Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τεστοστερόνη και καρδιαγγειακό σύστημα

Τεστοστερόνη και καρδιαγγειακό σύστημα

Δύο πρόσφατες μελέτες δημιούργησαν αρκετά ερωτηματικά σχετικά με τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά συμβάματα που διατρέχουν τα άτομα που λαμβάνουν θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης.

Γράφουν οι Κωνσταντίνος Ρόκκας, Χειρούργος Ουρολόγος-Ανδρολόγος και Νικόλαος Ιωακειμίδης, Καρδιολόγος, επιστημονικός συνεργάτης Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής

Δύο πρόσφατες μελέτες δημιούργησαν αρκετά ερωτηματικά σχετικά με τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά συμβάματα που διατρέχουν τα άτομα που λαμβάνουν θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης.

Τα συμπεράσματα των ερευνών αυτών προκάλεσαν αναταραχή στα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ οδηγώντας τελικά τον FDA στην ανάλυση των δεδομένων και την προσεκτική καταγραφή των περιορισμών στο σχεδιασμό και την ερμηνεία των αποτελεσμάτων αυτών των δύο μελετών. Ωστόσο μια πολύ πρόσφατη ανασκόπηση και μετανάλυση των δεδομένων από μελέτες που έγιναν τα τελευταία χρόνια δεν έδειξε αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα.

Η μεγάλη αυτή ανασκόπηση αφορά 75 μελέτες σε πληθυσμό 3.016 ανδρών με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης που πήραν θεραπεία υποκατάστασης και 2.448 στους οποίους χορηγήθηκε εικονική θεραπεία. Η μελετή επικεντρώθηκε στον κίνδυνο για καρδιαγγειακά συμβάματα και ειδικότερα στην καρδιαγγειακή θνησιμότητα, το έμφραγμα μυοκαρδίου, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και η καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν αιτιολογική συσχέτιση της θεραπείας με τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Η περαιτέρω ανάλυση σε διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες έδειξε προστατευτική δράση στα άτομα με μεταβολικά νοσήματα. Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται σε συμφωνία με τα ευρήματα των μελετών που έχουν γίνει τα τελευταία 20 έτη όσον αφορά ανθρωπομετρικές με ιδιαίτερη προγνωστική αξία όπως είναι το ποσοστό λίπους κ μυικής μάζας και μεταβολικές παραμέτρους όπως είναι τα επίπεδα σακχάρου και η αντίσταση στην ινσουλίνη.

Αναμφισβήτητα χρειάζονται περισσότερα καλά σχεδιασμένες μελέτες για την εκτίμηση του κινδύνου από τη χρησιμοποίηση θεραπείας με τεστοστερόνη σε άτομα με γνωστή καρδιαγγειακή νόσο. Τέλος, ενώ για τους υπογοναδικούς ασθενείς με μεταβολικά νοσήματα το όφελος από τη θεραπεία υποκατάστασης είναι αδιαμφισβήτητο, παραμένουν ερωτηματικά όσον αφορά τη σημασία να λαμβάνουν θεραπεία άτομα επίπεδα τεστοστερόνης στα κατώτερα φυσιολογικά.

health.in.gr

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024