον. Έτσι στο «παιχνίδι» του φλερτ εισβάλλουν νέες, μοντέρνες διαδικασίες.

Είναι σύνηθες πλέον η προσέγγιση και η γνωριμία των ανθρώπων να γίνεται μέσω διαδικτύου. Η αναζήτηση συντρόφου με αυτό τον τρόπο εκφράζει και μια βασική συνθήκη που χαρακτηρίζει τις σύγχρονες διαπροσωπικές σχέσεις: την αποφυγή της συναισθηματικής έκφρασης και το φόβο της συναισθηματικής εμπλοκής.

Με απλά λόγια, ο σημερινός άνθρωπος επιλέγει το γρήγορο και απρόσωπο χώρο του ίντερνετ προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τη συναισθηματική επαφή και ταυτόχρονα το φόβο του ρίσκου καις της απόρριψης.

Μέσα σε όλα αυτά, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το φλερτ δεν έχει απαραίτητα τη «σκοπιμότητα» της σεξουαλικής επαφής ή της σύναψης μιας σχέσης. Είναι μια διαδικασία που μπορεί να μας προσφέρει ευχαρίστηση, επιβεβαίωση, αίσθημα ότι «αρέσω» και διάθεση επικοινωνίας. Το φλερτ είναι ευεργετικό για την ψυχολογική μας διάθεση και την αυτοπεποίθησή μας. Γι’ αυτό και δε θα πρέπει να φοβόμαστε να συναναστραφούμε με αυτό τον τρόπο με τους άλλους στο φόβο της απόρριψης ή μιας ενδεχόμενης αποτυχίας. Η πιθανή απώλεια, η απογοήτευση ή και ματαίωση είναι κομμάτια της ζωής μας και ο τρόπος που τα διαχειριζόμαστε μπορεί να μας δυναμώσει και να μας κάνει να διεκδικούμε τη συντροφικότητα και την αγάπη.

* Ο Κωνσταντίνος Ρόκκας, Χειρούργος Ουρολόγος-Ανδρολόγος, είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, πρώην Ταμίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και μέλος σημαντικού αριθμού επιστημονικών εταιρειών.

** Ο Αργύρης Θεοδωρόπουλος είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής, κάτοχος master ψυχολογίας. Ειδικεύεται στη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους, των σεξουαλικών δυσλειτουργιών και των προβλημάτων σχέσης.

health.in.gr

Sports in

Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου στον Πύργο

Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων μαθητών οι οποίοι όχι μόνο παρακολουθούν αμέτοχοι, αλλά με επευφημίες και επιφωνήματα βιντεοσκοπούν το συμβάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024