Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ανεσταλμένη εκσπερμάτιση: Ανδρικός οργασμός χωρίς τέλος

Ανεσταλμένη εκσπερμάτιση: Ανδρικός οργασμός χωρίς τέλος

Η εκσπερμάτιση που ξεκινά από την περίοδο της ήβης (βιολογική αφύπνιση της εφηβικής σεξουαλικότητας), συνδέεται άμεσα με την βιολογική υγεία στα χρόνια ωρίμανσης του άνδρα και υπάρχει μέχρι το τελικό γήρας, που φαίνεται όμως να περιορίζεται και να γίνεται πιο αραιή όσο ο προστάτης γερνάει, μεγαλώνει και υπερτρέφεται μαζί με την ηλικία του.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ρόκκας, Χειρούργος Ουρολόγος-Ανδρολόγος*

Η εκσπερμάτιση που ξεκινά από την περίοδο της ήβης (βιολογική αφύπνιση της εφηβικής σεξουαλικότητας), συνδέεται άμεσα με την βιολογική υγεία στα χρόνια ωρίμανσης του άνδρα και υπάρχει μέχρι το τελικό γήρας, που φαίνεται όμως να περιορίζεται και να γίνεται πιο αραιή όσο ο προστάτης γερνάει, μεγαλώνει και υπερτρέφεται μαζί με την ηλικία του.

Ο μηχανισμός της εκσπερμάτισης έχει δύο παραμέτρους: τη ψυχική εγκεφαλική που καλείται ερεθισματική και την βιολογική-νευρογενή που καλείται εκφορτιτική και συνδέεται βιωματικά τόσο από τις πρώτες σεξουαλικές φαντασιώσεις του εφήβου που εμπλουτίζει τα όνειρα με την νυκτερινή αντανακλαστικού τύπου εκσπερμάτιση (βρεγμένα όνειρα), όσο και με την συνειδητή αυνανιστική διέγερση που εκφορτίζεται με την έξοδο του σπέρματος, βιώνοντας το αγόρι την πρώτη σημαντική ηδονιστική «γλύκα» της σεξουαλικής του αφύπνισης.

Ο αυνανισμός με επιθετικό τρόπο προκαλεί τη στόχευση και τη γρήγορη εμφάνιση της εκσπερμάτισης, που ο άνδρας μέσα στο ταξίδι της εξιδανικευμένης σεξουαλικής φαντασίωσης του προτύπου του, αισθάνεται να ολοκληρώνει με απόλυτη ηδονή, εκφράζοντας αυτή την ταύτιση, του σεξουαλικού προτύπου εκείνου, που επιθυμεί και κυρίαρχα ηδονίζεται «ιδανικά» μαζί του. Η συχνή αυνανιστική συμπεριφορά προκαλεί έξη και επαναληπτική επιβεβαίωση αυτής της ηδονής, έτσι ώστε πολλές φορές ο αυνανισμός να διατηρείται μετά το πέρας της εφηβικής ηλικίας σαν ουσιαστικό αισθητήριο αισθησιακής ικανοποίησης ακόμη και στον άνδρα που έχει αναπτύξει τη σεξουαλική του ζωή και την ενεργό σεξουαλική δραστηριότητα με έναν σύντροφο.

Η αυτό-ικανοποίηση εκφράζει την εύκολη απάντηση στον άνδρα που βυθίζεται μέσα σε ηδονιστικές αναζητήσεις που πολλές φορές δεν μπορεί να βιώσει και να αισθανθεί στη σεξουαλική του ζωή, μοιράζοντας αυτές τις αισθήσεις με τον σύντροφό του. Το άνοιγμα της σεξουαλικής ζωής στον άνδρα, σηματοδοτεί και τη χρονική διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, αφού πλέον ο άνδρας επικοινωνεί σεξουαλικά με έναν σύντροφο που ο χρόνος από ατομική αίσθηση μεταφέρεται μέσα στη σεξουαλική επαφή και πράξη με τον συγκεκριμένο σύντροφο. Έτσι, ως αποτέλεσμα είναι ο σεξουαλικός χρόνος της αυνανιστικής αίσθησης να γίνεται χρόνος μοιράσματος και επικοινωνιακής επαφής των δύο συντρόφων.

Άρα λοιπόν, η εκσπερμάτιση αποτελεί μία καθοριστική βιοσωματική λειτουργία της ανδρικής σεξουαλικής συμπεριφοράς, που πέραν της σεξουαλικής υγείας που δείχνει την ώριμη και πλήρη οργασμική κορύφωση του άνδρα, σηματοδοτεί και τον παράγοντα της γονιμότητας αφού η ποιότητα του σπέρματος, ανοίγει την πόρτα στη δημιουργία ζωής με την σύμφωνη γνώμη της γυναίκας που δέχεται μέσα της το σπέρμα του, ως ψυχικό χάρισμα συναισθηματικής ικανοποίησης της ηδονιστικής πληρότητας του άνδρα της.

