Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τι ρόλο παίζει η περιβαλλοντική ρύπανση στην στυτική δυσλειτουργία;

Τι ρόλο παίζει η περιβαλλοντική ρύπανση στην στυτική δυσλειτουργία;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ανάμεσα στα δικαιώματα του κάθε ατόμου περιλαμβάνεται και το δικαίωμα στην σεξουαλική υγεία καθώς και της ευχαρίστησης και του ελέγχου της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής συμπεριφοράς σε εναρμονισμό με την κοινωνική και την προσωπική ηθική. Οπότε και αποτελεί δικαίωμα του κάθε ανθρώπου με διαταραχή της σεξουαλικής του λειτουργίας να λάβει την κατάλληλη ιατρική βοήθεια.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ρόκκας, Χειρούργος Ουρολόγος-Ανδρολόγος*

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ανάμεσα στα δικαιώματα του κάθε ατόμου περιλαμβάνεται και το δικαίωμα στην σεξουαλική υγεία καθώς και της ευχαρίστησης και του ελέγχου της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής συμπεριφοράς σε εναρμονισμό με την κοινωνική και την προσωπική ηθική. Οπότε και αποτελεί δικαίωμα του κάθε ανθρώπου με διαταραχή της σεξουαλικής του λειτουργίας να λάβει την κατάλληλη ιατρική βοήθεια.

Η ανδρική σεξουαλική λειτουργία αποτελείται από τις ακόλουθες φάσεις: Επιθυμία, Διέγερση, Οργασμός και Εκσπερμάτιση. Η εναρμόνιση των παραπάνω φάσεων οδηγεί στην σεξουαλική ικανοποίηση και αποτελεί έκφραση της σεξουαλικής υγείας.

Οι διαταραχές της ανδρικής σεξουαλικότητας περιλαμβάνουν διαταραχές της Επιθυμίας (μειωμένη ή έλλειψη επιθυμίας, σεξουαλική αποστροφή), διαταραχές της Διέγερσης (στυτική δυσλειτουργία, παρατεταμένη στύση, ανωμαλίες της μορφής του πέους), διαταραχές του Οργασμού (ανοργασμία, καθυστερημένος οργασμός), διαταραχές της Εκσπερμάτισης (πρόωρη εκσπερμάτιση, καθυστερημένη εκσπερμάτιση, έλλειψη εκσπερμάτισης και παλίνδρομη εκσπερμάτιση) και διαταραχές της Αισθητικότητας (υπό και υπέρ αισθητικότητα και πόνος ).

Στο άρθρο αυτό θα αναφερθούμε στην στυτική δυσλειτουργία, η οποία είναι μια διαταραχή που εμφανίζεται ολοένα και συχνότερα και επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής πολλών ανδρών και την σχέση πολλών ζευγαριών. Ως στυτική δυσλειτουργία ορίζεται η μόνιμη ή παροδική ανικανότητα για επίτευξη ή/και διατήρηση πεικής στύσης ικανής για την εκτέλεση της σεξουαλικής πράξης. Είναι ένα πρόβλημα αρκετά κοινό και σύμφωνα με μία σημαντική μελέτη η οποία έγινε στις ΗΠΑ την δεκαετία του 1990 το 52% των ανδρών ηλικίας από 40-70 ετών παρουσίαζε από ελαφριά έως βαριά στυτική δυσλειτουργία. Επίσης πρέπει να αναφέρουμε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων παγκοσμίως αυξάνει και ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις τα περιστατικά αυτά από 155.000.000 παγκοσμίως το 1995 θα φτάσουν τα 322.000.000 το έτος 2025. Ένας από τους κύριους λόγους της αύξησης αυτής είναι η σημαντική αύξηση του μέσου όρου ζωής που αποτελεί και κύριο προδιαθεσικό παράγοντα για την εμφάνιση στυτικών διαταραχών.

Τα αίτια τις στυτικής δυσλειτουργίας μπορούν να ταξινομηθούν σε οργανικά, ψυχογενή και μεικτά.
Τα ψυχογενή αίτια, τα οποία και υπερτερούν στις μικρότερες ηλικίες, οφείλονται σε πολύ συχνές στην εποχή μας καταστάσεις, όπως η κατάθλιψη, το stress, το άγχος της πρώτης φοράς σε νέα άτομα κ.α.

