Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ποια είναι τα μυστικά της σωστής αθλητικής διατροφής;

Ποια είναι τα μυστικά της σωστής αθλητικής διατροφής;

Σε επικίνδυνη μόδα για την υγεία εξελίσσονται τα συμπληρώματα διατροφής για τα νεαρά άτομα και κυρίως για παιδιά που επιθυμούν να ασχοληθούν ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά με τον αθλητισμό.

Σε επικίνδυνη μόδα για την υγεία εξελίσσονται τα συμπληρώματα διατροφής για τα νεαρά άτομα και κυρίως για παιδιά που επιθυμούν να ασχοληθούν ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά με τον αθλητισμό.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής (16/10) στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο ο καθηγητής Διατροφής-Διαιτολογίας Λάμπρος Συντώσης, «η θέση των συμπληρωμάτων διατροφής στην Αθλητική Διατροφή ενώ είναι απαραίτητη, δυστυχώς στις μέρες τείνει να είναι λανθασμένη. Yπάρχουν ακόμα και γονείς που ζητούν να δώσουν στα παιδιά τους συμπληρώματα διατροφής νόμιμα ή μη, ώστε να έχουν επιτυχίες. Τους ενδιαφέρει ο πρωταθλητισμός και όχι ο αθλητισμός».
Όπως εξήγησε ο κ. Συντώσης ενώ η βάση της αθλητικής διατροφής είναι η ισορροπημένη διατροφή και η κάλυψη των ελλειμμάτων με διατροφικά συμπληρώματα, «δυστυχώς στις ημέρες μας τα συμπληρώματα διατροφής αντί να έχουν τον ρόλο που λέει το όνομα τους δηλαδή να λειτουργούν συμπληρωματικά, θεωρούνται από αθλητές, προπονητές και γονείς ως απαραίτητα, ενώ ελάχιστη σημασία δίνεται σ’ ένα διαιτολόγιο που να ανταποκρίνεται στις εκάστοτε ανάγκες του αθλούμενου».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα πανάκριβα ειδικά σκευάσματα που έχουν κατακλείσει την αγορά, ενώ όπως είπε υπάρχουν φυσικά συμπληρώματα διατροφής, λόγου χάρη η καφεΐνη, η κρεατινίνη, οι υδατάνθρακες, η ενυδάτωση και φυσικά το placebo effect που ενισχύουν τον οργανισμό κάθε ανθρώπου και όχι μόνο τον αθλητών.
Αναφερόμενος, λοιπόν, στον ρόλο του αθλητικού διαιτολόγου ο καθηγητής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου εξήγησε ότι πρέπει να βλέπει τον αθλητή ως μια ολότητα και να τον βοηθά να πετύχει τους στόχους τους «κυρίως προστατεύοντας την υγεία του αθλητή με σωστό προσδιορισμό των ενεργειακών αναγκών του βάσει του αθλήματος που κάνει, της οικονομικής του κατάστασης, του διαθέσιμου χρόνου που έχει και της προσβασιμότητας σε είδη διατροφής».
Και κατέληξε λέγοντας ότι «ο ρόλος του διαιτολόγου δεν είναι να αδυνατίζει τον κόσμο. Αλλά να τον μάθει να τρώει σωστά ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες του καθενός, χωρίς να ξεχνάτε τη σημασία της σωστής ενυδάτωσης του οργανισμού. Μπορεί η σωστή διατροφή να μην μπορεί να κάνει έναν μέτριο αθλητή, πρωταθλητή, αλλά η κακή διατροφή μπορεί να κάνει μέτριο αθλητή τον πρωταθλητή, γι’ αυτό και πρωταρχική σημασία έχει η σωστή διατροφή».
Την δική του οπτική για την αθλητική διατροφή παρουσίασε στο κοινό ο Περικλής Ιακωβάκης, πρωταθλητής των 400 μέτρων μετ’ εμποδίων.
«Δεν έχω κάνει ποτέ συγκεκριμένη διατροφή στη ζωή μου, παρ’ ότι 20 χρόνια έκανα πρωταθλητισμό. Και αυτό γιατί είναι πρακτικά αδύνατο ένας αθλητής να ακολουθήσει πιστά ένα διαιτολόγιο. Πρέπει να έχει χρήμα, χρόνο, να μένει κοντά στο σημείο που κάνει προπόνηση και να ξέρει να μαγειρεύει. Διαφορετικά κάποιος άλλος θα πρέπει να το κάνει για εκείνον», εξήγησε.
Ο κ. Ιακωβάκης κάνοντας αναφορά σε προσωπικές του εμπειρίες από την παρουσία του σε κορυφαία παγκόσμια αθλητικά γεγονότα είπε ότι η σωστή διατροφή πρέπει να είναι τρόπος ζωής και ο αθλητικός διαιτολόγος να μπορεί να προσφέρει ευέλικτες λύσεις στον αθλητή ώστε υπό οποιεσδήποτε συνθήκες να μπορεί να τραφεί έτσι ώστε να είναι αποδοτικός.
Τη δική του σχέση με τη διατροφή περιέγραψε και ο ολυμπιονίκης στους κρίκους Δημοσθένης Ταμπάκος. «Και στις δύο Ολυμπιάδες που έλαβα μέρος, είχα επιλέξει να κάνω χορτοφαγική διατροφή, χωρίς αυτό να επηρεάσει την απόδοσή μου. Μεγάλη σημασία για μένα έχει, η διατροφή όχι μόνο ως κάτι που λαμβάνουμε από του στόματος, αλλά όπως την αντιλαμβανόμαστε με όλες μας τις αισθήσεις», είπε.
Και πρόσθεσε ότι «ναι μεν με ενδιαφέρει η διατροφή ως πηγή ενέργειας αλλά κατά τη διάρκεια της καριέρας μου στον αθλητισμό δεν είχα καμιά συγκεκριμένη συνεργασία με αθλητικό διαιτολόγο».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024