Καθυστερημένη εκσπερμάτιση
Η καθυστερημένη εκσπερμάτιση, φαίνεται να συσχετίζεται με την δυσκολία που έχει ο άνδρας να φτάσει στο τέλος της σεξουαλικής διαδρομής και να εκσπερματίσει ικανοποιώντας πλήρως το οργασμικό του κύμα. Είναι ένα προστάδιο της ανασταλμένης εκσπερμάτισης. Ψυχολογικοί παράγοντες δεν φαίνεται άμεσα να επιδρούν στο χρόνο κορύφωσης, παρ’ όλο που η ψυχική συμμετοχή και ο βαθμός της ηδονής, θα μπορούσαν να θεωρηθούν παράγοντες κινδύνου, αυξάνοντας το χρόνο της σεξουαλικής πράξης, καταγράφοντας έτσι τη μειωμένη ψυχική αίσθηση και ηδονική συμμετοχή του άνδρα, στη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.

Ουσιαστικοί παράγοντες καθυστέρησης της εκσπερμάτισης φαίνεται να είναι οι διάφορες φαρμακευτικές παρεμβάσεις, κυρίως ψυχιατρικού τύπου αλλά και οργανικά προβλήματα που συνδέονται με το αντανακλαστικό τόξο της εκσπερμάτισης. Δεν δύναται όμως να προσδιορίσουμε χρονικά το τι καλείται καθυστερημένη εκσπερμάτιση, αφού είναι γνωστό ότι ο άνδρας δεν έχει πάντα τον ίδιο χρόνο μέχρι να φτάσει στην οργασμική τόσο ψυχική όσο και βιολογική κορύφωση.

Εκτιμήσεις δείχνουν ότι αυξάνει ο αριθμός των ανδρών που εμφανίζουν προβλήματα καθυστέρησης της σεξουαλικής κορύφωσης, εκλύοντας άγχος μπροστά στην δυσφορική εικόνα της γυναίκας που έχει κορυφώσει και περιμένει την δική του κορύφωση, δείχνοντας ενοχλημένη ή και σωματικά καταπονημένη (πόνος) όταν ο χρόνος προσμονής της κορύφωσής του, παρατείνεται όλο και περισσότερο.

Ανεσταλμένη εκσπερμάτιση
Ανεσταλμένη εκσπερμάτιση για έναν άνδρα είναι η πλήρης αναστολή εμφάνισης σπέρματος κατά την σεξουαλική επαφή με την σύντροφο, όπου μπορεί ο άνδρας να εμφανίζει διάφορες εικόνες αναστολής της εκσπερμάτισης. Η αναστολή αυτή μπορεί να συμβαίνει κατά τη διάρκεια της πλήρους σεξουαλικής πράξης, όπου ο άνδρας με πλήρη διείσδυση μέσα στον κόλπο της συντρόφου του αδυνατεί να φτάσει στην εκσπερμάτιση, ο άνδρας δεν φτάνει καθόλου στην εκσπερμάτιση σε όλη τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής με την σύντροφό του (παιγνίδια και διείσδυση), ο άνδρας δεν μπορεί να φτάσει στην εκσπερμάτιση ούτε και μόνος του με αυνανιστική προσπάθεια.

Συνήθης εικόνα είναι η αδυναμία του να ολοκληρώσει κατά τη διάρκεια της κολπικής διείσδυσης, ενώ μπορεί να εκσπερματίσει είτε με το χέρι του (το σύνηθες), είτε με το χέρι της συντρόφου του στην φάση των σεξουαλικών παιγνιδιών, είτε ακόμη και στην φάση του στοματικού σεξ από την σύντροφό του. Ουσιαστικά ο άνδρας που κυριαρχείται από τη διαταραχή αυτή, έχει την ικανότητα να «απολαμβάνει» αυνανιστικούς οργασμούς, ενώ δεν μπορεί να βιώσει οργασμική κορύφωση μέσα στη σεξουαλική επαφή με τη σύντροφό του.

Τα αίτια που κυριαρχούν στην ανεσταλμένη εκσπερμάτιση είναι περισσότερο ψυχογενή και συνδέονται άμεσα με την ψυχολογική κατάσταση του άνδρα μέσα στη σχέση του αλλά και με το πως ψυχοσεξουαλικά ωρίμασε και βίωσε τις πρώτες σεξουαλικές του εμπειρίες. Τα τελευταία χρόνια, η διαταραχή αυτή αυξάνεται αξιοπερίεργα στον ανδρικό πληθυσμό, κυρίως της ηλικίας των 20-30 χρόνων που είναι και η πρώτη γεμάτη σεξουαλική δεκαετία του άνδρα. Το άγχος και η αμφισβήτηση για το σεξουαλικό του ρόλο, καθώς και η παράταση συχνών και επαναλαμβανόμενων αυνανιστικών οργασμών, κλέβουν τη παράσταση της σεξουαλικής έκφρασης προς τον οργασμικό κύκλο της σεξουαλικής πράξης.

