Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η πρώτη φορά στη γυναίκα

Η πρώτη φορά στη γυναίκα

Στο κορίτσι τα πράγματα είναι διαφορετικά από ό,τι στο αγόρι, η σεξουαλική ολοκλήρωση έρχεται πιό γρήγορα βιολογικά και ψυχικά, ενώ οι γονείς κάνουν ό,τι μπορούν ...για να έλθει πιο αργά από ό,τι αυτή του αγοριού.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ρόκκας, Χειρούργος Ουρολόγος-Ανδρολόγος*

Στο κορίτσι τα πράγματα είναι διαφορετικά από ό,τι στο αγόρι, η σεξουαλική ολοκλήρωση έρχεται πιό γρήγορα βιολογικά και ψυχικά, ενώ οι γονείς κάνουν ό,τι μπορούν …για να έλθει πιο αργά από ό,τι αυτή του αγοριού.

Η σωστή ηλικία της πρώτης φοράς δεν φαίνεται να υπάρχει σαν συγκεκριμένη ηλικία, αλλά θα λέγαμε ότι είναι κοντά σ’αυτή του αγοριού, δηλ. τα 17 έως 19 χρόνια ζωής της. Πολλές, βέβαια, νεαρές γυναίκες φτάνουν στην πρώτη φορά πολύ πιο νωρίς και μερικές πολύ πιο αργά από την ηλικία αυτή. Καλύτερη ηλικία θεωρείται αυτή που ψυχικά αισθάνεται μέσα της να υπάρχει η επιθυμία και η συναισθηματική ανάγκη να ολοκληρωθεί με τον «καλό» της.

Ενα κορίτσι, μάλιστα, δεν πρέπει να αγνοεί ότι θα πάει στην πρώτη φορά της τουλάχιστον 1 έως 2 χρόνια μετά την εμφάνιση της περιόδου της.

Το κορίτσι δεν πηγαίνει συνειδητά συνήθως στην πρώτη φορά της επαφής του με το άλλο φύλο σεξουαλικά. Φτάνει στο κρεβάτι πιεσμένη συναισθηματικά από το αγόρι της που την εκβιάζει να κάτσει μαζί του, γιατί θα πάει με άλλη, ότι την αγαπά πολύ και θέλει όλη δική του, ότι δεν μπορεί να μη δεχτεί τον έρωτά του εάν εκείνη πραγματικά τον θέλει.

Ενας άλλος λόγος είναι η μίμηση, η αντιγραφή από τη φίλη της ,η επιρροή που ασκούν τα περιοδικά, η τηλεόραση, που μιλούν για την πρώτη φορά της γυναίκας με απόλυτο και καθοριστικό τρόπο, ώστε η ίδια να νιώσει ότι άργησε πολύ και έχασε το τρένο.

Ακόμη ένα σημαντικό ποσοστό κοριτσιών πηγαίνει στο σεξ πιο γρήγορα από αντίδραση και αμφισβήτηση από το οικογενειακό περιβάλλον και τη γονεϊκή καταπίεση, ιδίως του πατέρα, που αγωνιά για το …καθαρό του κούτελο, αλλά και κάτω από τη γονική εχθρότητα και σύγκρουση μεταξύ τους.

Η γυναίκα, την πρώτη φορά με τον άνδρα, συμμετέχει με σαφή άγνοια, φόβο και πολλές φορές πίεση ψυχολογική, εκβιαστικά, χωρίς η ίδια να είναι έτοιμη να λειτουργήσει με την ψυχή και το σώμα της.

Φαίνεται να μπαίνει στην ερωτική διαδικασία μέσα στη δική της συναισθηματική προσφορά προς τον άνδρα, ο οποίος την πιέζει και την απειλεί, γιατί διαφορετικά θα «πάει με άλλη».

Η μία στις δύο γυναίκες οδηγείται την πρώτη φορά ευκαιριακά και παρορμητικά, κάτω από συνθήκες που μετά την οδηγούν στην ενοχή, την απογοήτευση, ενώ η ίδια έχει θυμό και νιώθει μετανιωμένη γι’αυτό που έκανε.

Σχεδόν στην πλειονότητα οδηγείται ταυτισμένη με τον άνδρα, που τον θεωρεί επιλεγμένο να συνεχίσει τη ζωή του (συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας από την ίδια).

Συνήθως μετά την πρώτη φορά νιώθει φοβισμένη και μειονεκτικά, αναζητώντας τη συναισθηματική κάλυψη της μητέρας ή κάποιας φίλης, ενώ δεν φαίνεται να παίρνει ουσιαστική βοήθεια και στήριξη από αυτόν που διάλεξε για την ερωτική ολοκλήρωση.

To μεγαλύτερο ποσοστό δεν παίρνει μέτρα προφύλαξης για πιθανή εγκυμοσύνη, που, αν συμβεί, παίζει έντονα τραυματικό ρόλο για τη συνέχεια της σεξουαλικής της ζωής.

Η συνήθης ηλικία για την ελληνική πραγματικότητα φαίνεται να είναι το φάσμα 17 με 20 χρόνων, ενω θεωρείται σημαντικό το ποσοστό, περίπου 25% που ξεκινάει τη σεξουαλική του ζωή στα 14 με 17 χρόνια.

Βασικό γνώρισμα είναι η μη συμμετοχή της στην ερωτική επαφή και η αίσθηση της αμηχανίας , το φόβου και αγωνίας που τη διακατέχει (δεν φτάνει σχεδόν ποτέ στην κορύφωση).

