Νέο βιβλίο του Σεφ Ηλία Μαμαλάκη

Νόστιμες συνταγές για άτομα με Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου

Νόστιμες συνταγές για άτομα με Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου
Αθήνα

«Νόστιμες συνταγές για πεπτικό με ...ευαισθησία» τιτλοφορείται το νέο βιβλίο του Σεφ Ηλία Μαμαλάκη το οποίο απευθύνεται σε άτομα με Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου και του Ήπατος (ΙΦΝΕ). Το βιβλίο διανέμεται δωρέαν από το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας & Διατροφής (ΕΛΙΓΑΣΤ) και τον Σύλλογο Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδος (HELLESC).

Τουλάχιστον 4 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ΙΦΝΕ, κυρίως ελκώδη κολίτιδα και Νόσος Crohn. Εκτιμάται ότι χάνονται περίπου ένα δισεκατομμύριο ημέρες εργασίας ετησίως που οφείλονται σε ΙΦΝΕ. Η Νόσος του Crohn μπορεί να προσβάλει το λεπτό και το παχύ έντερο καθώς επίσης και άλλα όργανα του πεπτικού σωλήνα. Η νόσος δεν είναι κολλητική και δεν αποτελεί μορφή καρκίνου. Σε αντίθεση με την Ελκώδη Κολίτιδα που έχει επιπτώσεις μόνο στο εσωτερικό στρώμα του εντέρου, η Νόσος του Crohn προσβάλλει συνήθως όλα τα στρώματα του εντερικού τοιχώματος. Στην Ελκώδη Κολίτιδα, το εσωτερικό τοίχωμα του παχέος εντέρου φλεγμαίνει. Η νόσος δεν είναι κολλητική και δεν αποτελεί μορφή καρκίνου. Η ασθένεια δεν έχει επιπτώσεις στο λεπτό έντερο. Μια σοβαρή επιπλοκή της Ελκώδους Κολίτιδας είναι το τοξικό μεγάκολο, όταν τα αέρια μαζεύονται στο κόλον και προκαλούν διόγκωσή του.

Ένα από τα κύρια ζητήματα που απασχολούν τα άτομα με ΙΦΝΕ είναι η καθημερινή τους διατροφή, αφού, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΕΛΙΓΑΣΤ, Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης, «τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας ή της νόσου Crohn, μπορεί να επηρεάζονται σημαντικά από τις διατροφικές συνήθειες κυρίως σε φάση έξαρσης της νόσου, ενώ οι πάσχοντες παρουσιάζουν ιδιαίτερη και συνεχή απασχόληση με τη διατροφή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους».

Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές εκφράσεις των ΙΦΝΕ αλλά και πληθώρα φαρμακευτικών και χειρουργικών παρεμβάσεων, οι διατροφικές ανάγκες των ατόμων αυτών ποικίλλουν και συχνά πρέπει να εξατομικευθούν. Έτσι, το ΕΛΙΓΑΣΤ πήρε την πρωτοβουλία να εκδώσει το συγκεκριμένο βιβλίο και απευθύνθηκε στο γνωστό συγγραφέα και σεφ Ηλία Μαμαλάκη και στην ειδική διατροφολόγο Μερόπη Κοντογιάννη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

«Στόχος του βιβλίου ήταν να δοθούν υπό μορφή ερωτο-απαντήσεων αξιόπιστες διατροφικές πληροφορίες και συμβουλές στον πάσχοντα από ΙΦΝΕ και παράλληλα να προστεθεί γεύση και ποικιλία στο διαιτολόγιό τους, παρουσιάζοντας ελαφρές αλλά συγχρόνως νόστιμες εκδοχές φαγητών που συνήθως καταναλώνουν τα άτομα με ΙΦΝΕ», υπογραμμίζει ο κ. Παπαθεοδωρίδης.

Ο Ηλίας Μαμαλάκης τονίζει ότι «σε τούτο το μικρό βιβλίο που μου ανατέθηκε η συγγραφή κάποιων συνταγών, ένα μόνο σκοπό έχω, να νοστιμίσω το καθημερινό φαγητό των ανθρώπων που πάσχουν από ΙΦΝΕ».

Η Μερόπη Κοντογιάννη με τη σειρά της προσθέτει ότι «εξαιτίας της χρονιότητας των νοσημάτων αυτών πολλές φορές τα άτομα αναζητούν πληροφορίες για τη συνιστώμενη διατροφή σε αμφίβολης εγκυρότητας δημοσιεύματα και ιστοσελίδες. Συχνά υιοθετούν “ειδικές δίαιτες” και ενδίδουν στη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής που υπόσχονται “ανοσορρυθμιστική” δράση. Δεδομένου ότι τα σωστά ενημερωμένα άτομα αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά το νόσημά τους, προχωρήσαμε στην έκδοση αυτού του βιβλίου».

Τέλος, η πρόεδρος του HELLESCC Αλεξάνδρα Γκλιάτη σημειώνει ότι «κάθε προσπάθεια που γίνεται για την βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των ασθενών με ΙΦΝΕ μας βρίσκει συμπαραστάτες. Το συγκεκριμένο βιβλίο στηρίχθηκε σε επιστημονική γνώση, αλλά και πρακτικές συμβουλές ανθρώπων, που πέρα από ειδικοί στον τομέα τους, έδειξαν μεγάλο πάθος και ενδιαφέρον για τα άτομα με ΙΦΝΕ».

Να σημειωθεί ότι η 1η έκδοση του βιβλίου (1.000 αντίτυπα) υποστηρίζεται από την φαρμακευτική εταιρεία Takeda. Η διανομή γίνεται μέσω του ΕΛΙΓΑΣΤ, του HELLESCC και συνεργαζόμενων με τους δύο φορείς γιατρούς. Σύντομα αναμένεται και η ηλεκτρονική εκδοχή του (e-book), που επίσης θα παρέχεται στα άτομα με ΙΦΝΕ δωρεάν.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Ειδήσεις:  Περισσότερα Θέματα