Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η διατροφή χωρίς γλουτένη ενέχει τον κίνδυνο παχυσαρκίας

Η διατροφή χωρίς γλουτένη ενέχει τον κίνδυνο παχυσαρκίας

Η αντικατάσταση βασικών τροφίμων με τροφές χωρίς γλουτένη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, υποστηρίζουν Ισπανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής.

Η αντικατάσταση βασικών τροφίμων με τροφές χωρίς γλουτένη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, υποστηρίζουν Ισπανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής.

Επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Έρευνας της Υγειας στην Ισπανία, με επικεφαλής τον Δρ Χοάκιμ Κάλβο Λέρμα, συνέκρινε 655 συμβατικά διατροφικά προϊόντα με 654 που δεν περιείχαν γλουτένη, περιλαμβανομένων ψωμιών, ζυμαρικών, δημητριακών πρωινού, μπισκότων, ακόμη και έτοιμων μαγειρεμένων γευμάτων από διαφορετικές εταιρείες.

Η ανάλυση έδειξε ότι, τα προϊόντα χωρίς γλουτένη συνιστούν μια πιο συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας σε σχέση με τα αντίστοιχα με γλουτένη. Κατά μέσο όρο, μια φέτα ψωμιού χωρίς γλουτένη περιέχει δύο φορές περισσότερα λιπαρά σε σχέση με την αντίστοιχη με γλουτένη, ενώ σε γενικές γραμμές τα ψωμιά χωρίς γλουτένη έχουν δύο με τρεις φορές μικρότερη περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες σε σχέση με τα συμβατικά προϊόντα.

Τα μπισκότα χωρίς γλουτένη, επίσης, διαπιστώθηκε ότι περιείχαν μικρότερη ποσότητα πρωτεΐνης και μεγαλύτερη λιπαρών, ενώ τα ζυμαρικά χωρίς γλουτένη είχαν χαμηλότερα επίπεδα ζάχαρης και μόλις τις μισές πρωτεΐνες από τα ζυμαρικά με γλουτένη.

Ο Λέρμα προειδοποιεί ότι «Τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη μπορεί να συμβάλλουν σε αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, ειδικά μεταξύ των παιδιών που είναι πιθανότερο να καταναλώνουν προϊόντα, όπως μπισκότα και δημητριακά», επεσήμανε ο Δρ Λερμα και κάλεσε τους καταναλωτές να συγκρίνουν τα προϊόντα χωρίς γλουτένη και να αγοράζουν εκείνα που έχουν την μικρότερη περιεκτικότητα λιπαρών.

Τόνισε επίσης ότι οι εταιρείες τροφίμων θα πρέπει να προσθέσουν πιο λεπτομερείς και σαφείς πληροφορίες στις ετικέτες των προϊόντων σχετικά με την διατροφική τους αξία περιλαμβανομένων των επιπέδων βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ τα προϊόντα χωρίς γλουτένη απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε πάσχοντες από κοιλιοκάκη, δηλαδή δυσανεξία στη γλουτένη (πρωτεΐνη των δημητριακών), τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει δημοφιλή και σε άτομα που δεν πάσχουν από την αυτοάνοση πάθηση.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024