Η ρήξη του παρθενικού υμένα και η εμφάνιση μικρής ποσότητας αίματος κατά την διάρκεια της ερωτικής πράξης, δείχνουν την πλήρη είσοδο του πέους στον κόλπο της, ενώ συνοδεύεται από ελαφρό πόνο, τσούξιμο και κάψιμο μετά τις πρώτες κολπικές παλινδρομήσεις του ανδρικού γεννητικού οργάνου.

Αξιοσημείωτη είναι η άγνοια της μητέρας και στην αποκρυψη που πολλές φορές οδηγείται η νεαρή γυναίκα φοβούμενη την τιμωρία και την ντροπή στο οικογενειακό της περιβάλλον, ενώ πρέπει να ξανατονίσουμε την ανάγκη της μητρικής παρουσίας μετά το γεγονός.

Είναι ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτο, το πόσο θετικό ρόλο παίζει η φιλική μητέρα η οποία ενισχύει και ευοδώνει το ερωτικό ξεκίνημα της κόρης. Και πόσο πράγματι αρνητικό είναι μέσα από τον αυταρχισμό και την ενοχοποίηση να εισπράξει απορριπτικά συναισθήματα και μειονεξία γι’αυτό που έκανε.

Αν με ρώταγε η νεαρή γυναίκα, «πότε μπορώ να έχω την πρώτη ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή», θα της έλεγα με απλά λόγια τα εξής:

Οταν εσύ πιστεύεις ότι ο εαυτός σου είναι έτοιμος, ανεξάρτητα από την ηλικία που είσαι, για να δώσεις και να πάρεις τον ερωτισμό και την ικανοποίηση, από αυτόν που εσύ διάλεξες και επέλεξες για να σε ολοκληρώσει, τότε μπορείς να προχωρήσεις.

Να θυμάσαι όμως:
α) Μη βιαστείς να κάνεις έρωτα για να αποδείξεις στις φίλες σου ή να αντιδράσεις στους δικούς σου για κάτι που σίγουρα μέσα σου δεν το θέλεις.
β) Μην ακούσεις και μην αντιγράψεις τον τρόπο που έκανε έρωτα η φίλη σου ή που κάπου άκουσες, ή διάβασες ότι «πρέπει να γίνει».
γ) Μάθε για το σώμα σου και τη βιολογία σου, μέσα στη γυναικεία σου ύπαρξη, φρόντισε να έχεις καλή σχέση και ανοιχτό διάλογο με τη μητέρα σου, ρώτησέ την για ό,τι σε προβληματίζει, ζήτησέ της να σου εξηγήσεις ό,τι δεν καταλαβαίνεις. Να’σαι σίγουρη ότι η δική σου μητέρα θα σε καταλάβει και θα σε βοηθήσει να πιστέψεις περισσότερο σε σένα και στην απόφαση σου να ολοκληρωθείς ερωτικά.
δ) Μην παρασύρεσαι απ’αυτόν που θα θελήσει να σε εκβιάσει συναισθηματικά ή δεν θα σεβστεί το όχι σου. Θύμισέ του, ότι η απόφαση είναι καθαρά δική σου και όταν εσύ θελήσεις θα του το πεις, εφόσον αυτόν έχεις επιλέξει για την πρώτη σου φορά.
ε) Δεν πρέπει να ξεχνάς ότι το σεξ και ο έρωτας δεν γίνονται γιατί «πρέπει» αλλά γιατί «θέλεις». Και πάνω απ’ όλα αυτό το θέλεις, το αποφασίζεις εσύ και μόνο εσύ.
στ) Μην ανησυχείς γιατί «καθυστέρησες» να κάνεις έρωτα σε σχέση με φίλες της ηλικίας σου, ή γιατί υπάρχουν νεότερες από σένα που ξεκίνησαν την ερωτική τους ζωή.
ζ) Δεν υπάρχει η σωστή ηλικία της πρώτης φοράς. Υπάρχει η δική σου ηλικία στην δική σου πρώτη φορά.
η) Θα ήθελα να ξέρεις ότι η δική σου πρώτη φορά είναι συναισθηματική, σε σχέση μ’ εκείνη του φίλου σου που είναι σαρκική. Γι’ αυτό προσπάθησε να του θυμίσεις να μη βιάζεται, να τον διαβεβαιώσεις ότι εσύ το αποφάσισες να κάνεις έρωτα μαζί του και ότι εκείνος οφείλει να σεβαστεί τη δική σου μύηση κα να του ζητήσεις να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις την αμηχανία, το φόβο και την ντροπή που σίγουρα έχεις. Να είσαι σίγουρη ότι θα καταλάβει αυτά που θα του πεις, αν πραγματικά σε θέλει και θα σε βοηθήσει έτσι ώστε μαζί να κάνετε έρωτα.

* Ο Κωνσταντίνος Ρόκκας, Χειρούργος Ουρολόγος-Ανδρολόγος, είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, πρώην Ταμίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και μέλος σημαντικού αριθμού επιστημονικών εταιρειών.

health.in.gr

Sports in

Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός 28-28: Σπουδαία εμφάνιση στην Ουγγαρία και τώρα όλα είναι στο χέρι του!

Ο Ολυμπιακός έμεινε ζωντανός για την πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup, καθώς ήρθε ισόπαλος 28-28 με την Φερεντσβάρος στην Ουγγαρία – Σε μία εβδομάδα (27/4) η ρεβάνς στο Κλειστό της Ηλιούπολης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024