Τα οργανικά αίτια διακρίνονται σε:

1. Αγγειακά (ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία και καρδιαγγειακή νόσο) που οφείλονται σε παθήσεις πολύ συχνές πλέον στην εποχή μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία αγγειακού τύπου εμφανίζουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάζουν στεφανιαία νόσο. Μάλιστα μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ασθενείς με στυτική διαταραχή , χωρίς ιστορικό στεφανιαίας νόσου , όταν υποβλήθηκαν σε καρδιολογικό έλεγχο το 20% περίπου παρουσίαζε βλάβες στα στεφανιαία αγγεία χωρίς να το γνωρίζει.

2. Νευρογενή (ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκα, νόσο του Parkinson, εγκεφαλικό επεισόδιο, χειρουργική της πυέλου όπως ριζική προστατεκτομή, ριζική κυστεκτομή κ.α.).

3. Ορμονικά (ασθενείς με υπογοναδισμό ,υπό και υπερθυρεοειδισμό).

4. Ανατομικά ( συγγενείς και επίκτητες γωνιώσεις του πέους).

Οφειλόμενα σε φάρμακα και ουσίες (αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά, αντιανδρογόνα, καπνός, αλκοόλ, ναρκωτικές ουσίες).

Νεώτερες μελέτες έχουν δείξει ότι και η μόλυνση του περιβάλλοντος, κυρίως από βαρέα μέταλλα είναι δυνατόν να επηρεάσουν την στυτική λειτουργία του άνδρα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η τοξικότητα των βαρέων μετάλλων μπορεί να προκαλέσει υπέρταση μέσω της απελευθέρωσης ελεύθερων οξειδωτικών ριζών με αποτέλεσμα την πρόκληση αγγειοσύσπασης και συνοδό αποτέλεσμα την υπέρταση. Με τον ίδιο μηχανισμό επηρεάζεται ο λείος μυικός ιστός του πέους, εμποδίζεται η χαλάρωση του με κατάληξη την στυτική δυσλειτουργία. Μια μάλιστα μελέτη σε ανθρώπους με υψηλά επίπεδα μολύβδου στο αίμα επιβεβαίωσε την παραπάνω άποψη, βρίσκοντας μεγαλύτερη συχνότητα στυτικής διαταραχής στους άνδρες αυτούς.

Εκτός από την διαταραχή της στύσης, τοξικές ουσίες που βρίσκονται στο περιβάλλον (εντομοκτόνα, μέταλλα, οιστρογονικές ουσίες, χλωριωμένες ενώσεις κ.α.) είναι δυνατόν να προκαλέσουν διαταραχή της γονιμότητας στον άνδρα. Οι ουσίες αυτές άρχισαν να χρησιμοποιούνται αρκετά συχνά λόγω της τεχνολογικής ανάπτυξης τόσο στην βιομηχανία όσο και στην γεωργία με αποτέλεσμα την έντονη έκθεση των ανθρώπων σε αυτές.

Πιο συγκεκριμένα οι ουσίες αυτές τροποποιούν τον μεταβολισμό τον ορμονών με αποτέλεσμα την αλλοιωμένη σύνθεση ή/και διάσπαση της τεστοστερόνης, της προλακτίνης, της FSH της LH και μιας σειράς άλλων ορμονών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα διαταραχές στην σπερματογένεση, στην μεταφορά του σπέρματος δια μέσου του ανδρικού γεννητικού συστήματος, διαταραχές στην εκσπερμάτιση καθώς και λειτουργικές δυσλειτουργίες των σπερματοζωαρίων. Έτσι έχουμε την εμφάνιση προβλημάτων όπως η αζωοσπερμία (πλήρης απουσία σπερματοζωαρίων στο σπέρμα), η ολιγοσπερμία (μειωμένος αριθμός σπερματοζωαρίων στο σπέρμα), η τερατοσπερμία (ανωμαλίες της μορφολογίας των σπερματοζωαρίων) και η ασθενοσπερμία (μειωμένη κινητικότητηα των σπερματοζωαρίων).

* Ο Κωνσταντίνος Ρόκκας, Χειρούργος Ουρολόγος-Ανδρολόγος, είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, πρώην Ταμίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και μέλος σημαντικού αριθμού επιστημονικών εταιρειών.

health.in.gr

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024