Ο άνδρας ουσιαστικά αυτοπαγιδεύεται όταν βλέπει ότι δεν μπορεί να τελειώσει προκαλώντας εκνευρισμό και στη σύντροφό του, που το εισπράττει αρνητικά ως προς τη γυναικεία της θηλυκότητα, αισθανόμενη ότι δεν μπορεί να τελειώσει σεξουαλικά τον σύντροφό της. Ο άνδρας με το πρόβλημα αυτό προσπαθεί μάταια και ιδεοληπτικά να φέρει εδώ και τώρα την εκσπερμάτιση για να τη δείξει στη σύντροφό του, οδηγούμενος σε μηχανικό καταναγκαστικό τρόπο διατήρησης της στύσης και με αρκετή αμηχανία και ψυχική ένταση, νιώθει ότι δεν μπορεί να το πετύχει αυτό.

Η επίμονη αυτή προσπάθεια αλλά και η έκλυση άγχους στη μη επίτευξη του σκοπού, φέρει κόπωση με την παράταση του χρόνου και με σοβαρή πιθανότητα ο άνδρας να εμφανίσει στυτικό κάματο (απώλεια της στύσης). Το ποσοστό των ανδρών που εμφανίζει διαταραχές της εκσπερμάτισης αυξάνει κυρίως στην ανασταλμένη μορφή της έχοντας τη δεύτερη θέση μετά την πρόωρη εκσπερμάτιση.

Πέραν των ψυχολογικών αιτίων οργανικά αίτια ανεσταλμένης εκσπερμάτισης είναι κυρίως φάρμακα αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά και κατασταλτικά του ΚΝΣ, νευροληπτικά και αντιϋπερτασικά, καθώς επίσης ενοχοποιείται και ο σακχαρώδης διαβήτης, οι βλάβες του νωτιαίου μυελού, παθήσεις των οσφυϊκών γαγγλίων, οδηγώντας τον άνδρα στην αδυναμία εκσπερμάτισης, ενώ ψυχικά μπορεί να βιώνει την οργασμική ηδονή, δεν έχει την ικανότητα της τελικής εκφόρτισης του σπέρματος από το στόμιο της ουρήθρας η της πλήρους αδυναμίας ενεργοποίησης όλου του βιολογικού μηχανισμού της εκσπερμάτισης.

Παλίνδρομη εκσπερμάτιση
Κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτισης, μέσω ενός αντανακλαστικού μηχανισμού, συσπάται ο αυχένας της ουροδόχου κύστεως με συνέπεια το σπέρμα να προωθείται προς το έξω στόμιο της ουρήθρας και όχι προς την ουροδόχο κύστη. Μετά από επεμβάσεις στον προστάτη αδένα, είτε μετά από φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση διαταραχών του αδένα αυτού, είναι δυνατόν ο μηχανισμός αυτό να διαταραχθεί, με αποτέλεσμα το σπέρμα αντί να κατευθύνεται στο έξω στόμιο της ουρήθρας, να καταλήγει στο εσωτερικό της ουροδόχου κύστεως.

Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση φαίνεται να έχει όμως πέρα των οργανικών διαταραχών και ψυχολογικές επιρροές στην εμφάνισή της. Η παλινδρόμηση του σπέρματος στην ουροδόχο κύστη καταγράφεται στα άτομα με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και φόβο εκσπερμάτισης ενδοκολπικά, όπου αναστέλλεται ψυχογενώς η φυσιολογική πορεία της εκσπερμάτισης, με αποτέλεσμα ο άνδρας να εκσπερματίζει προς τα πίσω, ενώ ψυχικά φαίνεται να βιώνει το αίσθημα της οργασμικής ηδονής (αρνείται να δεχθεί ιδεοληπτικά την έξοδο του σπέρματος οδηγώντας την πορεία του προς τα πίσω).

Δεν αναφέρονται οργανικές επιπλοκές λόγω της παλίνδρομης εκσπερμάτισης, αν εξαιρέσει κανείς το πρόβλημα της γονιμοποίησης στο ζευγάρι που δημιουργείται από την έλλειψη της (αδυναμία σύλληψης λόγω απουσίας σπέρματος).

* Ο Κωνσταντίνος Ρόκκας, Χειρούργος Ουρολόγος-Ανδρολόγος, είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, πρώην Ταμίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και μέλος σημαντικού αριθμού επιστημονικών εταιρειών.

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024