Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Φυτικό συστατικό ανακόπτει τη γνωστική γήρανση του εγκεφάλου

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι μεσήλικες που έχουν υψηλότερα επίπεδα λουτεΐνης στον οργανισμό τους έχουν νευρολογικές αντιδράσεις που προσομοιάζουν σε νεότερα άτομα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Frontiers in Aging Neuroscience.

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι μεσήλικες που έχουν υψηλότερα επίπεδα λουτεΐνης στον οργανισμό τους έχουν νευρολογικές αντιδράσεις που προσομοιάζουν σε νεότερα άτομα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Frontiers in Aging Neuroscience.

Αυτό τους κάνεις να πιστεύουν ότι το καροτενοειδές που αφθονεί σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και η λαχανίδα, αλλά και στο αβοκάντο και τα αβγά, μπορεί να συμβάλλει στην αναχαίτιση της γνωστικής εξασθένησης που συνεπάγεται η φυσική γήρανση.

«Η λουτεΐνη συσσωρεύεται στους εγκεφαλικούς ιστούς αλλά και στα μάτια, διευκολύνοντας έτσι την μέτρηση των επιπέδων της χωρίς τη χρήση επεμβατικών διαγνωστικών εργαλείων. Τα επίπεδα της είναι συνάρτηση της διατροφής και έτσι αποτελεί έναν καλό υποψήφιο βιοδείκτη του πως η διατροφή επηρεάζει τον εγκέφαλο μας», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Νάιμαν Καν, καθηγητής Κινησιολογίας και Κοινωνικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, όπου έγινε η έρευνα.

Στο παρελθόν μελέτες που είχαν γίνει για τη λουτεΐνη είχαν εστιάσει σε άτομα που είχαν ήδη παρουσιάσει εξασθένηση γνωστικών λειτουργιών. Ο Δρ Καν και οι συνεργάτες του, όμως, επικεντρώθηκαν σε μεσήλικες για να δουν αν υπάρχει αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ αυτών με υψηλότερα και χαμηλότερα επίπεδα λουτεΐνης στον οργανισμό τους.

Συγκρότησαν, λοιπόν, μια ομάδα 60 ατόμων, 25-45 ετών, που ζούσαν στην περιοχή του ανατολικό-κεντρικού Ιλινόις. Μέτρησαν τα επίπεδα της λουτεΐνης στα μάτια των συμμετεχόντων, μέσω ειδική οφθαλμολογικής εξέτασης και στη συνέχεια κατέγραψαν την νευρωνική εγκεφαλική δραστηριότητα τους, ενώ οι εθελοντές έπρεπε να διεκπεραιώσουν εργασία που απαιτούσε προσοχή.

«Η νευρο-ηλεκτρική ‘υπογραφή’ των μεγαλύτερων συμμετεχόντων με υψηλά επίπεδα λουτεΐνης έμοιαζε περισσότερο με αυτή των νεότερων ατόμων, παρά με τον συνομηλίκων τους που είχαν χαμηλά επίπεδα λουτεΐνης στον οργανισμό τους. Αυτό σημαίνει ότι η λουτεΐνη έχει κάποιο προστατευτικό ρόλο, αφού παρατηρήσαμε πως όσο περισσότερη η λουτεΐνη τόσο περισσότερες γνωστικές διεργασίες ενεργοποιούνταν για την διεκπεραίωση αυτού που είχε ανατεθεί στους εθελοντές», εξηγεί η Δρ Ανν Γουολκ, μεταδιδακτορική συνεργάτιδα του αμερικανικού πανεπιστημίου.

Και συμπληρώνει ότι «καθώς μεγαλώνουμε είναι φυσιολογικό πνευματικά να παρουσιάζουμε κάποια εξασθένηση. Αλλά η διαδικασία αυτή γνωρίζουμε ότι ξεκινά χρόνια πριν. Ήδη είναι πολλές φορές ορατές διαφοροποιήσεις από την ηλικία των 30 ετών. Αν η λουτεΐνη μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από τη γήρανση, τότε μπορούμε να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να τρώνε τροφές πλούσιες στο φυσικό αυτό συστατικό σε συγκεκριμένη φάση της ζωής τους, ώστε να αποκομίζουν το μέγιστο όφελος».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024