Τα καρύδια προάγουν την υγεία του πεπτικού συστήματος
Η τακτική κατανάλωση καρυδιών μπορεί να αποδειχθεί επωφελής για την υγεία του πεπτικού συστήματος διότι συμβάλλει στην αύξηση των καλών βακτηρίων του εντέρου, σύμφωνα με ζωική μελέτη που έγινε στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουϊζιάνα των ΗΠΑ.
Spotlight
-
Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου στον Πύργο
-
Ειδικός γκρεμίζει το δόγμα του ευρωπαϊκού στρατού – «Ξεχάστε το και ενισχύστε τους εθνικούς»
-
«Όταν λήξει η θητεία Ζελένσκι μπορεί να μην έχει καμία νομιμοποίηση» λέει ο Λαβρόφ
-
«Δεν ξεχνάμε τίποτα – Απαιτούμε δικαιοσύνη» – Συγκέντρωση στο Σύνταγμα για τα Τέμπη
Η τακτική κατανάλωση καρυδιών μπορεί να αποδειχθεί επωφελής για την υγεία του πεπτικού συστήματος διότι συμβάλλει στην αύξηση των καλών βακτηρίων του εντέρου, σύμφωνα με ζωική μελέτη που έγινε στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουϊζιάνα των ΗΠΑ.
Η Δρ Λόρι Μπαϊερλεϊ και οι συνεργάτες της υποστηρίζουν ότι τα καρύδια δρουν ως πρεβιοτικά συντελώντας στη θρέψη και ανάπτυξη των καλών βακτηρίων που διατηρούν υγιές το πεπτικό σύστημα.
«Η υγεία του πεπτικού είναι ένα ενδιαφέρον πεδίο έρευνας και παρατηρούμε ότι η μεγαλύτερη βακτηριακή ποικιλία συντελεί και σε καλύτερη υγεία, ενώ η μικρή ποικιλία έχει σχετιστεί με καταστάσεις, όπως η παχυσαρκία και τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου. Η μελέτη μας δείχνει ότι μια διατροφή με καρύδια συντελεί σε συνολικά σημαντική αύξηση της ποικιλίας των βακτηρίων στο έντερο», εξηγεί η ερευνήτρια.
Στα πειράματα που έκαναν οι επιστήμονες με τυχαία επιλογή χορήγησαν σε αρουραίους είτε μια διατροφή που περιείχε καρύδια σε ποσότητα ίση με μισό φλιτζάνι για τους ανθρώπους, καθημερινά, είτε μια διατροφή χωρίς καρύδια για έως 10 εβδομάδες. Η εμπλουτισμένη με καρύδια διατροφή συντέλεσε στην αύξηση των ωφέλιμων βακτηριδίων Lactobacillus, Roseburia, και Ruminococcaceae.
Αιτιολογώντας την επωφελή επίδραση των καρυδιών στην υγεία του πεπτικού, η Δρ Μπαϊερλεϊ εξηγεί ότι τα βιοενεργά συστατικών των συγκεκριμένων ξηρών καρπών συντελούν στο καλό αποτέλεσμα. «Τα καρύδια είναι οι μόνοι ξηροί καρποί που περιέχουν σημαντική ποσότητα α-λινολεϊκού οξέος (2,5 γραμμάρια ανά 28 γραμμάρια καρυδιών), ενώ είναι και πλούσια πηγή πρωτεΐνης (4 γραμμάρια ανά μερίδα) και φυτικών ινών (2 γραμμάρια ανά μερίδα)», τονίζει.
Και σπεύδει να σημειώσει ότι θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα του θέματος καθώς τα αποτελέσματα των ζωικών πειραμάτων συχνά διαφέρουν στους ανθρώπους.
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις