Η υγιεινή διατροφή «όχημα» για υγιή γήρανση
Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να γίνει το «όχημά» μας για υγιή γηρατειά δείχνει βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The Journals of Gerontology: Series A.
Spotlight
-
Το μεγαλύτερο πέτρινο γεφύρι που χτίστηκε στην Ελλάδα - Ο μύθος πίσω από την κατασκευή του
-
Η ανατριχιαστική θεωρία για το τι συνέβη πραγματικά στον μικρό Εμίλ που εξαφανίστηκε στη γαλλική ύπαιθρο
-
Σοκ με μητέρα 2 παιδιών: Της έκοψαν τα φρένα για να τη σκοτώσουν - Πώς κατάφερε να σταματήσει το αυτοκίνητο
-
Χάρις Αλεξίου: Στο billboard της Times Square
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, με επικεφαλής τον καθηγητή Διατροφικής Επιδημιολογίας Σιαν Ρομπινσον έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση σχεδόν 1.000 άνδρες και γυναίκες στην Αγγλία που είχαν γεννηθεί το 1946.
Όσοι έτρωγαν περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης και λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τρια τεστ σωματικής λειτουργικότητας σε ηλικία 60 ετών, από τους συνομηλίκους τους με λιγότερο υγιεινές διατροφικές συνήθειες.
Επίσης η μελέτη έδειξε ότι όσων οι διατροφικές συνήθειες βελτιώθηκαν κατά την ενήλικη ζωή είχαν επίσης καλύτερες επιδόσεις σε δύο τεστ, την έγερση από καθήμενη στάση και την ισορροπία σε όρθια στάση.
«Η βελτίωση της ποιότητας της διατροφής μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία, σε οποιαδήποτε ηλικία. Όμως, η παρούσα μελέτη δείχνει ότι οι καλές διατροφικές επιλογές κατά την ενήλικη ζωή, μειώνοντας επεξεργασμένα τρόφιμα και αυξάνοντας την κατανάλωση σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην δύναμη και τη σωματική επίδοση μετέπειτα στην τρίτη ηλικία, διασφαλίζοντας έτσι την υγιή γήρανση», εξηγεί ο Δρ Ρόμπινσον.
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις